Αρχική Top Stories Τι λένε οι καθηγητές σεισμολογίας για τους σεισμούς στο Ιόνιο και τη...

Τι λένε οι καθηγητές σεισμολογίας για τους σεισμούς στο Ιόνιο και τη θωράκιση των κτιρίων

0

 

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, αναφορικά με το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στο Ιόνιο, λίγες ώρες μετά την σεισμική δόνηση στην Πρέβεζα, που αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή.

     Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής, στον ΟΑΣΠ, δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία, που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός», ενώ υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση». Η απόφαση της επιτροπής ήταν σχεδόν ομόφωνη με 19-1 ψήφους.

Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πιο αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα, καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 7 ρίχτερ στο Ιόνιο, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι «το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα».

Υπενθύμισε, δε, ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το ‘14 και την Κεφαλονιά το ‘15 ξεπερνούσαν τα 6,5 ρίχτερ. «Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους» κατέληξε ο κ Μακρόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προηγούμενο άρθροΛευκάδα –Σιντζούκου Τόκυο 1989-2019
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Λ/Χ Λευκάδας για θυελλώδεις ανέμους