Αρχική Άλλες ειδήσεις Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων

0

mousiko

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 10/10/2015 ΑΘΗΝΑ

Μετά την παρουσίαση του προέδρου της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία μας με στοιχεία που αφορούν σε ελλείψεις καθηγητών, προβλήματα στις μεταφορές – ιδιαίτερα στα σχολεία της επαρχίας όπου υπάρχει αστική συγκοινωνία, προβλήματα σίτισης  και μετά  από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, πάρθηκαν ομόφωνα αποφάσεις κινητοποιήσεων και συντονισμένης πανελλαδικής δράσης.

Η  μείωση των δαπανών για την δημόσια εκπαίδευση, δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις και προβλήματα  πού απαξιώνουν την Δημόσια Παιδεία.

Η νέα χρονιά βρήκε τα σχολεία μας με 25.000 κενές ώρες την εβδομάδα σε μουσικά μαθήματα που αντιστοιχούν περίπου σε 1000 καθηγητές μουσικής. Οι τελευταίες προσλήψεις 164 αναπληρωτών πλήρους και μερικής απασχόλησης  είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών  αφού είναι ζήτημα να καλύφθηκαν 3.000 κενές ώρες, σε συνδυασμό,  με την πρόβλεψη πως  στο άμεσο μέλλον δεν θα γίνουν άλλες προσλήψεις  γίνεται η κατάσταση τραγική, υπάρχουν σχολεία που έχουν ελάχιστους καθηγητές μουσικής έως και κανένα! Αν αυτό δεν είναι απαξίωση τότε τι είναι;

Τα σχολεία μας εξαιρέθηκαν από τον περιορισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων που έθετε η ΚΥΑ 24001/13,  με την τροποποιητική απόφαση 31636/2015 που ψήφισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και αυτό είναι νίκη του κινήματος ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, διατηρείτε όμως ο περιορισμός των 20 χιλιομέτρων. Οι  μειωμένες πιστώσεις από την μια με τα συγκρουόμενα συμφέροντα των λεωφορειούχων από την άλλη αλλά και σε συνδυασμό με τις ασάφειες του πολυσύνθετου νομικού πλαισίου οδηγούν σε μια κατάσταση που είναι αδύνατον  να καλυφτούν οι ανάγκες των παιδιών μας. Η μόνη λύση είναι η υλοποίηση του πάγιου αιτήματος μας για δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου φορέα μεταφορών.

Η Σίτιση, εκτιμάμε άρχισε να προχωρά κάτω από την πίεση των συλλόγων μας, πρέπει να συνεχιστεί και στα υπόλοιπα σχολεία, επισημάνουμε όμως ότι και εκεί πού έγιναν διαγωνισμοί θα υπάρχουν  προβλήματα, αφού  οι διαγωνισμοί γίνονται με ίδιους πόρους από τους Δήμους πού στην συνέχεια θα κληθεί το Υπουργείο να καλύψει, όμως η μείωση των δαπανών μπορεί να μην επιτρέπει την παραπέρα χρηματοδότηση.

Η μείωση κατά 35% της επιδότησης  στις σχολικές επιτροπές, από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις  στη συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων, στην θέρμανση και στα απαραίτητα αναλώσιμα για τα σχολεία. Το προσωπικό σε καθαρίστριες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων, έχουμε σοβαρά προβλήματα καθαριότητας.

Όλα τα παραπάνω αλλά και τα υπόλοιπα πού αναφέρονται στο πρόγραμμα δράσης όπως αυτό αποφασίστηκε στην γενική συνέλευση του ΙΛΙΟΥ, υποχρεωνόμαστε να προγραμματίσουμε οργανωμένη και ενωτική απάντηση  και κινητοποίηση όπως πάντα σε συνεργασία με την ΑΣΓΜΕ.

Καλούμε όλους τους συλλόγους, όλη την σχολική κοινότητα μαθητές γονείς – καθηγητές σε επαγρύπνηση και συντονισμένες  κινητοποιήσεις, όχι μόνο για τα γενικότερα αλλά και  για ζητήματα πού απασχολούν ιδιαίτερα τα σχολεία τους. Να συνεδριάσουν οι σύλλογοι και να αποφασίσουν διάφορες μορφές δράσεων  για να απαιτήσουμε την επίλυση των προβλημάτων της παιδείας.

Αποφασίσαμε

Σαν μια πρώτη δράση την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 17.00 τη συμμετοχή μας στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΑΣΓΜΕ στο υπουργείο παιδείας.

Να κλιμακώσουμε τον αγώνα συνεχίζοντας με  κατά τρόπους δράσεις  που θα αναδεικνύουν τα προβλήματα μας , και να πάμε σε πανελλαδική κινητοποίηση αρχές Νοέμβρη σε συνεργασία με την ΑΣΓΜΕ. Προτείνουμε τρείς πανελλαδικές συγκεντρώσεις για αυτή την ημέρα της Πανελλαδικής δράσης: ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ.

Προτείνουμε περιφερειακές συσκέψεις των συλλόγων, ιδιαίτερα εκεί πού θεωρούμε ότι χρειάζονται για την ενημέρωση και συσπείρωση των συλλόγων της περιφέρειας. Όπως Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη. Κάθε σχολείο να πάρει απόφαση που θα συμμετάσχει.

Επίσης καλούμε τους συλλόγους και τη σχολική κοινότητα μαθητές γονείς  και  καθηγητές να αρνηθούν αν καλεστούν να καλύψουν μουσικά εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Εννοούμε  αποκλειστικά εκδηλώσεις εκτός σχολείου, με πρόσκληση από Δήμο ή  αντιπεριφέρεια.

Στην παρέλαση της 28ης να φοράνε τα παιδιά μαύρα περιβραχιόνια και να μην στρίψουν το κεφάλι στους επίσημους σε ένδειξη αντίδρασης στην πολιτεία

Προτείνουμε σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό του Γέρακα, να βγει ντοκιμαντέρ που να προβάλλει  το σημαντικό θετικό ρόλο των σχολείων μας στον  πολιτισμό και τη τέχνη στην κοινωνία,, καθώς και την αδιαφορία της πολιτείας μέσα από την ανάδειξη των προβλημάτων.  Το ντοκιμαντέρ θα το προβάλλουμε στα ΜΜΕ. Στα ντοκιμαντέρ θα πρέπει  αν είναι απαραίτητο η συμμετοχή των παιδιών να γίνει μετά από άδεια των γονέων. Περισσότερες πληροφορίες στην Αντιπρόεδρο Ολυμπία Αρχοντάκη. Τηλ 6981170012

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σαλιάγκας Αντώνης        Κουφαλάκος Παναγιώτης

6948464596  mail: salant@mail.ntua.gr     6972006221 mail:koyfalakos@gmail.com

www.mousikart.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Μ. Λαμπράκη-Πλάκα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
Επόμενο άρθροΤηλυκράτης: Όχι στη βία