Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις “Δούρειο Ύφος”: Ξεκινά το φετινό Τhe island-resignified στον Αλέξανδρο

“Δούρειο Ύφος”: Ξεκινά το φετινό Τhe island-resignified στον Αλέξανδρο

0

Ithaca Lefkada - Copy

Το πετυχημένο project “the island-resignified” του ξενώνα “Νήιον” στην Κιάφα Αλεξάνδρου ξεκινά φέτος με την Εύα Γιαννακοπούλου.

Eύα Γιαννακοπούλου__25/05 – 31/05

Δούρειο Ύφος: Φανταστικές τοπολογικές έρευνες με γνώμονα το Φύλο: μια εισαγωγή στις γενεαλογίες των νησιών.

Τρία αλληλοεξαρτώμενα μέρη μιας έρευνας που παρουσιάζουν ένα φανταστικό χαρακτήρα (τη Hildegard von Bingen) και εμένα, αναζητώντας το προσωπικό και γεωγραφικό εφαλτήριο σημείο μας κατά τη διάρκεια μίας μετακίνησης μεταξύ Λευκάδας και Ιθάκης. Η Hildegard κι εγώ θα συνυπάρξουμε, δημιουργώντας ένα πλασματικό ενσώματο διάλογο πριν και μετά από ένα ταξίδι με μηχανάκι στη Λευκάδα. Θα πραγματοποιήσουμε συνεντεύξεις με τους ντόπιους των δύο νησιών αναφορικά με την τοποθεσία της ομηρικής Ιθάκης, ένα πολυσυζητημένο ζήτημα γύρω από το οποίο έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες και εικασίες. Εάν υποθέσουμε πως η διαδικασία του ταξιδιού επιτρέπει την παραγωγή υποθέσεων σχετικά με την τοποθεσία ενός νησιού -γεωγραφική ή μη- σκοπός μου είναι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, να διερευνήσω την φόρμα ενός χωρικού, θαλάσσιου, ρευστού και προσωπικού περιθωρίου που προκύπτει από την μετάβαση των δύο χαρακτήρων. Ταξιδεύοντας με την Stalker βέσπα μου, σκοπεύω να δημιουργήσω μια βίντεο-αφήγηση που θα περιλαμβάνει επιτελεστικές εγκαταστάσεις στο εγκαταλελειμμένο γερμανικό χωριό, το καταφύγιο της Hildegard von Bingen. Χαμηλής ποιότητας εικόνες, υποθέσεις, παρατηρήσεις και συνεντεύξεις, θα συνθέσουν τον πυρήνα μιας απόπειρας επανανοηματοδοτήσης των δύο νησιών και του εαυτού μου.


Η Εύα Γιαννακοπούλου (www.evagiannakopoulou.com) γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ιθάκη. Έχει ζήσει στην Αθήνα, τη Νάπολη, την Βαρκελώνη και την Κων/λη ενώ αυτή την περίοδο διαμένει μεταξύ Ιθάκης και Αθήνας, όπου εργάζεται. Έχει σπουδάσει Ιστορία Τέχνης στην Ιταλία, Καλές Τέχνες στην Ελλάδα και εκπόνησε Master “Space Strategies” στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Weiβensee του Βερολίνου. Πειραματίζεται με performances, video, εγκαταστάσεις, ταινίες μικρού μήκους και συμμετοχικές δράσεις. Η δουλειά της επικεντρώνεται στην διερεύνηση και την κατανόηση της πολυπλοκότητας και των υπονοιών της «οπτικής ηθικής», μέσω της προσέγγισης εννοιών όπως η παρατήρηση, η συμμετοχή και τα ένστικτα. Oι επιτελέσεις της εμπνέονται συνήθως από φευγαλέες παρατηρήσεις της πολιτικής καθημερινότητας, του γυναικείου σώματος και των παράδοξων συναντήσεων μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί, φεστιβάλ, αυτοσχέδιες δομές και δημόσιους χώρους σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία και Σερβία. Το 2015 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στο Ίδρυμα Rosa Luxemburg του Βερολίνου.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα που εμπλέκει την ιστορία, την παράδοση, την κοινότητα και άλλα ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την Λευκάδα [εδώ].

Προηγούμενο άρθροΤο Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της ΠΙΝ παρουσίασε στη Βουλή ο Περιφερειάρχης
Επόμενο άρθροΣυναυλία Β. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ζουγανέλη στην Πρέβεζα