Αρχική Top Stories Θανάσης Καββαδάς: Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη της Λευκάδας και η βελτίωση...

Θανάσης Καββαδάς: Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη της Λευκάδας και η βελτίωση της καθημερινότητας

0

Συνέντευξη του Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά στην Ελευθερία Στρατομήτρου και την ιστοσελίδα thespotlight.gr

Ο Βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς είναι φτιαγμένος από την πάστα του καλού πολιτικού. Κι αυτό μπορεί κανείς να το διακρίνει εύκολα μέσα από το έργο του και τις Αρχές του,τις  οποίες εφαρμόζει στην πολιτική του. Υπεύθυνος και επιμελής στον ρόλο που έχει αναλάβει μα πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος που αγαπά το νησί μας και αγωνίζεται για την ευημερία του.

Ως βουλευτής Λευκάδας ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες σας για το νησί;

 Βασικός στόχος είναι και παραμένει ένας: Μεγαλύτερη ανάπτυξη στο νησί και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του. Από τις προτεραιότητές μου είναι η δημιουργία των υποδομών αυτών, που θα μπορέσουν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη Λευκάδα.

Έχουν να γίνουν ακόμα πολλά σε θέματα υποδομών, οι οποίες θα είναι καταλύτης στην ανάπτυξη κυρίως του τουρισμού που αποτελεί και το βασικό κορμό της οικονομίας του νησιού. Είναι γνωστό το πρόβλημα της ζεύξης του νησιού μας με την ηπειρωτική χώρα, που δυσκολεύει τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Λευκάδας, ενώ υστερεί και σε υποδομές μαρίνων στάθμευσής σκαφών, που αντιλαμβάνεστε, κοστίζει σε μια τουριστική οικονομία.

Ασφαλώς σημαντικά θέματα τα οποία έχουν βαλτώσει, και αναφέρομαι στο μεγάλο πρόβλημα με τους δρόμους του νησιού, η  διαχείριση των σκουπιδιών που πρέπει να ολοκληρωθεί  και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ύδρευσης που αντιμετωπίζουμε στη Λευκάδα, είναι όχι μόνο στις προτεραιότητες τις δικές μου αλλά αποτελούν και βασικά αιτήματα των πολιτών του νησιού μου.

Όλα αυτά μαζί με μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, θέματα υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, είναι προκλήσεις οι οποίες δεν πρέπει να μείνουν στα λόγια αλλά πρέπει να προχωρήσουν και με έργα.

Η Νέα Δημοκρατία, πιστεύοντας στην δύναμη της ελληνικής περιφέρειας και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, διαμορφώνει ένα πρόγραμμα τοπικών προτεραιοτήτων, που αποβλέπει στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και στην αξιοποίηση του δυναμικού της.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιήσουμε το προσεχές διάστημα τέσσερα αναπτυξιακά συνέδρια στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ένα εκ των οποίων θα γίνει στη Λευκάδα, ώστε να καταγραφούν και να περιληφθούν στο κυβερνητικό της σχεδιασμό, τα έργα και οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για την ανάπτυξη του νησιού.

Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου νοσοκομείου Λευκάδος, ωστόσο το παλιό νοσοκομείο είναι αυτό που εξυπηρετεί τα περιστατικά. Τι εμποδίζει την μεταφορά στο νέο νοσοκομείο; Ποια είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας δεν έχουν ολοκληρωθεί στο 100% οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ακόμα δυνατή η μεταφορά του παλαιού νοσοκομείου.

Πριν λίγες ημέρες επισκεφθήκαμε με τον τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Οικονόμου τις εγκαταστάσεις του νέου Νοσοκομείου για να δούμε την πρόοδο των εργασιών. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έχουν προκύψει καθυστερήσεις στην παράδοσή του, λόγω  παραλήψεων, κυρίως των συνοδών έργων(έργα αποχέτευσης και ομβρίων), τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και ελπίζω να ολοκληρωθούν άμεσα.

Αυτό που προβληματίζει, και για το οποίο έχω ασκήσει κάθε μέσο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι εάν η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου θα συνοδεύεται και από το προσωπικό –ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό- το οποίο θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες δημόσιας υγείας  των κατοίκων της Λευκάδας και των γύρω περιοχών.

Εάν μαζί με τη μεταφορά του παλαιού Νοσοκομείου μεταφερθούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την έλλειψη ειδικοτήτων ιατρικού προσωπικού, με τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τότε δεν έχουμε καμία πρόοδο στις παρεχόμενες προς τον Λευκαδίτη υπηρεσίες Υγείας. Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ένα σύγχρονο κτήριο, εάν δεν έχουν ενισχυθεί και εκσυγχρονιστεί οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Για το θέμα έχω καταθέσει σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας από τον περασμένο Μάιο. Ακόμα περιμένουμε απάντηση.

Το οδικό δίκτυο προς το νομό έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο μέρος χάρη και στην δική σας παρέμβαση…

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις επίμονες παρεμβάσεις μου, το οδικό δίκτυο που οδηγεί στη Λευκάδα  δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμα έχουν πολλά να γίνουν για να μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονους και ασφαλείς δρόμους.

Για να γίνω περισσότερο κατανοητός βρίσκονται σε εκκρεμότητα δύο έργα. Το ένα είναι το έργο Αμβρακία – Άκτιο όπου εντάσσεται και το έργο της παράκαμψης της Αμφιλοχίας και το άλλο η οδική σύνδεση Λευκάδας- Βόνιτσας και Ακτίου-Αγίου Νικολάου.

Σε ότι αφορά το πρώτο έργο τα τελευταία τρία χρόνια ακολουθήθηκε μια πολιτική καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην επαναπροκήρυξη του εναπομείναντος έργου, με μια εργολαβία «σκούπα». Ο τρόπος αυτός που επέλεξε  η κυβέρνηση,  σημαίνει νέες καθυστερήσεις και επιπλέον ταλαιπωρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λευκάδας, σε έναν δρόμο  καρμανιόλα που έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Από την άλλη πρέπει να προχωρήσουν τα έργα της οδικής σύνδεσης Λευκάδας- Βόνιτσας και Ακτίου-Αγίου Νικολάου, ενός σημαντικού έργου μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση για τη Λευκάδα και όλη την περιοχή, με δεδομένο ότι το αεροδρόμιο του ΑΚΤΙΟΥ αναβαθμίζεται με την είσοδο της FRAPORT.

Είναι αλήθεια ότι έχω δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ολοκλήρωση των δρόμων αυτών. Και αυτό γιατί εκτιμώ ότι οι σύγχρονες οδικές υποδομές, η ασφαλής πρόσβαση των κατοίκων και φυσικά των επισκεπτών, αποτελούν το  Α και το Ω στην ανάπτυξη ενός τόπου. Πόσο μάλλον για το νησί της Λευκάδας που η σύνδεσή του με την ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται οδικώς.

Ωστόσο και μέσα στη Λευκάδα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους δρόμους…

Τα οποία δυστυχώς αυξάνονται. Φανταστείτε ότι από το σεισμό του 2015 δεν έχουμε ακόμα λύσει το πρόβλημα με τις καταστροφές που υπέστησαν οι δρόμοι που οδηγούν στις διάσημες παραλίες του νησιού, τους Εγκρεμνούς και τον Γιαλό, ενώ, ακόμα χειρότερα, στο δρόμο της Λαγκάδας που συνδέει 12 χωριά με τις παραλίες και τους οικισμούς της βορειοδυτικής Λευκάδας τα έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Σε αυτά τα προβλήματα ήρθαν τώρα και αυτά που προέκυψαν από τη τελευταία βροχόπτωση με τις κατολισθήσεις στο δρόμο της Απόλπαινας που οδηγεί στη γνωστή παραλία Κάθισμα και σε πολλά χωριά της Βορειοδυτικής Λευκάδας. Οι κάτοικοι πολλών χωριών που βρίσκονται γύρω από τις κατολισθήσεις διατρέχουν κίνδυνο να φτάσουν στα σπίτια τους και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κλείσει το δρόμο έχει βαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Αυτό που θα ήθελα να πω, χωρίς βέβαια να υποτιμούμε τον κίνδυνο, είναι ότι αυτές δεν είναι λύσεις. Ούτε είναι λύση να μπαλώνεις απλά το πρόβλημα των 20-30 μέτρων που προέκυψε, και να περιμένεις την επόμενη καταστροφή. Το ζήτημα είναι, και αυτό ακριβώς αναφέρω και στην ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, ότι η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα, και να δούμε πως θα δοθεί μια λύση που θα μειώνει τους κινδύνους νέων αντίστοιχων προβλημάτων.

Αυτό που εκτιμώ ότι πρέπει να γίνει, είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης του οδικού δικτύου του νησιού, έτσι ώστε να μην καταρρέει κάθε φορά ο ένας δρόμος μετά τον άλλο. Δεν είναι δυνατό να έχουμε ένα δίκτυο τρόμου, και κάθε φορά μετά από βροχοπτώσεις ή σεισμούς να ψάχνουμε για πρόσκαιρες λύσεις, οι οποίες μάλιστα λύσεις καθυστερούν. Και οι καθυστερήσεις αυτές έχουν κόστος στην Λευκάδα, έχουν κόστος στον τουρισμό της, έχουν κόστος στην οικονομία της. Δεν μπορεί το νησί της Λευκάδας, που ζει από τον  τουρισμό, να μην υποστηρίζεται από τις οδικές υποδομές του. Δεν γίνεται να μην έχει δρόμους που να μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια ο επισκέπτης, να μην έχει ασφαλή και καλή πρόσβαση στις διάσημες παραλίες της, να μην έχει υποδομές που να μπορούν να στηρίξουν ανταγωνιστικά το τουριστικό της προϊόν.

Γι΄ αυτό επιμένω ότι το θέμα με τους δρόμους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς, πρέπει να το δούμε με προοπτική, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε και να είναι ασφαλείς οι μετακινήσεις των πολιτών και φυσικά να το προσεγγίσουμε και αναπτυξιακά.

Είμαστε πάρα πολύ καιρό κάτω από το βάρος των μνημονίων. Τι πιστεύετε ότι φταίει και δεν έχουμε καταφέρει να βγούμε από αυτά ενώ υπάρχουν χώρες που έχουν απεγκλωβιστεί;

Θα απαντήσω ευθέως και χωρίς περιστροφές. Η διακυβέρνηση των τελευταίων ετών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ο λόγος που ακόμα η Ελλάδα παραμένει υπό καθεστώς μνημονίων. Ξέρετε, σε οικονομικές κρίσεις του μεγέθους που βίωσε η Ελλάδα, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και μαγικές λύσεις. Υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις για την αλλαγή οικονομικής πολιτικής που μπορεί να δώσει λύσεις.

Οι άλλες χώρες, η Κύπρος επί παραδείγματι, ή η Ιρλανδία αυτό έκαναν. Η Ελλάδα απέτυχε γιατί είχε την ατυχία στο κρίσιμο σημείο, το 2015, να αλλάξει κυβέρνηση και πολιτική. Από τη συνεπή και αξιόπιστη κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία οδηγούσε μαθηματικά στην έξοδό μας από τα μνημόνια, ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει όλη την καλή πορεία και να χαθούν εν μία νυκτί, οι κόποι και οι θυσίες όλων των Ελλήνων.

Μέσα σε ένα εξάμηνο εξανεμίστηκαν όλα, οδηγηθήκαμε σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα, χάσαμε την αξιοπιστία μας ως χώρα και δυστυχώς χρεωθήκαμε επιπλέον πάνω από 100 δισ. ευρώ, ως οικονομία.

Δυστυχώς υπό το βάρος των μνημονίων, της εποπτείας εάν θέλετε της οικονομίας της χώρας, θα μείνουμε για πολύ καιρό ακόμα. Και δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες, τις συνέπειες των μνημονίων θα τις υποστούν και τα επόμενα χρόνια. Μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, η αλήθεια ωστόσο είναι ότι με τη δική της υπογραφή έρχονται νέες περικοπές στις συντάξεις, έρχονται νέες μειώσεις στα εισοδήματα με την μείωση του αφορολογήτου, έρχεται νέα επιδρομή στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την πολιτική αυτή δεν απεγκλωβιζόμαστε από τα μνημόνια.

Με την πολιτική αυτή δεν αναπνέει η πραγματική οικονομία, ούτε επέρχεται η ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα. Χρειάζεται μια ανασύσταση ριζική σε φορολογικό και  αναπτυξιακό επίπεδο και πολιτικά πρόσωπα που να την πιστεύουν, να μπορούν να την εφαρμόσουν και να τη στηρίξουν. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ως απόστρατος αξιωματικός και ως βουλευτής πως σχολιάζετε το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι;

Χωρίς αμφιβολία βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η Τουρκία επιδεικνύει μια έντονη νευρικότητα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα όλων των Ελλήνων.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση αποφεύγοντας τις εντάσεις και τη μικροπολιτική. Και στο παρελθόν είχαμε περιστατικά όπως αυτό στον Έβρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποκτούσαν τέτοιες διαστάσεις.

Αυτό που σήμερα προέχει και εύχομαι από καρδιάς είναι οι δυο αξιωματικοί μας να επιστρέψουν το συντομότερο στην Ελλάδα και όλη αυτή η ένταση να λήξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ρεπορτάζ: Ελευθερία Στρατομήτρου
Φωτο: Δημήτριος Ιωάννου
Πηγή: http://thespotlight.gr

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βασιλικής
Επόμενο άρθροΜπέκε, Λίζος και Γιαννακός live στο Karma!