Αρχική Top Stories Θ. Χαλικιάς: Σημαντικές οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας στην Λευκάδα σε έργα υποδομών

Θ. Χαλικιάς: Σημαντικές οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας στην Λευκάδα σε έργα υποδομών

0

Τις τοπικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θοδωρής Χαλικιάς.

Αναφερόμενος στα προβλήματα υποδομών του νησιού, όπως τα οξυμένα προβλήματα στην ύδρευση, ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει με την ΕΥΔΑΠ ή τον δήμο, αλλά έχει δημιουργηθεί από τον τρόπο που παίρνουμε το νερό από τις πηγές Αγίου Γεωργίου και δεδομένου ότι υπάρχει ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο, υπάρχουν απώλειες, το δίκτυο σε όλο το νησί παθαίνει συνεχώς βλάβες, καθώς δεν έχουν εκμεταλλευτεί από παλιά τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα του νησιού και ένα μέρος της λύσης θα μπορούσε να δοθεί, ενώ χρειάζονται υποδομές για να υποδεχτείς περίπου 150.000 κόσμο όπως είπε ο δήμαρχος στην συνέντευξή του στον Prisma 91,6.

«Οι λύσεις αυτές πρέπει να δοθούν γρήγορα καθώς η κατάσταση θα χειροτερέψει εάν δεν αλλάξει κάτι.»

Για το θέμα της ζεύξης του νησιού, είπε ότι την έχει συζητήσει από την αρχή της θητείας του, με την περιφέρεια να έχει δώσει κάποιες προτάσεις, καθώς θα πρέπει να δρομολογηθεί μια λύση η οποία θα βγάζει την κίνηση έξω από την πόλη και να δούμε και ποια θα είναι η μορφή.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Υποδομών ο δρόμος που θα γίνει μέχρι απέναντι από την Φιλοσόφων, βάση της παλιάς μελέτης της υποθαλάσσιας, να γίνει ο δρόμος εκεί που προβλεπόταν, ώστε να υπάρχει έτοιμη μια κατασκευή για να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι σε εκείνο το σημείο, το οποίο θέλει σκέψη.

«Η γέφυρα για να μπορέσει να λειτουργήσει με κάποιο τρόπο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την θαλάσσια συγκοινωνία. Αν γίνει στην Φιλοσόφων, έχουμε την Μαρίνα και σε συζήτηση που έχει κάνει με τον διευθυντή, του είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τα ωράρια γιατί τα σκάφη έχουν πρόγραμμα και ξέρουν τις ώρες που ανοίγει και κλείνει και δεν θα υπάρχει θέμα.

Το θέμα είναι ποιος τρόπος κατασκευής θα επιλεγεί και αν θα είναι αρκετά υπερυψωμένη για να περνάνε τα ιστιοφόρα, ή ανοιγόμενη, αφού έχει αποκλειστεί η υποθαλάσσια, η οποία δεν ταίριαζε στην φύση και στον τρόπο εισόδου στην Λευκάδα και θα δημιουργούσε προβλήματα, καθώς μπορούμε να κάνουμε άλλη με μικρότερο κόστος.»

Όσον αφορά τους οδικούς άξονες ανέφερε ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες όλοι οι δρόμοι θα είναι πολύ καλύτεροι από το παρελθόν, καθώς αυτή την στιγμή εκτελούνται από την Περιφέρεια το ένα έργο από την Βασιλική στον Άγιο Πέτρο προς Κομηλιό, καθώς έχει ξεκινήσει και η εργολαβία από το Κομηλιό-Δράγανο-Αθάνι-Νηρά που ο εργολάβος λόγω μεγάλης κίνησης, έχει περιοριστεί στο τελευταίο κομμάτι προς το Μοναστήρι, καθώς και η παρέμβαση προς Σφακιώτες-Αλέξανδρος, λέγοντας ότι το οδικό δίκτυο του νησιού θα γίνει πολύ καλύτερο με αυτές τις παρεμβάσεις.

Αυτό θα γίνει ακόμα καλύτερο αν καταφέρουμε να πάρουμε και τις εκπτώσεις που έχει υποσχεθεί ο κύριος Χαρίτσης και από κάθε έργο θα μπορούμε να κάνουμε από άλλο ένα.

Όσον αφορά τον δρόμο της Λαγκάδας, είπε ότι θα έπρεπε κάτι να έχει προβλεφθεί, να έχει ξεκινήσει μαζί με τις άλλες παραλίες με τον ίδιο να κάνει λόγο για επιλογές, καθώς ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί όλη την κεντρική Λευκάδα και κάτι πρέπει να γίνει, με τον δήμο να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία λέγοντας μακάρι να έχει τελειώσει μέχρι του χρόνου, όπως οι Εγκρεμνοί που έχουν πρόβλημα μεγάλο ακόμα και σήμερα σημειώνονται πτώσεις πετρωμάτων, κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο έργο.

Ο κύριος Χαλικιάς αναφέρθηκε και στην στήριξη των αθλητικών δομών από την Περιφέρεια, η οποία διέθεσε 210.000 ευρώ για να γίνει αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο Στάδιο της πόλης, καθώς και στήριξη των κερκίδων και κλειστά δημοσιογραφικά θεωρία. Μπορεί αυτές οι εγκαταστάσεις να ανήκουν στο δήμο, ωστόσο όπως ανέφερε σκέφτηκε να δράσει σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και ένα ποσό ύψους 35.000 ευρώ για το κλειστό Γυμναστήριο.

Μάλιστα η Περιφέρεια προετοιμάζει μια μικρή παρέμβαση σε ένα χώρο που υπάρχει στην Κατούνα για την τοπική ομάδα για προπονήσεις, για να μην πηγαίνουν στους Σφακιώτες.

Επίσης 3 Σεπτέβρη θα πραγματοποιηθεί στην Λευκάδα το Τουρνουά των ομάδων που έγινε πέρυσι στην Κέρκυρα, με τις αντίστοιχες ΕΠΣ-Πρέβεζας-Κεφαλλονιάς-Κέρκυρας με την ΕΠΣ Πρέβεζας να παίρνει το τρόπαιο πέρυσι και αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε να γίνεται θεσμός.

Σε άλλα νέα ο κύριος Χαλικιάς ανέφερε ότι δρομολογείται ένα γραφείο όπου θα μπορούν κάποιοι δωρεάν να παίρνουν πληροφορίες και στήριξη όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Επίσης, είπε ότι έχουν παραγγείλει μια ράμπα για ΑΜΕΑ, η οποία αναμένεται να έρθει στο νησί σύντομα, ενώ υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια βοήθησε πολύ στην στελέχωση του Νοσοκομείου Λευκάδας, καθώς η απόφαση που πάρθηκε το 2015, που το νοσοκομείο ήταν υπό διάλυση, δόθηκε μια επιχορήγηση σε επικουρικούς γιατρούς ύψους 350 ευρώ, καθώς οι επικουρικοί πλέον είναι στους 14 με πολλές ειδικότητες που δεν υπήρχαν ποτέ και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την ενίσχυση του και ανταποκρίνεται σε ένα νησί με 150.000 πληθυσμό την δεδομένη χρονική στιγμή.

Επίσης, η περιφέρεια δίνει 300.000 ευρώ στην αναβάθμιση του Κάστρου και δημιουργία υποδομών, 50.000 για το αρχαίο θέατρο, καθώς στο ΙΝΤΕΡΕΚ έχει μπει ένα κτήριο που είναι πίσω από το Pure Bar, το οποίο από ερείπιο θα μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο με αρχικό ποσό χρηματοδότησης 300.000 και θα υπάρχει ένας επιπλέον πολιτιστικός χώρος.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΓέμισε η πλατεία του Φρυά στη Γιορτή Κρασιού
Επόμενο άρθροΔιακοπή νερού λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ