Αρχική Top Stories Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Πελίτι στη Λευκάδα

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Πελίτι στη Λευκάδα

0

DSCN4936

Η δραστήρια τοπική ομάδα Περατιάς του Πελίτι διοργάνωσε μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση προβολής της εναλλακτικής κοινότητας που έχει σκοπό την διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών φυτών και αυτόχθονων οικόσιτων ζώων.

Την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015, πρώτη μέρα της άνοιξης, καλωσόρισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας τοπικές ομάδες από πολλές χώρες της Ελλάδας και τον εμπνευστή και γενικό συντονιστή του Πελίτι, κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη, με αφορμή τα 20 χρόνια προσφοράς και αγώνων, που συμπληρώνει φέτος το Πελίτι. Εκ μέρους της τοπικής ομάδας Περατιάς καλωσόρισε το κοινό που γέμισε την αίθουσα και τους προσκεκλημένους η συντονίστρια της ομάδας κ. Χαρά Σαΐτη.

Ο λόγος δόθηκε στον κ. Σαϊνατούδη ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με μια μικρή ιστορία για το σιτάρι. Στη συνέχεια περιέγραψε πως ξεκίνησε η πορεία του Πελίτι, αναφέρθηκε στις τοπικές ποικιλίες και με τρόπο παραστατικό με τη βοήθεια του κοινού στη σύγχρονη πραγματικότητα των καλλιεργειών, που διαμορφώνεται από τις μονοπωλιακές πολιτικές των πολυεθνικών. “Αυτό είναι η μία αλήθεια. Μόνο. Γιατί υπάρχει και μια άλλη αλήθεια και το Πελίτι όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να το δείξει. Κατάφερε να δείξει ότι μπορούμε να λειτουργούμε και χωρίς χρήματα, μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Κατάφερε να οργανώνει εκδηλώσεις χωρίς να έχουν μεγάλο κόστος, να συγκεντρώνει σπόρους από διάφορες περιοχές, να δημιουργεί δίκτυα. Κι όλα αυτά από τη στιγμή που τα κατάφερε κάποιος άνθρωπος, τα κατάφερε μια ομάδα, μπορεί να τα καταφέρει ο κάθε ένας από εσάς. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να φτιάξει ένα δικό του Πελίτι, μπορεί να φτιάξει τον κόσμο καλύτερο. Εμείς θα αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και θα πάμε ένα βήμα μπροστά τον κόσμο. Και θα αλλάξουμε όταν θα πούμε ότι ευθυνόμαστε κι εμείς γι΄ αυτό που γίνεται“, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαϊνατούδης στο τέλος της ομιλίας του.

Για τη νομοθεσία που ισχύει σχετικά με τους σπόρους και τις καλλιέργειες μίλησε η κ. Βάσω Κανελλοπούλου από την ομάδα της Αίγινας. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό το οποίο είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί σπόρους και ενημερωτικό υλικό.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο βίντεο του Θανάση Κατωπόδη καθώς και φωτογραφίες της Ειρήνης Βονιτσάνου.

Προηγούμενο άρθροΠροσφορά ομορφιάς την Τετάρτη 4 Μαρτίου
Επόμενο άρθροΈκτακτη ΓΣ του Επαγγελματικού & Εμπορικού Συλλόγου Ελλομένου