Αρχική Top Stories Στην κυριότητα του Δημοσίου ο Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία Λευκάδας

Στην κυριότητα του Δημοσίου ο Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία Λευκάδας

0

Με την υπ’ αριθ. 4/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λευκάδας, αναγνωρίστηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριο του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας και του οικοπέδου αυτού, και υποχρέωσε τον Σπυρίδωνα Τσαρλαμπά να αποδώσει το ανωτέρω ακίνητο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε επί αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου από το 2016 με την οποία αυτό ισχυρίστηκε ότι είναι αποκλειστικό κύριο του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, και αυτό διότι το ακίνητο δεν αποτέλεσε μέρος της Επιχώριας Περιουσίας της Νήσου Λευκάδας και ανήκει στην αποκλειστική του κυριότητα, ενώ στην δίκη αυτή με παρέμβασή της η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας είχε ζητήσει να αναγνωριστεί αυτή κυρία του ακινήτου.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας προέβη στην άσκηση αρνητικής αναγνωριστικής αγωγής, επί της οποίας εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 475/2016 απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία αναγνωρίσθηκε ότι ο Σπυρίδων Τσαρλαμπάς δεν έχει εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας επί του επιδίκου Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα Λευκάδας, αλλά ούτε και κτητορικό δικαίωμα επ’ αυτού, χωρίς να αναγνωρίζεται κυρία του Ναού η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας αλλά έχουσα το κτητορικό δικαίωμα, που είναι δικαίωμα ηθικής φύσης που παρέχει μόνο το δικαίωμα κατοχής του Ναού.

Η απόφαση αυτή (4/2018)ή, πέρα από τη σημασία που έχει για την αποκατάσταση της ομαλότητας στη λειτουργία του παραπάνω Ναού και σε σχέση με την διόρθωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτού στο Κτηματολόγιο, έχει και ευρύτερη σημασία καθώς σηματοδοτεί μια δυνατότητα του Κράτους να διεκδικήσει, ενδεχομένως, και άλλα ακίνητα στα Επτάνησα, αξιοποιώντας τα όσα η παραπάνω απόφαση αναφέρει.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η απόφαση αυτή είναι οριστική, δηλαδή πρωτόδικη και, αν προσβληθεί με ένδικα μέσα και εκδικασθεί στο Εφετείο ή και στον Άρειο Πάγο υπάρχει πιθανότητα ανατροπής της.

Και αυτό όμως να μη συμβεί, η κυριότητα που αναγνωρίζεται υπέρ του Δημοσίου με την απόφαση, στην πράξη θα είναι αποψιλωμένη, δεδομένου ότι τα καθήκοντα λειτουργίας, διοίκησης και διαχείρισης, αλλά και την ευθύνη της αποκατάστασης του ναού θα έχει η Ιερά Μητρόπολη, υπέρ της οποίας αναγνωρίζεται και με την απόφαση αυτή το κτητορικό δικαίωμα, όπως αυτό περιγράφεται στις υπ’ αριθμ. 195/1980 και 475/2016 αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΗ «Ιοκάστη» θα σαρώσει το Ιόνιο με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
Επόμενο άρθροΑποκριάτικος χορός Πολιτιστικού Συλλόγου Νυδριού & Περιχώρων “Αλέξανδρος”