Αρχική Top Stories 1η ημέρα των εργασιών του ΚΑ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

1η ημέρα των εργασιών του ΚΑ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

0

1imerasynedrioELM38

Υπό τη σκιά της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λευκάδας, εχθές το μεσημέρι (8 Αυγούστου), ξεκίνησε τις εργασίες του το ΚΑ΄ τριήμερο Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών που εντάσσεται στο πρόγραμμα των Γιορτών Λόγου και Τέχνης για το καλοκαίρι του 2016.

Το Συμπόσιο έχει θέμα: “Η Εκκλησία της Λευκάδας, η κοινωνία και η τέχνη”.

Στις δώδεκα ανακοινώσεις (τέσσερις κάθε ημέρα του συνεδρίου) θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στην ιστορία της Εκκλησίας στο νησί. Θα γίνει αναφορά στα κατορθωμένα, θα επισημανθούν ελλείψεις και σιωπές στο έργο της, θα προβληθεί το συντελεσμένο κοινωνικό της έργο και οι προοπτικές του, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία και τα διαχειριζόμενα από αυτή κληροδοτήματα. Θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την πνευματική προσφορά της Εκκλησίας (υμνολογία, ψαλτική, κήρυγμα, επιστολές κλπ), με την αρχιτεκτονική, τις τοιχογραφίες, αγιογραφίες και γενικά την εκκλησιαστική τέχνη, ενώ θα εξεταστούν καίριες τομές στην ιστορία της και σημαντικές προσωπικότητες που έδρασαν στο νησί, αλλά και έξω από αυτό.

1imerasynedrioELM34
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος

Στην πρώτη μέρα του Συμποσίου προέδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος (ο οποίος κατάγεται από το Φτερνό Λευκάδας).

Χαιρέτησε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε το προεδρείο της ΕΛΜ για την πρόσκληση του στο Συμπόσιο και τόνισε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης για την πολιτισμική και πνευματική ανάπτυξη του νησιού, καθώς μέσα στο πρόγραμμα τους εντάσσονται και τα συμπόσια της Εταιρείας.

1imerasynedrioELM36
Ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, Σπυρίδων Αρβανίτης

Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, Σπυρίδων Αρβανίτης, εκ μέρους του κ. Δημάρχου Κώστα Δρακονταειδή, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω της έκτακτης σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το ιστορικό κέντρο της πόλης.

1imerasynedrioELM39
Ο πρόεδρος της ΕΛΜ Αθανάσιος Μελάς

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος της ΕΛΜ Αθανάσιος Μελάς. Αναφέρθηκε στην καταστροφική πυρκαγιά της ημέρας και εξήρε το έργο όλων όσων βοήθησαν για την κατάσβεσή της. Έκανε μια μικρή εισαγωγή στη θεματική του συνεδρίου και ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις εκδηλώσεις  και τις εκδόσεις της Εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2016.

Επίσης ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου για την συνεργασία του, τους ομιλητές, τα μέλη της ΕΛΜ, και ιδιαίτερα τους Σεβασμιωτάτους κκ. Δημήτριο και Θεόφιλο, τον κ. Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη, επιστημονικό καθοδηγητή της ΕΛΜ, ιστορικό,  για την αμέριστη βοήθεια του στο έργο της Εταιρείας, τον κ.Ιωάννη Χουλιαρά αρχαιολόγο και έφορο Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, προεδρεύων στη δεύτερη μέρα του Συμποσίου για την αγάπη και το ενδιαφέρον του για το νησί και την κα Άννα Σκλαβενίτη Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και προεδρεύων της τρίτης ημέρας του Συμποσίου, αλλά και το κοινό του συμποσίου.

1imerasynedrioELM42
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος

Στην πρώτη ανακοίνωση ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, που αναφέρθηκε στην προσφορά της ΕΛΜ στο νησί της Λευκάδας, και στο σημαντικό εκδοτικό της έργο. Επίσης στο γεγονός ότι το θέμα του ΚΑ Συμποσίου αφορά στην Εκκλησία του νησιού, το κοινωνικό της έργο και την εκκλησιαστική τέχνη του.

Το θέμα της ανακοίνωσης του, αφορούσε στο συντελεσμένο έργο της Εκκλησία της Λευκάδας και τις προοπτικές του. Με μια σύντομη ιστορική αναφορά αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας του νησιού ανά τους αιώνες. Τόνισε τις προσπάθειες της Μητροπόλεώς του στην αναστήλωση των εκκλησιαστικών μνημείων το νησιού. Αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας της Λευκάδας σήμερα και στη διαχείριση της περιουσίας της σε σχέση με το κοινωνικό της έργο.

1imerasynedrioELM43
Ο ιστορικός Γεώργιος Βολιδάκης

Στη συνέχεια ο ιστορικός Γεώργιος Βιολιδάκης αναφέρθηκε στο Αρχείο της Ι. Μητρόπολης Λευκάδας και Ιθάκης και ενημέρωσε το κοινό για το το περιλαμβάνει (κυρίως διοικητικό αρχείο), και την αξία των πηγών τέτοιου είδους. Τονίστηκε η προσπάθεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ Θεόφιλου για την διάσωση, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του αρχείου. Έδωσε σημαντικές πληροφορίες από την ενασχόληση του με αυτό, που αφορούν στην κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα του τόπου κατά τη διάρκεια του 20ου κυρίως αιώνα.

1imerasynedrioELM47
Η ιστορικός, Λέκτωρ του τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δέσποινα Μιχάλαγα

Η τρίτη ανακοίνωση με ομιλήτρια την ιστορικό, Λέκτωρ του τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δέσποινα Μιχάλαγα, αφορούσε την παρουσία του νησιού στην Εκκλησιαστική Ιστορία. Με διαφάνειες παρουσίασε τη θέση της Εκκλησιάς της Λευκάδας ανά τους αιώνες, σημαντικές μορφές Επισκόπων και άλλες πληροφορίες που αφορούν στην παρουσία του νησιού στο γενικότερο πλαίσιο της Εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου μας.

1imerasynedrioELM48
Ο Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Λευκάδας και Ιθάκης, πτυχιούχος Νομικής Και Θεολογίας Ιωαννίκιος Γ. Ζαμπέλης

Τέλος ο Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Λευκάδας και Ιθάκης, πτυχιούχος Νομικής Και Θεολογίας Ιωαννίκιος Γ. Ζαμπέλης, αναφέρθηκε στα πολλά, μεγαλύτερα και μικρότερα μοναστήρια της Λευκάδας. Παρουσίασε ένα σύντομο γενικό ιστορικό τόσο των μοναστηριών, όσο και του μοναχισμού στο νησί, για τις περιόδους ακμής τους και το ρόλο τους στην κοινωνική ζωή του τόπου, την παρακμή και διάλυση τους, αλλά και για τις προσπάθειες της Ι. Μ. Λευκάδας και Ιθάκης για την αναστύλωση και επάνδρωση τους. Η παρουσίασή του ήταν πλαισιωμένη από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα μοναστήρια του νησιού.

Το Συνέδριο συνεχίζει τις εργασίες του σήμερα, με ανακοινώσεις που αφορούν θέματα τέχνης.

Κείμενο – φωτογραφίες: Σκλαβενίτη Χρυσούλα

Προηγούμενο άρθροΛαϊκοδημοτικό πανηγύρι στο Καλαμίτσι
Επόμενο άρθροΕικόνες από το αεροδρόμιο του Ακτίου που εκθέτουν την χώρα μας διεθνώς