Αρχική Top Stories Τι ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για τον δρόμο της Απόλπαινας-Ζόρικοι οι επόμενοι...

Τι ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για τον δρόμο της Απόλπαινας-Ζόρικοι οι επόμενοι μήνες

0

Ενημέρωση για τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έκανε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 05-03-2018 ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο νταμάρι της Απόλπαινας και στην μεγάλη κατάπτωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες,  υπογραμμίζοντας  ότι ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς ή κάποιο θάνατο καθώς μέσα στην ατυχία μας είμαστε τυχεροί.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που παρουσιάζει ο δρόμος, καθώς και στις κινήσεις του δήμου, ο οποίος κάλεσε στελέχη από το ΙΓΜΕ, καθώς και τον συμπατριώτης μας κύριο Γουρζή από την Τέρνα που έστειλε δύο ανθρώπους να κάνουν μία εκτίμηση, μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

“Η πρώτη εκτίμηση όλων   ήταν  ότι ο δρόμος είναι επικίνδυνος, με τον Δήμο από την πρώτη στιγμή να φροντίσει να κλείσει βασιζόμενο στις τεχνικές υπηρεσίες…

Τις επόμενες μέρες αναμένεται και η τεχνική έκθεση του ΙΓΜΕ, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν επαφές με το υπουργείο, καθώς ο δήμος έχει  ήδη έχει σταλεί έγγραφο στο υπουργείο με το οποίο ζητά  την παρέμβαση του, ώστε να έχει και τη δική του γνώμη όσον αφορά την επικινδυνότητα αλλά και την τεχνική λύση.”

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι μπορεί στην ουσία ο δρόμος να είναι επαρχιακός, επί του τύπου όμως είναι δημοτικός, για αυτό και εμπλέκεται ο δήμος, καθώς ποτέ  δεν εκδόθηκε ΦΕΚ και δεν έγιναν ενέργειες όταν φτιάχτηκε ο δρόμος από τη Νομαρχία πριν πολλά χρόνια, ενώ  συντηρούνταν από αυτήν όπως και τώρα από την περιφέρεια, ωστόσο επειδή υπάρχει το τυπικό ζήτημα, είναι προφανές ότι η εμπλοκή έπρεπε να είναι του δήμου.

Επίσης ανέφερε ότι έχουν προταθεί από την υπηρεσία του δήμου Λευκάδας, αλλά θα περιμένουν και την γραπτή εισήγηση του ΙΓΜΕ, διάφορες λύσεις για την επίλυση του προβλήματος, όπως και την εκτίμησή του ΥΠΟΜΕΔΙ, ενώ ενδεικτικά ανέφερε τη λύση της μεταφοράς του άξονα, που εκεί είναι ένα πέταλο και από κάτω λαγκάδι και να μεταφερθεί ο δρόμος προς αυτό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα ανέφερε ότι αυτό το λαγκάδι είναι ιδιόκτητο, ενώ υπάρχει και η λύση με το πλακοσκεπές τούνελ, το οποίο δημιουργείται στον υπάρχοντα δρόμο, όπως είναι στην Εθνική Οδό, λέγοντας ότι  ουσιαστικά και κατάπτωση να έχεις πέφτει επάνω στο πλακοσκεπές, καθώς θα υπάρξουν  και άλλες λύσεις που θα δώσουν οι τεχνικοί

Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα στην κίνηση, καθώς η εναλλακτική λύση του δρόμου του Φρυνίου, είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετήσει τόσο τον πολίτη αλλά και τον επισκέπτη στην Λευκάδα.

Τέλος  ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της δημοτικής αρχή, για άμεση εκτίμηση της κατάστασης και να μην πάμε όπως ανέφερε  σε μέτρα πανικού που ενδεχομένως να μην ήταν σωστά.

Το γεγονός ότι αποκλείουμε την διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης και πηγαίνουμε κατευθείαν σε νέα χάραξη του δρόμου υπογράμμισε στην παρέμβασή της η Μαριάννα Kαρφάκι, λέγοντας ότι είναι πολύ γρήγορη εκτίμηση του να πούμε ότι αυτόν τον όγκο δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε.

Η νέα χάραξη θα πάρει χρόνια ανέφερε, λέγοντας ότι η Λευκάδα θα αποκλειστεί από την διέξοδο προς τις θάλασσες.

Ο κύριος Αραβανής ανέφερε  το συγκεκριμένο σημείο δεν ήταν μόνο επικίνδυνο αλλά και αντιαισθητικό, με τον ίδιον κάθε φορά που το περνούσε να του δημιουργεί μία ενδόμυχη ανησυχία.

Στο σύνολο της Λευκάδας οι μόνες περιοχές που δεν έχουν ασβεστολιθικό πέτρωμα είναι οι περιοχές Λευκάδας Νυδριού  και Βασιλικής, καθώς και περιοχές Βουρνικά, Βαυκερή και Πλατύστομα καθώς εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Δεν Αρκεί να δούμε το θέμα αποκλειστικά και μόνο σε ζημιές που πάθαμε, αλλά να κάνουμε ένα χτένισμα στο νησί, να εντοπίσουμε τα σημεία και να κάνουμε έναν τεχνικό προγραμματισμό και όχι τεχνικά προγράμματα, καθώς όπως ανέφερε έχει την αίσθηση ότι η δημοτική αρχή κάνει τα τεχνικά έργα χωρίς προγραμματισμό.

Ο Θωμάς Καββαδάς ανέφερε ότι δημοτική αρχή ενήργησε  αστραπιαία στις πρόσφατες κατολισθήσεις ωστόσο το πρόβλημα δεν εντοπίζεται εκεί.

Η πολιτεία δεν έχει βάλει στο στόχαστρό της το θέμα της πρόληψης, καθώς βάση του δικού μας προϋπολογισμού τα κονδύλια που υπάρχουν για αντισεισμική- αντιπλημμυρική θωράκιση, για αντιπυρικά έργα είναι ελάχιστα και εκεί είναι το πρόβλημα.

Για όλα αυτά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ανέφερε, καθώς ανέκαθεν συνέβαιναν έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο η χρήση γης είναι ανεξέλεγκτη και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να πούμε.

Δεν μπορεί να δίνουμε το Νταμάρι σε έναν ιδιώτη να το εκμεταλλεύεται και τώρα να λέμε ότι φταίει το Νταμάρι καθώς αν ήταν κανονικά στη θέση του δεν θα έπεφτε ανέφερε.

Υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία αν θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό στο πως θα προλάβουμε το κακό.

Εμείς τρέχουμε πίσω από το σεισμούς, από τα πλημμυρικά φαινόμενα, κάνουμε έργα αφού γίνει το πρόβλημα και τώρα που έπεσε το Νταμάρι πάμε να το φτιάξουμε.

Τα γεγονότα μας ακολουθούν και πρέπει στο νου του δημοτικού συμβουλίου να είναι πως θα προλάβουμε το κακό, καθώς μπροστά μας έρχεται τουριστική περίοδος, και θα πρέπει οι τεχνικές υπηρεσίες να εντοπίσουν που κινδυνεύει Λευκάδα τόσο από πυρκαγιές όσο από κατολισθήσεις σε συγκεκριμένα σημεία και να τα προλάβουμε.

Ο Κώστας Γληγόρης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τη Λευκάδα το επόμενο διάστημα και πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουμε σε αυτή τη κατεύθυνση.

Το θέμα είναι ότι η λύση που θα δοθεί στο συγκεκριμένο σημείο να είναι μία και οριστική, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος ή οτιδήποτε.

Όσον αφορά τους δρόμους που διαλύθηκαν η τα τοιχεία που έπεσαν, αναφέρθηκε στο πρόγραμα αντιμετώπισης και πρόληψης σεισμών από θεομηνίες, στους ΟΤΑ α και β βαθμού, η διαχείριση είναι του Υπουργείου Εσωτερικών, πολλοί μάλιστα το ονομάζουν και το ρουσφέτι του υπουργού, καθώς  είναι τα χρήματα που φεύγουν για τις έκτακτες ανάγκες και θεομηνίες.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στο τέλος του 2016, εκεί που υπάρχουν κάποια υπόλοιπα, εμείς πήραμε ένα κονδύλι, το οποίο αφορούσε πλακοστρώσεις γύρω από την πυρόπληκτη περιοχή που εκτελείται τώρα.
Για το 2017 από το ίδιο πρόγραμμα πήραμε περίπου 200.000 ευρώ και αφορούσε κάποια σωληνωτά στα Βαρδάνια, τα οποία δεν είχαν την διατομή που έπρεπε να έχουν με βάση τη μελέτη για τα όμβρια ύδατα, καθώς  και κάποιες πλακοστρώσεις στην αστυνομία.

Μετά από λίγο καιρό καταθέσαμε και μία πρόταση στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, αναφορικά με θεομηνίες, ύψους 400 χιλιάδων ευρώ και εκεί επιλέξαμε να συνεχίσουμε μετά σωληνωτά των Βαρδανίων.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος, αφορούσε έργα, για βελτιώσεις δρόμων, πρανών.

Συνολικά πρόκειται για ένα ποσό 700 χιλιάδων.

Όσο λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο, παίρνουμε τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, τόσο πιο ευάλωτοι θα είμαστε σε κάθε θεομηνία, στην βροχή, στο χιόνι, στο σεισμό, στην χρήση γης και σε όσα αναφέρθηκαν.

Μάλιστα ο ίδιος είπε ότι θα ήθελε να γνωρίζει τι προγραμματισμός έχει γίνει από την πολιτική προστασία του δήμου Λευκάδας όσον αφορά την Αγροτική οδοποιία και μία αποτίμηση της κατάστασης.

Τέλος ανέφερε ότι πάντα θα είμαστε στο έλεος θεομηνίας όσο οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουμε είναι μακριά από αυτές τις λύσεις.

Ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, απάντησε στις περισσότερες παρατηρήσεις, ενώ στο γενικότερο ζήτημα του σχεδιασμού, είπε ότι έχει μία σωστή βάση, λέγοντας ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρέπει να υπάρχει πρόληψη για τους σεισμούς  πρέπει να εξηγήσουν τι σημαίνει αυτό στην πράξη, όσον αφορά τα έργα.

Τα μέρη που υπάρχει κίνδυνος να πέσουν βράχοι, είναι αμέτρητα στη Λευκάδα και  κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση, καθώς όταν κάποιος λέει με ευκολία έργα θα πρέπει να γνωρίζει και το οικονομικό αντίκρισμα.

“Εάν πρέπει να γίνει πρόληψη για όλα όσα ειπώθηκαν οι επόμενοι 20 προϋπολογισμοί του δήμου Λευκάδας πρέπει να κλείσουν φέτος.

Η παρατήρηση είναι πολύ σωστή ωστόσο ο δήμος δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, καθώς όλη αυτή η κουβέντα επαναλαμβάνεται μονότονα  γνωρίζοντας  τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε και ως κοινωνία και ως χώρα και ως Δήμος Λευκάδας.

Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα καθαρός απέναντι στην κοινωνία της Λευκάδας, καθώς αν πω ότι θα τα αντιμετωπίσουμε θα κοροϊδεύω εσάς, τον εαυτό μου και την κοινωνία της Λευκάδας.

Όλο αυτό το ζήτημα που μας έπληξε με τους σεισμούς το αντιμετωπίζουμε βάσει κάποιων κονδυλίων που έχουμε πάρει στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, όχι απλά κάνοντας κάποια μπαλώματα, αλλά χρησιμοποιώντας χρήματα και σε έργα υποδομής, που θα πιάσουν τόπο για τα επόμενα 20 χρόνια στο νησί. ”

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΑπόπειρα δολιοφθοράς του Δεματοποιητή. Μήνυση του Δήμου Λευκάδας κατά αγνώστων
Επόμενο άρθροΑφροδισιακά Βότανα (Μέρος 12ο) – Cordyceps (Κόρντισεπς)