Αρχική Top Stories Το γήπεδο Τσουκαλάδων… Γεφύρι της Άρτας

Το γήπεδο Τσουκαλάδων… Γεφύρι της Άρτας

0

Του Δρ. Ξενοφώντα Βεργίνη

Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας (1555) και σε ρεπορτάζ στη σελίδα 13 ο συνεργάτης της εφημερίδας «Ο Ντελάλης», μεταξύ άλλων θεμάτων, αναφέρθηκε και στα θέματα αθλητισμού στον Νομό μας! Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο γήπεδο Σφακιωτών. Έγραφε  ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν και δεν πάει άλλο…» με τον κίνδυνο «…να ελλοχεύουν τραυματισμοί», λόγω της κατάστασης του τεχνικού χλοοτάπητα!

Τι να γράψω και τι να πληροφορήσω τον κόσμο σ’ ο,τι αφορά το γήπεδο Τσουκαλάδων! Εκεί είναι όλα επικίνδυνα … σε σημείο που να πω «ευτυχώς που δεν λειτουργεί»!

Το συγκεκριμένο γήπεδο δεν έχει χλοοτάπητα, έχει ξηρό χώμα, χωρίς κερκίδες, με διαλυμένα αποδυτήρια, περιφραγμένο με σκουριασμένα σύρματα, σπαρμένο με πέτρες  στις γωνίες του και ιδιαίτερα στο περιβάλλοντα χώρο βρίσκονται σπαρμένα σκουπίδια … Δηλαδή, αθλιότητα με μια λέξη!

Εκεί αγωνίζονται και αθλούνται τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά, η νεολαία μας…!! Και διερωτώμαι: Αυτή είναι η προσφορά των μεγάλων προς τους μικρούς ; Αυτό είναι το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας μας και των αρχόντων, τοπικών και μη, του Δήμαρχου, Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη, Περιφερειάρχη ακόμα και λοιπών Κοινωνικών Φορέων;

Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος, μια φορά ακόμη, να κάνω μια βουτιά στο παρελθόν και υποχρεωτικά να θυμίσω στους αναγνώστες γιατί οι επίσημοι και τα γνωρίζουν και τα θυμούνται, αλλά αδιαφορούν, γιατί πιστεύουν πως «όλα έρχονται και παρέρχονται» χωρίς συνέπειες! Κάνουν, όμως, λάθος γιατί η μνήμη καταγράφει και τα εναποθηκεύει στο υποσυνείδητο που τα επαναφέρει, όταν τα γεγονότα και η αδιαφορία το προκαλούν (το τσιγκλάνε)! Για το λόγο αυτό θυμίζω στους ενδιαφερόμενους και προκαλώ σχόλια για την αλήθεια των γραφομένων.

Όταν ήμουν Βουλευτής Λευκάδος Μάρτιος 2004 – Αύγουστος 2007 είχα επιχορηγήσει όλους τους Αθλητικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους Λευκάδος από διάφορες πηγές! Σήμερα αναφέρω τους αθλητικούς. 

Προς Αθλητικούς Συλλόγους Λευκάδος

Α) Από τον ΟΠΑΠ δόθηκαν 68.000€ (Τσουκαλάδες 3.000€)

Β) Από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δόθηκαν 330.000€ !

Μεταξύ αυτών δόθηκαν:

  • Επισκευή στέγης Κλειστού Γυμναστηρίου 50.000€.
  • Κατασκευή γηπέδου (5X5) στην Πόλη Λευκάδας 80.000€.
  • Διαμόρφωση Αθλητικού Κέντρου Λευκάδας 80.000€.
  • Δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου Καρυάς 50.000€.
  • Αποκατάσταση χλοοτάπητα του Δημοτικού Σταδίου Λευκάδας 70.000€.

Γ) Από το Υπουργείο Πολιτισμού δόθηκαν:

  • Βελτίωση γηπέδου Νυδριού ποσό 1000€.
  • Κατασκευή Γηπέδου (5X5) στο Δήμο Μεγανησίου 58.000€.
  • Κατασκευή γηπέδου (5Χ5) στη Κοινότητα Καλάμου 50.000€.
  • Κατασκευή γηπέδου μπάσκετ στη Κοινότητα Καστού 40.000€.

Δ) Από το Υπουργείο Εσωτερικών, δόθηκε το ποσό των 60.000€ για συντήρηση του τάπητα του κλειστού Γυμναστηρίου Λευκάδας.

ΓΗΠΕΔΟ ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΩΝ

Όταν ήμουνα Διοικητής του ΟΓΑ Ιούνιος 2013 – Μάιος 2015, με στοχευμένες, συνεχείς και επίμονες προσπάθειες πέτυχα να εγκριθούν και υλοποιηθούν αρκετά έργα στη Λευκάδα (μικρά και μεγάλα) και μεταξύ αυτών να εγκριθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Αθλητισμού και Οικονομικών και να  ενταχθεί  σε πρόγραμμα δαπάνη 300.000€ για να μετατραπεί το παραδοσιακό Γήπεδο Τσουκαλάδων σε σύγχρονο γήπεδο με Χλοοτάπητα, Αποδυτήρια, Κερκίδες και Περίφραξη ! Το πέτυχα αυτό με τη βοήθεια του φίλου μου τότε και σήμερα Βουλευτή Νομού Αργολίδας της ΝΔ κ. Γιάννη Ανδριανού, αλλά και τη βοήθεια του αρχιτέκτονα και φίλου μου Κώστα Γλένη, που επιμελήθηκε της προκαταρτικής μελέτης.

Δυστυχώς, καθυστέρησε η δημοπράτηση του έργου
«Γήπεδο Τσουκαλάδων Δήμου Λευκάδας – Συνθετικός Χλοοτάπητας» (διακήρυξη δημοπρασίας 13/05/2017) συνολικού ποσού 299.997,52€ με ΦΠΑ ! και ενώ το έργο κατακυρώθηκε στην Εταιρεία με επωνυμία Κ. ΑΔΑΜΙΔΗΣ – ΒΡ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ο.Ε., Γλυφάδα Αττικής με την από 20/02/2018 εργολαβική σύμβαση (2910/2017) ποσού 192.949,34€ (με ΦΠΑ και αναθεώρηση) μέχρι σήμερα το έργο όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά ούτε άρχισε, αφού ελάχιστα έχουν από τα προβλεπόμενα πραγματοποιηθεί!!

Και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αφού έχω στα χέρια μου ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ της εργοληπτικής επιχείρησης, που ανέλαβε να κατασκευάσει το γήπεδο, την οποία και απευθύνει προς τον έτερο συμβαλλόμενο που είναι Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΆΔΟΣ (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών).

Ο εργολάβος επικαλείται τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, σύμφωνα με τη ΣΥΜΒΑΣΗ! Αναφέρει ότι έλαβε εγκρίσεις, ως λογαριασμό 1ο το ποσό 1.083,52€ (05/06/2018) και ως λογαριασμό 2ο ποσό 11.946,27€ (29/08/2018)! Ο 3ος λογαριασμός που υποβλήθηκε (07/12/2018) ύψους 60.039,38€ δεν έχει εξοφληθεί και ως αναφέρει στην Αίτηση Διάλυσης, έχει καταστεί υπερήμερος!

Με τη Αίτηση Διάλυσης ο Νομικός Εκπρόσωπος της Εταιρείας αναφέρει ότι οι εργασίες διακόπτονται (οριστικά; ) με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος να ζητήσει όχι μόνο τα οφειλόμενα, αλλά και αποζημίωση σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Νόμος!!

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν με άρθρο μου που γράφτηκε στην εφημερίδα 3 Μάϊου 2019 με τίτλο «Το Γήπεδο Τσουκαλάδων, ο Εργολάβος και η επόμενη μέρα» πληροφορούσα το αναγνωστικό κοινό ότι το έργο είχε διακοπεί προσωρινά, λόγω καθυστέρησης πληρωμών του εργολάβου και ότι θα συνεχιζόντανε οι εργασίες, αφού πέρα από τις 10.000€ που του είχε ήδη καταβληθεί ως τα μέσα Απριλίου, του καταβλήθηκε, επίσης,  στις 30/04/2019 και πρόσθετο ποσό 50.000€ ή 60.000€.

Αυτά, κατά λέξη μου βεβαίωνε ο τότε Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου για τον Αθλητισμό κ. Σπύρος Πολίτης. Παραθέτω την απάντηση του αγαπητού Σπύρου καθώς και το δικό μου σχόλιο!

{Σε ερώτησή μου γιατί οι εργασίες ανακατασκευής του γηπέδου έχουν σταματήσει, ο κ. Πολίτης (01/05/2019) απάντησε ως εξής «οι εργασίες για το γήπεδο είχαν προσωρινά διακοπεί για το λόγο ότι ο εργολάβος δεν είχε πληρωθεί, παρά ελάχιστα, για τις μέχρι σήμερα εργασίες του! Συγκεκριμένα είχε λάβει μόνο το ποσό των 10.000€! Όμως, την περασμένη Τρίτη (30/04/2019) του καταβλήθηκε πρόσθετο ποσό ύψους 50.000€ ή 60.000€» Σε επόμενη ερώτηση μου «ποια θα είναι η συνέχεια, κ. Πολίτη» μου ανέφερε ότι: «Μετά τη καταβολή του πρόσθετου ποσού ο εργολάβος πρόκειται να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες εξαιτίας των οποίων, οι εργασίες είχαν διακοπεί» Και πρόσθεσε ότι  περισσότερες πληροφορίες θα μου δοθούν την ερχόμενη εβδομάδα! Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι το «ξεμπλοκάρισμα» θα γίνει και οι εργασίες θ’ αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, ώστε το γήπεδο να παραδοθεί προς χρήση. Προσωπικά, υπογράμμισα στον κ. Πολίτη ότι οι εργασίες έπρεπε από καιρό να είχαν ολοκληρωθεί και το γήπεδο να είχε παραδοθεί στην αθλούμενη νεολαία! Εμείς ας ευχηθούμε ότι και στη περίπτωση αυτή θα ισχύσει και πάλι το «κάλλιο αργά παρά ποτέ»}

Και σήμερα σημειώνω.

Πως είναι δυνατόν να συνέβαιναν αυτά στο Δήμο Λευκάδας, στη Λευκάδα μας;

  • Ο κ. Πολίτης δεν γνώριζε ότι δεν καταβλήθηκε το ποσό των 50.000€ ή 60.000€ ή μας παραπληροφορούσε.
  • Ο κ. Πολίτης, Εντεταμένος για τον Αθλητισμό, γνώριζε ή δε γνώριζε ότι ο εργολάβος είχε υποβάλλει Αίτηση Διάλυσης της Σύμβασης (19/04/2019) και εκείνος με βεβαίωνε ότι στις 2 Μαΐου 2019 του καταβλήθηκε το ανωτέρω ποσό των 60.000€.
  • Ο τότε Δήμαρχος κ. Κ. Δρακονταειδής τι έκανε επί του θέματος;
  • Τέλος, ο σημερινός Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο τι πρόκειται να κάνουν επί του θέματος;

Αγαπητοί συμπολίτες, είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε  πως τα  θέματα του τόπου πρέπει να λύνονται και λύσεις με Facebook δε δίνονται…

.

πηγή. Τα Νέα της Λευκάδας

 

Προηγούμενο άρθρο(Αντι) πλημμυρικά Έργα …
Επόμενο άρθροΣυνέλευση κατοίκων στα Πλατύστομα