Αρχική Top Stories Τέσσερις προτάσεις για την αναβάθμιση της καρναβαλικής παρέλασης της Λευκάδας

Τέσσερις προτάσεις για την αναβάθμιση της καρναβαλικής παρέλασης της Λευκάδας

0

Κατά γενική ομολογία η φετινή καρναβαλική παρέλαση της Λευκάδας ήταν η πιο πετυχημένη των προηγούμενων ετών.

Η συζήτηση που προηγήθηκε μεταξύ των καρναβαλιστών και του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας απέδωσε καρπούς και έτσι αρκετά ζητήματα της παρέλασης βελτιώθηκαν σημαντικά, όπως η ηχητική κάλυψη.

Η Λευκάδα έχει αρχίσει να αποτελεί προορισμό για το τριήμερο της αποκριάς και φέτος οι επισκέπτες (μεμονωμένοι και ομάδες) ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μια ευκαιρία για την τόνωση της τοπικής αγοράς στην καρδιά της χειμερινής περιόδου.

Ταυτόχρονα όμως έχουμε και την ευθύνη να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, η οποία αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της περιόδου.

Από την πλευρά των καρναβαλιστών φαίνεται πως αυτό έχει γίνει αντιληπτό και έτσι κάθε χρόνο τα πεζά τμήματα αλλά και τα άρματα ανεβάζουν τον πήχη ψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά. Οι ευφάνταστες στολές και κατασκευές, επιλεγμένες και φτιαγμένες με μεράκι, σε συνδυασμό με την ανεβασμένη διάθεση των συμμετεχόντων, προσφέρουν στους θεατές ένα δυναμικό και πολύχρωμο θέαμα που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Από την πλευρά των διοργανωτών όμως παρά τις καλές προθέσεις και τις μικρές βελτιώσεις που γίνονται κάθε χρόνο, πρέπει να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες αλλαγές που θα βοηθήσουν την καρναβαλική παρέλαση να αναβαθμιστεί και να γίνει ευρέως γνωστή, με όλα τα θετικά που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Με καλή διάθεση και με μοναδικό σκοπό την συνδρομή στην αναβάθμιση της καρναβαλικής παρέλασης και το όφελος του νησιού μας, καταθέτουμε εδώ τέσσερις προτάσεις που θεωρούμε ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο προς την σωστή κατεύθυνση, σε περίπτωση που υιοθετηθούν από τους διοργανωτές.

Πρόταση 1η: Αλλαγή διαδρομής

Η υπάρχουσα διαδρομή της καρναβαλικής παρέλασης μέσα από την κεντρική αγορά της πόλης είναι κατανοητό από κάθε πλευρά (διοργανωτές, καρναβαλιστές, θεατές) ότι πλέον δεν μπορεί να “αντέξει” τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων και των κατασκευών.

Αποτέλεσμα είναι, οι μεν καρναβαλιστές να δυσκολεύονται να παρουσιάσουν ότι έχουν ετοιμάσει αλλά και να προχωρήσουν, οι δε θεατές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν με άνεση την καρναβαλική παρέλαση.

Επίσης, σε περίπτωση ατυχήματος ή ακόμα και κάποιου έκτακτου περιστατικού, όπως ξαφνικό πρόβλημα υγείας κάποιου θεατή ή καρναβαλιστή, η πρόσβαση ασθενοφόρου στο σημείο είναι εντελώς αδύνατη.

Τέλος, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε απαισιόδοξοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι ζούμε στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης, έτσι, σε περίπτωση δυνατού σεισμού την στιγμή της παρέλασης σίγουρα θα υπάρξουν τραυματισμοί.

Ως εναλλακτική διαδρομή προτείνουμε αυτή που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, τα θετικά στοιχεία της οποίας αναλύουμε παρακάτω.

Ως σημείο συνάντησης των καρναβαλικών ομάδων θα είναι η αλάνα που βρίσκεται πίσω ακριβώς από το σχολικό συγκρότημα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λευκάδας. Εκεί ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ατόμων και οχημάτων κι έτσι δεν θα δημιουργείται το “κουμφούζιο” που συμβαίνει στον μέχρι σήμερα τόπο συνάντησης, πιο ψηλά από την πλατεία Αγίου Μηνά.

Η παρέλαση θα ξεκινάει από το σημείο που προαναφέραμε και θα κατευθύνεται προς την οδό Γολέμη με κατεύθυνση προς την παραλία την πόλης. Εκεί οι ομάδες θα περνούν μπροστά από το πάρκο της παραλίας, όπου και θα γίνεται η παρουσίαση τους.

Στην συνέχεια θα κατευθύνονται προς την οδό Άγγελου Σικελιανού, καταλήγοντας στο χώρο στάθμευσης πίσω από το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, όπου μπορούν άνετα να σταθμεύσουν τα άρματα.

Σε όλη την πορεία της προτεινόμενης διαδρομής ο χώρος τόσο για τους καρναβαλιστές όσο και για τους θεατές είναι άνετος (με εξαίρεση την σύντομη διαδρομή στην οδό Άγγελου Σικελιανού).

Οι καρναβαλικές ομάδες θα μπορούν να προχωρήσουν χωρίς δυσκολία αλλά και να παρουσιάσουν με άνεση τα θέματα που έχουν ετοιμάσει, ενώ οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν το θέαμα χωρίς να πατάει ο ένας τον άλλον και κυρίως χωρίς να κινδυνεύουν.

Επίσης, η πρόσβαση ασθενοφόρου ή οχήματος της Πυροσβεστικής σε αυτή την διαδρομή, είναι αρκετά εύκολη, σε αντίθεση με την σημερινή διαδρομή που όπως προαναφέραμε κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο.

Μια από τις δυσκολίες της προτεινόμενης διαδρομής, που θεωρούμε όμως ότι μπορεί να λυθεί, είναι η ηχητική κάλυψη. Σε αυτόν τον τομέα μπορούμε να ζητήσουμε την συνδρομή μιας μεγάλης εταιρείας ηχητικής κάλυψης εκδηλώσεων, αν και θεωρούμε ότι οι επαγγελματίες της Λευκάδας με μελέτη και σωστό σχεδιασμό μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς πρόβλημα!

Πρόταση 2η: Αλλαγή της ώρας έναρξης

Η απογευματινή ώρα έναρξης της καρναβαλικής παρέλασης ίσως να εξυπηρετούσε τα προηγούμενα χρόνια που η συμμετοχή καρναβαλικών ομάδων δεν ήταν τόσο μεγάλη και ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν πολύ μικρότερος.

Πλέον όμως και οι ομάδες είναι πολύ περισσότερες αλλά και ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές έχει αυξηθεί κατά πολύ. Όταν λοιπόν η πρώτη ομάδα τερματίζει την διαδρομή έχει νυχτώσει, με αποτέλεσμα οι επόμενες ομάδες να παρελαύνουν στα σκοτάδια, αφού ο φωτισμός στην κεντρική αγορά είναι ανεπαρκής για τέτοιες ανάγκες.

Αποτέλεσμα είναι οι θεατές να μην μπορούν να ευχαριστηθούν το θέαμα των καρναβαλικών ομάδων και οι πολύμηνες προσπάθειες των δεύτερων να πηγαίνουν εν μέρει.. χαμένες!

Η κατάλληλη ώρα έναρξης της καρναβαλικής παρέλασης, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στις 2 το μεσημέρι. Θα μπορούσε βέβαια η ώρα έναρξης να αλλάζει ανάλογα με τον μήνα που διεξάγεται κάθε χρονιά το καρναβάλι και ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Πρόταση 3η: Αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης των νικητών

Όλοι σίγουρα γνωρίζουμε ότι το θέμα των ημερών, μετά το πέρας της καρναβαλικής παρέλασης, είναι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής.

Κάθε χρονιά δεκάδες μέλη καρναβαλικών ομάδων θεωρούν ότι η συμμετοχή τους αδικήθηκε και ότι η κριτική επιτροπή της οποίας τα μέλη είναι άγνωστα αποφασίζει με υποκειμενικά κριτήρια. Πέρυσι μάλιστα στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας είχαν σημειωθεί προπηλακισμοί κατά του αντιπροέδρου του ΠΚ κ. Σπύρου Αρβανίτη την στιγμή που ανακοίνωνε τους νικητές.

Επίσης, φέτος η διαδικασία της ψηφοφορίας και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε τόσο πολύ που η κεντρική πλατεία είχε αδειάσει από κόσμο.

Ως διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη των νικητών της καρναβαλικής παρέλασης, προτείνουμε την διεξαγωγή αυτής μέσω αποστολής γραπτών μηνυμάτων SMS από τους θεατές.

Αναλυτικά η πρόταση μας έχει ως εξής:

Κάθε καρναβαλική ομάδα φέρει ένα αύξοντα αριθμό, ο οποίος βρίσκεται σε εμφανές σημείο πάνω στα άρματα και σε ταμπέλα που φέρει κάποιο μέλος στις πεζές ομάδες.

Θα μπορούν λοιπόν οι θεατές να στέλνουν γραπτό μήνυμα από το κινητό τους τηλέφωνο, σε έναν συγκεκριμένο αριθμό, ο οποίος θα έχει γνωστοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες μέσω του τοπικού τύπου, αλλά και θα αναφέρεται ακριβώς κάτω από το νούμερο της κάθε ομάδας.

Για παράδειγμα οι θεατές θα μπορούν να στείλουν Α12 για το άρμα με τον αριθμό 12 ή Π6 για το πεζό τμήμα με τον αριθμό 6 και και ούτω καθεξής.

Στο τέλος της καρναβαλικής παρέλασης, ανάλογα με τα SMS που έχουν σταλθεί για κάθε συμμετοχή, θα βγαίνουν άμεσα οι νικητές του καρναβαλιού.

Για να μην υπάρξουν όμως αντιδράσεις, ο κάθε αριθμός κινητού θα μπορεί να στείλει ένα μόνο μήνυμα για τα άρματα (πχ Α12) και ένα μόνο για κάθε πεζό τμήμα (πχ Π6). Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι η ψηφοφορία θα είναι όντως δίκαιη και δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις μαζικών αποστολών μηνυμάτων από ίδιους αριθμούς τηλεφώνων.

Η κριτική επιτροπή δε, θα αποφασίζει ποια από τις καρναβαλικές ομάδες θα λάβει την “καρναβαλική ράβδο”.

Με αυτό τον τρόπο ψηφοφορίας η ανάδειξη των νικητών θα είναι άμεση και αντικειμενική, χωρίς να υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι η κριτική επιτροπή “έριξε” κάποια από τις ομάδες.

Εκτός όμως από την ανάδειξη των νικητών,το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας θα έχει και κάποια έσοδα από την αποστολή των μηνυμάτων, με τα οποία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει άλλες πολιτιστικές δράσεις στο νησί μας.

Σε επικοινωνία μας με την κορυφαία εταιρεία παροχής σχετικών υπηρεσιών “M-STAT“, μας διαβεβαίωσαν ότι μπορεί να διασφαλιστεί η αποστολή μόνο δυο μηνυμάτων από κάθε αριθμό κινητού (ένα για άρμα και ένα για πεζό). Η διαδικασία παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και έτσι τα αποτελέσματα τις ψηφοφορίας είναι άμεσα προσβάσιμα, ενώ το κόστος για την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι μόλις 100€, μιας και η εταιρεία πληρώνεται κρατώντας ποσοστά από την αποστολή των μηνυμάτων.

Πρόταση 4η: Αναβάθμιση οπτικής επικοινωνίας

Για να επιτευχθεί η αναβάθμιση και γνωστοποίηση του καρναβαλιού της Λευκάδας σε όλη την Ελλάδα και για να γίνει το νησί μας καρναβαλικός προορισμός, κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση της οπτικής επικοινωνίας.

Με τον όρο “οπτική επικοινωνία” εννοούμε όλες εκείνες τις ενέργειες και το υλικό που σκοπό έχουν την προώθηση των εκδηλώσεων σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και έντυπα καθώς και στο διαδίκτυο.

Θα πρέπει να γίνει λοιπόν η ανάθεση σε κάποιον επαγγελματία του είδους, ο οποίος θα αναλάβει να φέρει εις πέρας όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι:

1. Σχεδίαση αφίσας και άλλων σχετικών γραφικών
2. Δημιουργία προωθητικών βίντεο, ηχητικών spot, banners κλπ
3. Διαφημιστικές καμπάνιες στο διαδίκτυο και άλλα μέσα
4. Δημιουργία ιστοσελίδας
5. Social Media Management
6. Φωτογραφική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων
6. Βιντεοσκόπηση όλων των εκδηλώσεων

Πιθανόν σε κάποιους να μην φαίνεται σπουδαία η σημασία της αφίσας του καρναβαλιού, αλλά ίσως θα πρέπει να σκεφτούν ότι το πρώτο πράγμα που θα δει κάποιος θα είναι αυτή η αφίσα! Την σημασία της πρώτης εντύπωσης δε, φαντάζομαι την αντιλαμβανόμαστε όλοι!

Κλείνοντας θα θέλαμε να δώσουμε μια ακόμα φορά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και φυσικά στους καρναβαλιστές της Λευκάδας, οι οποίοι με τις  προσπάθειές τους έχουν καταφέρει να αναδείξουν το καρναβάλι της Λευκάδας σε ένα από τα καλύτερα της δυτικής Ελλάδας.

Τέλος, θα χαρούμε να διαβάσουμε τις δικές προτάσεις για την διεξαγωγή του καρναβαλιού στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Για το My Lefkada
Νίκος Καββαδάς

Προηγούμενο άρθροΝίκη Λευκάδας: Με τον Φάρο στο Κερατσίνι (25/2-14:00)
Επόμενο άρθροThe Karma: Φωτογραφίες από τις Απόκριες στο καλύτερο στέκι της Λευκάδας