Αρχική Top Stories Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Θοδωρή Σολδάτου στον Prisma 91,6

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Θοδωρή Σολδάτου στον Prisma 91,6

0

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη, ο πρώην βουλευτής Θοδωρής Σολδάτος, σχολιάζοντας θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ

Αναφερόμενος στην υποθαλάσσια ζεύξη η οποία έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο, υπογράμμισε ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί το θέμα, ακόμα κι αν υπάρχει βούληση από την τωρινή κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της στην Λευκάδα νομίζει ότι θα αργήσει πολύ…

“Την περίοδο 2008 2009 είχε ληφθεί η καθοριστική απόφαση να προχωρήσει η τότε κυβέρνηση στη ζεύξη για την υποθαλάσσια της Λευκάδας με τις απέναντι ακτές, όμως στην πορεία η διαδικασία για το όλο έργο χάθηκε”.

Ο κύριος Σολδάτος υπενθύμισε, ότι το 2008 μέχρι το 2009, λίγο πριν τις εκλογές, ήταν εγκατεστημένο στις ακτές μεταξύ Λευκάδος-Αιτωλοακαρνανίας, ένα μεγάλο τρυπάνι, το οποίο εκείνη την εποχή έπαιρνε μετρήσεις και τις απαραίτητες εργασίες, προκειμένου να συνταχθεί μία Μελέτη Γεωλογικής εφικτότητας.

Αυτό προέκυψε, εξαιτίας του γεγονότος του σεισμού, που είχε γίνει πριν λίγα χρόνια ώστε να εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένα τέτοιο έργο, καθώς υπήρχε και το ενδεχόμενο να μην επιτρέπουν οι γεωλογικές συνθήκες.

“Το καλοκαίρι του 2009, λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, ήμουν ο πρώτος ο οποίος πληροφορήθηκα από τον τότε Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ κύριο Ξανθόπουλο, ότι η μελέτη γεωλογικής εφικτότητας ήταν θετική και επομένως θα ακολουθούσε η διαδικασία της μελέτης για την κατασκευή. Τότε χάσαμε τις εκλογές, το θέμα ωστόσο εξελίχθηκε, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι επρόκειτο να δημοπρατηθεί μαζί με το έργο της Σαλαμίνας. Η Σαλαμίνα προχώρησε το δικό μας έργο ακυρώθηκε”, με τον ίδιο να εκτιμά  ότι χάθηκε  μία σημαντική ευκαιρία, καθώς ακόμα και αν υπήρχαν ενστάσεις -από κάποιους ενδεχομένως και με ιδεολογική αφετηρία-, θα έπρεπε αυτές να ξεπεραστούν και να συνδράμουν όλοι σε αυτή τη διαδικασία μαζί με τις ενστάσεις τους, καθώς όταν μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις ένα τόσο τεράστιο έργο, θα υπάρξουν και υποχωρήσεις.

Στην κριτική του δημάρχου Λευκάδας ότι το έργο αυτό ήταν φαραωνικό και εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα, ο κύριος Σολδάτος, είπε ότι θα είχε ενδιαφέρον να τεκμηριώσει την άποψη αυτή, λέγοντας ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο καθώς το έργο το παρακολουθούσε από κοντά.

ΠΩΣ ΈΠΕΙΣΑ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σχολιάζοντας το νέο νοσοκομείο το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2018, ο κύριος Σολδάτος το χαρακτήρισε τεράστιο επίτευγμα, καθώς την δεκαετία του 2000 έγινε ένας τιτάνιος αγώνας προκειμένου να προχωρήσει το έργο, μάλιστα όταν ο ίδιος εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής το 2007 δεν υπήρχε καν μελέτη, υπήρχε μία εκκρεμότητα σχετικά με την διάθεση του οικοπέδου, τελικά το οικόπεδο από το κληροδότημα δόθηκε για να προχωρήσει το νοσοκομείο

“Είχαμε την ατυχία τότε, ο Υπουργός Υγείας να μην θέλει να προχωρήσει την όλη διαδικασία, καθώς προφανώς ο Νικήτας Κακλαμάνης, προόριζε τα χρήματα για κάποιο άλλο έργο και όλο και καθυστερούσε η όλη διαδικασία.

Έρχεται ο επόμενος υπουργός ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και αυτός  με  μία άρνηση απέναντι στην προοπτική ανέγερσης νέου νοσοκομείου και να δαπανηθούν χρήματα”.

Τότε ως  βουλευτής προσκάλεσε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στη Λευκάδα, οργανώθηκε μία τεράστια συγκέντρωση με πρωτοβουλία του ίδιου, ο υπουργός κολακεύτηκε, μας αγάπησε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και την επόμενη μέρα του ζήτησε να επισκεφτούν το νοσοκομείο και να εξετάσουν πως θα διέθεταν χρήματα προκειμένου το παλιό νοσοκομείο να διορθωθεί.

Όταν το επισκέφθηκαν, η πρώτη δουλειά ήταν να δουν τα υπόγεια, με τον υπουργό μόλις βγήκε έξω να ανακοινώνει το νέο νοσοκομείο.

“Το μεγάλο στοίχημα είναι η σωστή λειτουργία του και η στελέχωση του με ανθρώπινο δυναμικό”,  ανέφερε ο κύριος Σολδάτος.

ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΙΧΕ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ

Με αφορμή το θέμα της άμμου που είχε έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, ο κύριος Σολδάτος ανέφερε ότι την περίοδο που ήταν βουλευτής ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι υπήρχε πρόθεση εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, να πουληθεί το υλικό το οποίο εμείς θέλαμε να παραμείνει στη Λευκάδα.

Ο ίδιος ξεκίνησε να κινητοποιεί ότι ήταν διαθέσιμο για να μην συμβεί αυτό, ενώ στην πορεία διαπίστωσε ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, καθώς εκείνη την εποχή είχε προκληθεί μία ολόκληρη διαδικασία που εξυπηρετούσε κάποιους που ήθελαν να κάνουν προσαμμώσεις σε παραλίες που τους ανήκαν αλλά δεν μπορούσαν να βρουν άμμο.

Ο κ. Σολδάτος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες που είχε κάνει εκείνη την περίοδο, λέγοντας ότι είχε διασφαλίσει την υπόσχεσή του στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κ. Σταμάτη, ότι το θέμα θα λυνόταν οριστικά με την παραμονή της άμμου στη Λευκάδα μόλις επέστρεφε ο υπουργός Κ. Χαρδούβελης από το εξωτερικό. Είχαν παγώσει τότε όλες οι διαδικασίες, απέμενε πλέον η τυπική διαδικασία ώστε να παραχωρηθεί η άμμος στην Λευκάδα. Χάθηκαν οι εκλογές, ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα και το υλικό έμεινε στη Λευκάδα.

Μάλιστα ο κύριος Σολδάτος αναφέρθηκε και στα σχετικά δελτία τύπου της εποχής εκείνης, λέγοντας ότι ο ίδιος ενημέρωνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη της Λευκάδας, η οποία είχε ησυχάσει, γνωρίζοντας ότι το υλικό θα παρέμενε στη Λευκάδα.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ

Σχολιάζοντας την πρόσφατη αναφορά του βουλευτή Λευκάδας κύριου Καββαδά στην κοπή της πίτας της ΝΟ.Δ.Ε, που έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη επίθεση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προκειμένου να ακυρωθεί το έργο και η προσπάθεια που κάνει για το νησί, ο κύριος Σολδάτος ανέφερε ότι στις αντιπαραθέσεις η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Βασιζόμενος στην δική του εμπειρία ως βουλευτής, είπε ότι είχε μία διαρκή συνεργασία με τους φορείς της Λευκάδας, υπήρχαν συναντήσεις που προκαλούσε ο ίδιος στο πολιτικό του γραφείο, παρουσία του τότε Αντιπεριφερειάρχη κύριο Βερύκιο, τον τότε Δήμαρχο Λευκάδας κύριο Αραβανή, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σωτήρη Σκιαδαρέση και ανάλογα τα θέματα, την τετράδα συμπλήρωναν και κάποιοι άλλοι.

“Δεν ανήκαν όλοι στα ίδια πολιτικά κόμματα, αλλά καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι και κουβεντιάζαμε”.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η συνεργασία, η Λευκάδα μας ενώνει και δεν μας χωρίζει, έχουμε πολλά πράγματα να μας χωρίσουν, όμως δεν γίνεται να υπάρξει αναπτυξιακή δραστηριότητα στη Λευκάδα αν οι φορείς δεν έχουν μία συνεργασία.

Όπως είπε δεν μπορεί να καταλάβει γιατί θα πρέπει οι θεσμικοί να διαφωνούν, για το αν θα ιδρυθεί ή όχι πανεπιστημιακό τμήμα στη Λευκάδα.

“Όλοι οι Λευκαδίτες το θέλουν και θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα πράγματα από αυτά που κάνουν, εκτός αν κάποιοι έχουν πάρει διαβεβαιώσεις και περιμένουν το κατάλληλο timing για ανακοινώσεις”.

Μάλιστα θύμισε ότι εκείνη την εποχή είχαν κατέβει λεωφορεία στην Αθήνα για να διαδηλώσουν, ώστε να διεκδικηθεί η παραμονή του ΤΕΙ στη Λευκάδα. “Τα πράγματα δεν διεκδικούνται από το τηλέφωνο εκτός και αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις.”

ΔΕΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Στο ερώτημα πώς νιώθει που πλέον δεν έχει ενεργή ανάμιξη με την πολιτική, ο κύριος Σολδάτος ανέφερε ότι το διάστημα που απέχει από την ενεργή πολιτική σκηνή, του δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθεί περισσότερο με την οικογένειά του, την οποία είχε παραμελήσει αρκετά, με τις σπουδές των παιδιών του, ενώ ταυτόχρονα του δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει νέα πράγματα στα επαγγελματικά, καθώς όπως είπε του αρέσει το “επιχειρείν”, ωστόσο συλλαμβάνει πολλές φορές τον εαυτό του να αναπολεί το παρελθόν, όμως όπως ανέφερε ”δεν μπορεί κανείς να τα έχει κανείς όλα.”

Μάλιστα ευχαρίστησε  τους πολίτες καθώς όπως είπε ποτέ δεν του έδειξαν την πόρτα της εξόδου, τον τίμησαν επανειλημμένα, λέγοντας ότι “έφυγα όρθιος δεν έχασα εκλογές”, εισπράττοντας την συμπάθεια και την αγάπη του κόσμου.

Στα σενάρια που θέλουν το όνομα του να παίζει ως υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές, o κ. Σολδάτος απάντησε ότι το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αναλύοντας το σκεπτικό του.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τέλος, σχολιάζοντας το έργο του Δημάρχου Kωνσταντίνου Δρακονταειδή, είπε ότι καλό είναι οι πολιτικοί άνδρες να κριθούν στο τέλος της θητείας τους από τους πολίτες, ωστόσο παρατήρησε ως πολίτης, ότι εκτός από θέματα της καθημερινότητας θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα.

Μάλιστα όπως είπε πριν τις τελευταίες εκλογές για σύντομο χρονικό διάστημα είχαν συνεργαστεί με τον δήμαρχο είχαν εξετάσει το πώς ο δήμος μπορεί να εκμεταλλευτεί την περιουσία του, λέγοντας ότι δεν μπορεί το καλοκαίρι στα parking να γίνεται το “έλα να δεις”, καθώς οι μισές θέσεις είναι κατειλημμένες από άχρηστα αυτοκίνητα τα οποία δεν κινούνται ποτέ, γνωρίζοντας οι συμπολίτες μας ότι είναι δωρεάν, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.

Ο δήμος πρέπει να εκμεταλλευτεί την περιουσία του, να φτιάξει έναν κουμπαρά τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για άλλες περιπτώσεις όπως πχ.. για την χρηματοδότηση του Δημοτικού κινηματογράφου που καταστράφηκε και αν υπάρξει μία χρηματοδότηση να κατευθυνθεί κάπου αλλού αργότερα.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΙούλιος Βερν
Επόμενο άρθροΤσικνοπέμπτη στο Αλώνι στα Χορτάτα