Αρχική Uncategorized Ανακοίνωση για την συνάντηση του νέου δημάρχου λευκάδας κ.Καλού με τους εργαζόμενους...

Ανακοίνωση για την συνάντηση του νέου δημάρχου λευκάδας κ.Καλού με τους εργαζόμενους του Δήμου

0

Στις 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του νέου δημάρχου Λευκάδας κ. Χαράλαμπου Καλού, με τους υπαλλήλους του δήμου Λευκάδας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη γνωριμία με τους εργαζόμενους.

Στην ομιλία του ο κ. Δήμαρχος μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι η εικόνα που έχει η κοινωνία για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, δεν είναι και η καλύτερη.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι ο κ. δήμαρχος φέρεται να υιοθετεί αυτή την αντίληψη της κοινωνίας της Λευκάδας, αφού απευθυνόμενος στους συναδέλφους, ζήτησε ως άμεση προτεραιότητα τους, την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, καθώς και την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Σίγουρα, οι Δημότες έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν άμεση εξυπηρέτηση από όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Καθαριότητα, ύδρευση, ηλεκτροφωτισμό, βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Εδώ μπαίνει το εξής ερώτημα: Παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες προς τους δημότες σε ικανοποιητικό βαθμό; Και αν όχι γιατί; Ευθύνονται οι εργαζόμενοι;

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, υπάρχει μια μεθοδευμένη στόχευση τόσο των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, όσο και των υπηρεσιών με την συνεχόμενη υποβάθμισή τους.

Στόχευση που έχει να κάνει με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εξακολουθούν να εφαρμόζονται και με την κυβέρνηση της Ν.Δ., με την απαίτηση της  Ε.Ε. και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Από αυτή την στόχευση και την απαξίωση , δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο δήμος Λευκάδας.

Τα προηγούμενα χρόνια, όλα τα αστικά κόμματα ψήφισαν μνημονιακούς και μη νόμους, που απαγόρευαν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, στην υγεία, στην παιδεία, και αλλού. Ψήφισαν νόμους για μειωμένη χρηματοδότηση (έως και 60% στους Δήμους) στραγγαλίζοντάς τους οικονομικά. Πολλοί  δήμαρχοι, με περισσή  προθυμία, προχώρησαν σε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, φορτώνοντας νέα φορολογικά βάρη τους δημότες.

Ταυτόχρονα όλες οι κυβερνήσεις μοίραζαν και μοιράζουν απλόχερα φοροαπαλλαγές, σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Από την αρχή της κρίσης έως και σήμερα, είχαμε την συνταξιοδότηση πολλών εργαζομένων στο Δήμο, χωρίς να γίνει αναπλήρωση με νέους εργαζόμενους λόγο και της απαγόρευσης προσλήψεων, με τους νόμους και τις αποφάσεις της Ευρωπαικής  Ένωσης. Αυτό έχει σαν συνέπεια, την υποστελέχωση του Δήμου δημιουργόντας προβλήματα στην ικανοποίηση των αναγκών του λευκαδίτικου λαού.

Ακόμη και η αναλογία 5 προς 1 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού από το 2015 εκκρεμεί έγκριση για πρόσληψη 5 μονίμων υπαλλήλων.

Και σαν να μην έφτανε η ολοένα αυξανόμενη μείωση του προσωπικού, το κράτος έχει μεταφέρει στο Δήμο δεκάδες αρμοδιότητες, χωρίς παράλληλα να παραχωρεί αντίστοιχους πόρους. Αρμοδιότητες,  που πρέπει  οι εναπομείναντες συνάδελφοι να ανταποκριθούν και να φέρουν εις πέρας, με πολλά και νέα καθήκοντα,  πολλές φορές πέραν της αρμοδιότητάς τους. Οι ολιγόμηνες προσλήψεις μέσω προγραμμάτων, ωφελούμενων (ούτε καν εργαζόμενοι δεν ονομάζονται), με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα, σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών , είναι να υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι συνάδελφοι με αυταπάρνηση προσπαθούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, σε βάρος πολλές φορές της προσωπικής, οικογενειακής ζωής και υγείας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συνάδελφοι στις διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές και άλλες υπηρεσίες του Δήμου δίνουν καθημερινά σκληρή μάχη για να βγάλουν τον όγκο της δουλειάς  που συνεχώς  μεγαλώνει.

Οι εναπομείναντες συνάδελφοι στην ύδρευση αποχέτευση και ηλεκτροφωτισμό καλούνται να ανταπεξέλθουν οποιαδήποτε ώρα και  στιγμή παρουσιαστεί βλάβη. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα την τουριστική περίοδο εργάζονται ακόμη και 28 συνεχόμενες μέρες, χωρίς άδειες και ρεπό, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ωράριό τους, με αυξημένες πιθανότητες ατυχήματος λόγο της εντατικοποίησης, της έλλειψης συντήρησης του εξοπλισμού αλλά  και χορήγησης των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας.

Το σωματείο μας με συνεχείς παρεμβάσεις τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και με ανακοινώσεις μας, έχουμε αναδείξει το πρόβλημα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δήμου Λευκάδας και Μεγανησίου  που οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών, την κατάργηση του δημοσίου και κοινωνικού τους χαρακτήρα, με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους. Αποτέλεσμα  μια πάγιας πολιτικής που υλοποιείται εδώ και χρόνια, τόσο στην Ελλάδα, από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η οποία περνά μέσα από την υποχρηματοδότηση των Δήμων, την απαξίωση των υπηρεσιών, την έλλειψη προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία αξιοποιούνται για να εξυπηρετήσουν το ενδιαφέρον και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είδη ο κ. Δήμαρχος το έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Για εμάς τους εργαζόμενους του Δήμου Λευκάδας και Μεγανησίου παραμένουν στην πρώτη γραμμή τα αιτήματα για:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Κλεισθένης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης. Των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Δήμων.
  • Επαρκής στελέχωση για τη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων (Βρεφικοί-Παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΑΠΗ κλπ.) με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων. Στελέχωσης όλων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΤΟ Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθροΚοντά στους μαθητές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η Π.Ε. Λευκάδας  
Επόμενο άρθροΞεκινούν οι Ακαδημίες του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας