Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πρoσκυνηματική εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο: μια εκπληκτική εμπειρία!

Πρoσκυνηματική εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο: μια εκπληκτική εμπειρία!

1

boreios ipeiros3

Δελτίο Τύπου του Κέντρου Νεότητας.

Το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 μια ομάδα σαράντα δύο ανθρώπων, που στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο τη νεανική προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας, συνδύασαν την αναψυχή και το προσκύνημα σε μια μονοήμερη εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, πέρασαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα και επισκέφθηκαν:

-το ελληνικό κοιμητήριο των πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940 -1941 στο χωριό Βουλιαράτες, όπου τέλεσαν τρισάγιο στους τάφους των ηρώων του Αλβανικού Έπους και μάλιστα στους συντοπίτες μας Ταγματάρχη Ζώη Ζακυνθινό από την Καρυά και στρατιώτη Αντώνιο Στεριώτη από την πόλη της Λευκάδος

-το Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Θηλέων, με 40 φιλοξενούμενες μαθήτριες Λυκείου, που διατηρεί η Εκκλησία της Αλβανίας στο ίδιο χωριό, όπου είδαν και το προσκυνητάρι που έχει στηθεί σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού το 1777

-το Εκκλησιαστικό Λύκειο «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο, όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κύριος Δημήτριος, ένας δραστήριος και δυναμικός Ιεράρχης, ο οποίος εργάζεται επί πολλά έτη στον ιεραποστολικό αγρό της Αλβανίας με πηγαία αγάπη και ταπείνωση, με την ευλογία του συμπατριώτη μας, Λευκαδίτη στην καταγωγή, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κυρίου κ. Αναστασίου (Γιαννουλάτου).

-την παλιά πόλη του Αργυροκάστρου, στα στενά της οποίας περπάτησαν, το νέο Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και το πρότυπο Σχολείο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης «Πνοή Αγάπης» που ανήγειρε εκεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, και ύστερα από μία γραφική ορεινή διαδρομή,

-την παραθαλάσσια πόλη των Αγίων Σαράντα, ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο στις ακτές του Ιονίου και το νεόδμητο Ι.  Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, όπου έψαλαν σύντομη δέηση.

Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για το πώς μια τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθημαγμένη από τον μακροχρόνιο διωγμό του αθεϊστικού καθεστώτος, με τη Χάρη του Θεού και με την εμπνευσμένη δράση του φλογερού ιεραποστόλου, Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αναστήθηκε και προσφέρει ζωή στο λαό της Αλβανίας, χωρίς εθνικές και θρησκευτικές διακρίσεις.

Τον εκδρομικό όμιλο συνόδεψαν οι συνεργάτες της Εκκλησίας της Αλβανίας στο Αργυρόκαστρο, κ. Ορφέας Μέτσης και ο συμπολίτης μας, κ. Γρηγόριος Κοντογιάννης, οι οποίοι μας ξενάγησαν στα αξιοθέατα και την ιστορία της ευλογημένης και πολύπαθης Βορείου Ηπείρου, αλλά και στην ιεραποστολική δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

 

Λευκάδα, 21 Οκτωβρίου 2014

 

Από το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης

Προηγούμενο άρθροΤο άγχος στην καθημερινότητά μας
Επόμενο άρθροΠρόσκληση συμμετοχής στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής