Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης κτιρίων

Πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης κτιρίων

0

Ανακοίνωση – ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το πρόγραμμα για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει ανακαινίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. μονώσεις, αλλαγή καυστήρα, διπλά τζάμια), θα γίνεται με χρηματοδότηση είτε από τράπεζες είτε από εξειδικευμένες εταιρείες, αλλά και με απευθείας επιδότηση από το Δημόσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Την 8η Μαρτίου, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ, το νομοσχέδιο για τη «χρηματοδότηση από τρίτους» που επεξεργάστηκαν η κ. Μπιρμπίλη και ο κ. Μανιάτης.
Στον εν λόγω πρόγραμμα, προβλέπεται επίσης απόσυρση παλαιών και ρυπογόνων κρατικών οχημάτων, καθώς και αλλαγές στα έντυπα των λογαριασμών της ΔΕΗ, με προσθήκη στοιχείων για το περιθώριο εξοικονόμησης που υπάρχει. Στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας έχει τεθεί το ποσοστό 9% μέχρι το 2016.

Ο καταναλωτής που θα θέλει να κάνει χρήση του προγράμματος, ιδιώτης ή πολυκατοικία, δεν θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ο ίδιος την ανακαίνιση, αλλά θα μπορεί να καταφύγει σε εταιρεία σύμβουλο-ανάδοχο που θα μελετήσει την ενεργειακή αναβάθμιση, θα την εξοφλήσει και κατόπιν θα αποσβέσει το κόστος της επένδυσης σταδιακά, εισπράττοντας ένα μέρος από το οικονομικό όφελος που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας του τελικού καταναλωτή και «μεταφράζεται» στην οικονομία που θα προκύψει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύντομα θα ακολουθήσει και το νομοσχέδιο με το «πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας» στο σπίτι.

Οι κύριες εργασίες για ένταξη στο παραπάνω πρόγραμμα είναι θερμομόνωση στην ταράτσα του σπιτιού, αντικατάσταση τζαμιών με διπλά θερμομονωτικά και κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά και ηχομονωτικά, καθώς και βαφή με «ψυχρά» (μονωτικά) χρώματα των επιφανειών.
Ακόμα περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση του παλιού καυστήρα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με φωτοβολταικά. Προαιρετικές θα είναι οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν περισσότερα από 100,000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 400,000 πολίτες, ενώ αναμένεται να επισκευαστούν περίπου 30,000 κτίρια, που θα τύχουν επιδότησης ως 50% για τις πράσινες επισκευές.
Από τις συνολικές επεμβάσεις η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι 60%-70%, ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέγεται.
Στις πολυκατοικίες οι αποφάσεις θα λαμβάνεται με βάση τον κανονισμό και θα αφορά υποχρεωτικά ολόκληρο το κτίριο.
Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ένα κτίριο, θα πρέπει να διαθέτει οικοδομική άδεια που να έχει εκδοθεί πριν από τον Ιούλιο του 1979 και να έχει τιμή ζώνης 1,500 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Η επιδότηση θα συνδυάζεται και με το εισόδημα, για να επιδοτηθούν όσοι έχουν ανάγκη τα χρήματα.

Το ανώτατο κόστος των συνολικών επισκευών δεν θα υπερβαίνει τα 120,000 ευρώ, ενώ υπάρχει κατάλογος με το κοστολόγιο των εργασιών αλλά και των υλικών που απαιτούνται για κάθε εργασία.
Μόνο με βάση το συγκεκριμένο κοστολόγιο, θα μπορούν αν υποβληθούν προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα.
Για τις μονοκατοικίες το ύψος της επιδότησης, για επεμβάσεις που δεν περιλαμβάνουν επισκευές στον εσωτερικό σκελετό είναι 30%, αν όμως γίνει θερμομόνωση κελύφους η επιδότηση είναι 40%.

Για τις πολυκατοικίες και για επεμβάσεις χωρίς παρέμβαση στο κέλυφος, η επιδότηση θα είναι 35% και για επεμβάσεις πάνω στο κέλυφος 50%.

 

Κ. Γράψας MPhil αρχιτέκτων μηχανικός (Cambridge)
-ειδ: ενεργειακός σχεδιασμός κτηρίων-
Ι. Μελά 8, Κεντρική Πλατεία, Λευκάδα
κιν 693 70 66 045 begin_of_the_skype_highlighting              693 70 66 045      end_of_the_skype_highlighting


Προηγούμενο άρθροΔρυμώνας – Με θέα το απέραντο
Επόμενο άρθροΧωρίς νερό η Ράχη