Αρχική Uncategorized Ρόδη Κράτσα: Η ΜΕΘ Ζακύνθου θύμα της ανισότητας απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων

Ρόδη Κράτσα: Η ΜΕΘ Ζακύνθου θύμα της ανισότητας απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων

0

Τα Ιόνια νησιά «υπό το πέλεκυ» των Ευρωπαϊκών προστίμων για την αναποτελεσματικότητα της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Παρέμβαση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα –Τσαγκαροπούλου, για τη ΜΕΘ Ζακύνθου και άλλα ημιτελή έργα

Θύμα της ανικανότητας απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, εκ μέρους της κυβέρνησης και του Περιφερειάρχη της στο Ιόνιο, έχει περιέλθει και η  ΜΕΘ Ζακύνθου.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ζακύνθου, έργο ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης δεν κατάφερε μέχρι σήμερα, παρά το πέρας τόσων ετών, να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει στις προβλεπόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, με τεράστιες συνέπειες  για την υγεία των πολιτών και την αξιοπιστία της χώρας.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν τεράστιες ευθύνες και πρέπει επιτέλους να τις επωμιστούν. Το ζήτημα της ΜΕΘ Ζακύνθου, παρότι θίχθηκε και στο  7ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο των Ιονίων Νήσων, από τον ίδιο τον  Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, εντούτοις η ολιγωρία της κυβέρνησης και η αδιαφορία του Περιφερειάρχη της Θεόδωρου Γαλιατσάτου, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, αποδεικνύοντας περίτρανα την ανικανότητά τους να  σχεδιάσουν και να προστατέψουν τις επενδυτικές στρατηγικές της Ευρώπης, στις υποδομές, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την παροχή φροντίδας και την υγεία, στο Ιόνιο.

Έρχεται λοιπόν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και με ρητή της αναφορά τονίζει πως αν δε λειτουργήσει η ΜΕΘ Ζακύνθου μέχρι την 31η Μαρτίου 2019, το έργο θα χαρακτηριστεί μη λειτουργικό στο σύνολό του και η χώρα θα κληθεί να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συνολικό ποσό της ενωσιακής στήριξης που έχει λάβει , με τις δαπάνες του να ξεπερνούν τα 15.000.000€ και  συνολικά από χρηματοδοτήσεις του ΠΔΕ, να ξεπερνούν τα 20.000.000€

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Ιονίου και του Ζακυνθινούς που αγωνιούν, ότι με παρέμβαση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα –Τσαγκαροπούλου,  ο επικεφαλής της Κ.Ο. Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έργα των Ιονίων Νήσων που παραμένουν ημιτελή, αν και χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος 2007-2013 και πρέπει να καταστούν λειτουργικά ,όπως έχει δεσμευτεί η χώρα μας εντός των προβλεπομένων ανελαστικών ημερομηνιών που έχουν τεθεί από την Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη είναι η εξής:

«Στη χρονική περίοδο που διανύουμε η χώρα μου έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τα προγράμματα 2007-2013 με την εμπρόθεσμη  παράδοση των ημιτελών έργων που έχουν λάβει παράταση. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα έργα που είναι ημιτελή θα πρέπει να είναι λειτουργικά έως τις 15 Μαρτίου 2019 και ακολούθως να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έως την ανελαστική προθεσμία της 31ης Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιστραφούν στην ΕΕ τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί για τα συγκεκριμένα έργα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–       Ποια έργα στην περιοχή των Ιονίων Νήσων που χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος 2007-2013 παραμένουν ακόμη ημιτελή;

–        Ποια είναι η σχετική ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση;

–        Τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα έργα δεν καταστούν λειτουργικά εντός των προβλεπομένων ημερομηνιών;»

 

 

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση σε εκδήλωση…
Επόμενο άρθροO Πορτογάλος μέσος Αντρέ Σιμόες ανανέωσε το συμβόλαιο του με την ΑΕΚ