Αρχική Άλλες ειδήσεις Μονοπάτια Αλληλεγγύης: Ο κήπος που δημιούργησαν νέοι στο Νυδρί

Μονοπάτια Αλληλεγγύης: Ο κήπος που δημιούργησαν νέοι στο Νυδρί

0

IMGP3923

Τα Μονοπάτια Αλληλεγγύης με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, δημιούργησαν έναν οικολογικό και αλληλέγγυο κήπο, στο Νυδρί Λευκάδας από τις 7 έως τις 14 Μαρτίου 2015.

 

Μονοπάτια Αλληλεγγύης

Πολιτιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Νέων

Καραβέλλα 12, 31100 Λευκάδα

Τηλ /φαξ: 2645023123

pistes_solidaires@yahoo.gr

www.tamonopatia.org

 

Δελτίο τύπου

 Τα Μονοπάτια Αλληλεγγύης με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, δημιούργησαν έναν οικολογικό και αλληλέγγυο κήπο, στο Νυδρί Λευκάδας από τις 7 έως τις 14 Μαρτίου 2015. Το σχέδιο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση»|/ Υποστήριξη Πρωτοβουλιών Νέων, με την συμμετοχή μιας ομάδας νέων μελών της οργάνωσής μας, των Ευρωπαίων εθελοντών μας και μελών άλλων οργανώσεων από την Ελλάδα. Ο κήπος που δημιουργήσαμε περικλείει 6 στοιχεία:

  • Έναν χώρο επαγγελματικής ένταξης: αποτελείται από μια μικρή ομάδα εθελοντών και έναν εκπαιδευτή (coach) που θα εξασφαλίζει την λειτουργία, την υποδοχή και την τακτική συντήρηση του οικολογικού αλληλέγγυου κήπου.
  • Ένα εργαστήριο αλληλέγγυας κηπουρικής: θα δέχεται νέους σε επισφαλή κατάσταση (όπως νέους με ειδικές ανάγκες ή ανέργους), που επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο κοινωνικοποίησης σύμφωνα με το δικό τους ρυθμό και τις ανάγκες τους. Εκτός από τόπος δραστηριοτήτων κηπουρικής, ο κήπος θα αποτελεί χώρο ευεξίας, φιλίας, συντροφικότητας και αλληλεγγύης.
  • Έναν κήπο εκπαίδευσης: θα προτείνει ποικίλες δραστηριότητες εμψύχωσης με επίκεντρο την κηπουρική και με σκοπό να καθοδηγηθούν τα παιδιά να παρατηρούν, να παίζουν, να δρουν, να δημιουργούν, να κατασκευάζουν, να αγγίζουν, να γεύονται κλπ.
  • Έναν «κοινό» κήπο, που θα τον μοιράζονται πολλοί: θα λειτουργεί ως ενισχυτής των κοινωνικών δεσμών, με προσφορά κοινών γευμάτων, barbecue, συναυλιών, καθώς και ως τόπος που θα μοιραζόμαστε ικανότητες/δεξιότητες, σπόρους, φυτά κλπ.
  • Έναν κήπο οικολογικής πληροφόρησης: Ένα σημείο πληροφόρησης που θα προτείνει καθ’όλη τη χρονιά δραστηριότητες ενημέρωσης γύρω από ποικίλα θέματα κηπουρικής. Σε τακτική βάση θα διοργανώνονται εκδηλώσεις και παιδαγωγικά εργαστήρια και ο κήπος μας θα γίνει κατ’εξοχήν τόπος πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και την διαφύλαξη των φυσικών πόρων, σε επίπεδο ποιότητας και ποσότητας.

Χάρη στην αλληλεπίδραση των 6 αυτών στοιχείων, ο κήπος μας θα μετατραπεί σ’έναν αληθινό εκπαιδευτικό και κοινωνικό χώρο, που θα προάγει τις αξίες της αειφόρου ανάπτυξης.

Κατά τις 6 ημέρες δημιουργίας του «κοινωνικού και αλληλέγγυου» κήπου μας, οι νέοι διοργάνωσαν 2 παρουσιάσεις: μία με θέμα: “Ο αλληλέγγυος και οικολογικός λαχανόκηπος: Αρχές και Φιλοσοφία” και μια δεύτερη σχετικά με την “Σημασία του εδάφους, οικολογική γεωργία/permaculture, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMOs), διαφύλαξη τοπικών σπόρων και βιοποικιλότητα”, κατά τις οποίες προσκάλεσαν νέους και πολίτες του νησιού μας που ενδιαφέρονται για το παραπάνω θέμα.

Κατά το διάστημα δημιουργίας του Κήπου συμμετείχαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νυδριού σε εργαστήρια που διοργανώθηκαν ειδικά για εκείνους.

Οι νέοι-πρωταγωνιστές της παραπάνω πρωτοβουλίας θα μεριμνούν για την φροντίδα και συντήρηση του Κήπου και θα διοργανώνουν τακτικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες στο πλαίσιο που περιγράψαμε, με την συμμετοχή νέων και πολιτών της περιοχής μας.

20150312_100652 20150312_110009 IMGP3828 IMGP3926

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Περιφερειάρχη με το νέο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ιονίων Νήσων
Επόμενο άρθροΕυκλέας: Μαθήματα Taekwon-Do σε παιδιά με ειδικές ανάγκες