Αρχική Top Stories Κώστας Γράψας: Η παραμονή της άμμου στον Άι Γιάννη θα είναι πολύ...

Κώστας Γράψας: Η παραμονή της άμμου στον Άι Γιάννη θα είναι πολύ μικρής διάρκειας

0

ammos-ai-giannis

Την  μεταφορά της άμμου στην παραλία του Αϊ Γιάννη σχολίασε εκ μέρους της ομάδας πολιτών προστασίας άμμου ο Μηχανικός Κώστας Γράψας, μιλώντας στον Prisma 91,6.

“Φαίνεται ότι όλοι είναι χαρούμενοι, όλοι πρέπει να είναι χαρούμενοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.  Η αμμουδιά ξαναπαίρνει την παλιά της μορφή ο κόσμος πλέον μπορεί να την  απολαύσει, αν αυτή η παραλία είναι σε καλή κατάσταση θα έχουμε τουρίστες που θα παραμένουν στην πόλη της  Λευκάδας οπότε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όλοι είναι χαρούμενοι.”

“Σε σχέση με πριν δυόμισι με τρία χρόνια που τότε είχαμε κινδυνεύσει να χάσουμε την άμμο,  η κατάσταση σήμερα σαφώς είναι καλύτερη, υπογράμμισε,  καθώς για κάποιο λόγο δεν είχε προβλεφθεί  το τι θα κάνουμε την άμμο εφόσον βγει από τον δίαυλο.”

Σύμφωνα με το νόμο το κράτος θα μπορούσε να την πουλήσει, να την κάνει ό,τι θέλει.

Η άμμος τότε δεν ανήκε σε εμάς και  έγινε μεγάλος αγώνας έτσι ώστε η άμμος να παραχωρηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο ήταν πετυχημένο καθώς όλοι ενεπλάκησαν με αυτό και με παρέμβαση σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις καταφέραμε να την πάρουμε και να τη διαχειριστούμε έτσι όπως εμείς θέλουμε.

Σύμφωνα με τον κύριο Γράψα, όταν όλοι φορείς διεκδίκησαν την άμμο, το υπουργείο έδωσε μια τεκμηριωμένη απάντηση, που λίγο-πολύ έλεγε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, από πριν από το 2006 για το οποίο παραπονιέστε, εμείς το κοιτάξαμε και διαβεβαιώνουμε ότι αυτή η άμμος προέρχεται από τις ακτές του Άι Γιάννη.

Μάλιστα το υπουργείο ανέφερε ότι από από το 2006 έχετε κάνει μελέτες οι οποίες θα προστατέψουν την διάβρωση της παραλίας του Άι Γιάννη, μας τις έχετε στείλει, αλλά αυτές οι μελέτες δεν έχετε φροντίσει να πάρουν καμία απολύτως έγκριση από τα εμπλεκόμενα υπουργεία έτσι ώστε να προστατευτεί  η παραλία.

Το κράτος απάντησε ότι σας την παραχωρούμε, ωστόσο πρέπει και εσείς να τη χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε να επαναφέρετε στην παραλία στην πρότερη κατάσταση και αυτό θα το κάνετε όχι κάθε τόσο μεταφέροντας άμμο η οποία θα ξαναφεύγει, ζητώντας στις ήδη υπάρχουσες μελέτες να μπουν οι απαραίτητες υπογραφές.

Σύμφωνα με τον ίδιο όλοι γνωρίζουν ότι η παραμονή της άμμου τη δεδομένη χρονική στιγμή στην παραλία του Άι Γιάννη θα’ναι πολύ μικρής διάρκειας, καθώς γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο και δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο άμμος να παραμείνει, λέγοντας ωστόσο ότι είναι καλύτερα να έχεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γεμάτη την αμμουδιά από το να μην έχεις τίποτα, οπότε μέχρι εκεί είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι.

Ωστόσο,  είμαστε ευχαριστημένοι,  παραβαίνοντας τη γνωμάτευση του ελληνικού δημοσίου που λέει ότι δεν μπορεί να παίζετε τις κουμπάρες με τον άμμο, πρέπει να κάνετε κάτι πολύ συγκεκριμένο το οποίο και δεν συμβαίνει.

Σύμφωνα με τον κύριο Γράψα, προφανώς η σαλαμοποίηση όσον αφορά τις μελέτες ενός μεγάλου έργου σε μικρά, προϋποθέτει λιγότερες απαιτήσεις αδειοδότησης, ευκολότερες με ανάλογου τύπου λιγότερο έλεγχο και προχωράμε έτσι γιατί αυτό μπορούμε να κάνουμε.

Ίσως αγνοώντας και τους όρους παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο, με τον ίδιο να συμπεραίνει ότι αν το ελληνικό δημόσιο δεν μας δίνει εύκολα τις εγκρίσεις που χρειαζόμαστε ίσως κάτι πρέπει και μεις να κάνουμε.

“Είναι θεμιτό αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα στην παραλία του Άι Γιάννη ωστόσο οι απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου προσπαθούν  να προλάβουν κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Με την σαλαμοποίηση των μελετών, αλλάζοντας τη διαδικασία που προβλέπει η ΚΥΑ και  μπαίνοντας σε μια άλλη πολύ πιο εύκολη και με λιγότερους περιβαλλοντικούς ελέγχους διαδικασία, τότε θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που δεν θα μας συμφέρει να προστατέψουμε την παραλία του Άι Γιάννη και θα  συμφέρει να χρησιμοποιείται  αυτή η τεχνική για να καλύπτονται  οι  ανάγκες  οπουδήποτε.

Αυτό σε πρώτη φάση θα κάνει καλό ίσως στο σύνολο της Λευκάδας αλλά θα καταστρέψει την παραλία του Άι Γιάννη, με την έννοια ότι εάν δεν γίνουν τα αντιδιαβρωτικά έργα έτσι όπως προβλέπει το δημόσιο και είναι όρος για να μας την παραχωρήσει τότε το σκηνικό της μεταφοράς ξανά και ξανά θα επαναλαμβάνεται όπως και στο παρελθόν.
Επίσης ανέφερε ότι ως τεχνικός δεν γνωρίζει πόσες χιλιάδες κυβικά χρειάζονται για την αποκατάσταση της ακτής και απορεί πως μπορεί κανείς με το μάτι να κάνει αυτό το πράγμα, επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς τα αντιδιαβρωτικά μέτρα η παραλία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση.

Πηγή: Lefkadatoday.gr

 

Προηγούμενο άρθροΔείτε την εκπομπή 60′ Ελλάδα με πρωταγωνίστρια τη Λευκάδα μας!
Επόμενο άρθροΗ Νίκη Λευκάδας απέκτησε την Τσέχα Michaela Stara