Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα Μαθηματικών στην Λευκάδα

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα Μαθηματικών στην Λευκάδα

0

DSCN3104

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας έλαβε χώρα η πρώτη ημερίδα μαθηματικών στη Λευκάδα.

Την ημερίδα με γενικό τίτλο «Θέματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Μαθηματικών» διοργάνωσε επιτυχώς το Παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας στην Λευκάδα.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, ο  Βουλευτής Λευκάδας κ. Σολδάτος Θεόδωρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Χαλικιάς Θεόδωρος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γρηγόρης Σταύρος,  ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας κ. Κούρτης Φίλιππος, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι του Δήμου Λευκάδας κ.κ. Βλάχος Στάθης και Πολίτης Σπύρος, ο κ. Ευσταθίου μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, ο Σχολικός Σύμβουλος, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας κ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας κ. Αραβανής Κώστας, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και η πλειονότητα της μαθηματικής κοινότητας της Λευκάδας.

Εκ μέρους του παραρτήματος της ΕΜΕ καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό, που γέμισε τα καθίσματα τόσο της κύριας αίθουσας όσο και του προθάλαμου, ο Μαθηματικός και Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Λευκάδας, κ. Νίκος Κονιδάρης, ο οποίος τόνισε ότι «τα Μαθηματικά αποτελούν μια από τις κύριες συνιστώσες του πολιτισμού, κριτήριο κοινωνικής αλλά και οικονομικής προόδου και ανάπτυξης».

Ο κ. Κονιδάρης παρουσίασε συνοπτικά τους στόχους της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας καθώς και το πλούσιο βιογραφικό των αξιόλογων ομιλητών και αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς έδωσε το λόγο στον Βουλευτή Λευκάδας, στον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, στον Αντιδήμαρχο Λευκάδας, στο μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, στον Σχολικό Σύμβουλο και στην Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας να απευθύνουν χαιρετισμό.

Στη συνέχεια οι ομιλητές ανέπτυξαν θεματικές που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο μετά το τέλος της κάθε εισήγησης απηύθυνε σειρά ερωτήσεων.

Ο κ. Ιωάννης Χριστιανίδης Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών (Ιστορία των Μαθηματικών), Πρόεδρος του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε την εισήγηση με τίτλο «Διόφαντος και Άλγεβρα».

Ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε την εισήγηση με τίτλο «Αριστοτέλης και Λογική».

Τέλος, ο Διονύσιος Αναπολιτάνος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.). του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε την εισήγηση με τίτλο «Μαθηματικά και εμπειρική πραγματικότητα».

Ειρήνη Βονιτσάνου

 

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιορτή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας
Επόμενο άρθροΗ κ. Χριστίνα Κούρτη η τυχερή της κλήρωσης!