Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Τέσσερις μεγάλες ανατροπές στα ΜΜΕ

Τέσσερις μεγάλες ανατροπές στα ΜΜΕ

0

Τέσσερις είναι οι μεγάλες ανατροπές που συντελούνται σήμερα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως αποκρυσταλλώθηκαν στη σημερινή εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου.

Αναλυτικά οι ανατροπές αυτές, σύμφωνα με τους ομιλητές, είναι: η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση που επηρεάζουν τον έντυπο λόγο, η απομάκρυνση της νεολαίας από τον έντυπο λόγο – η οποία δεν διαβάζει όντας εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες, αλλά όχι με τα παραδοσιακά ΜΜΕ- η ανακατανομή της διαφήμισης εις βάρος του γραπτού λόγου και προς όφελος των νέων μέσων και τέλος οι δραματικές αλλαγές στην άσκηση της δημοσιογραφίας.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση οι ομιλητές σημείωσαν ότι τα τωρινά γεγονότα είχαν περιγραφεί αναλυτικά και κατ’ επανάληψη στο παρελθόν από έγκυρες εφημερίδες, χωρίς ωστόσο να ενδιαφερθούν οι πολιτικές ηγεσίες, καθιστώντας “άχρηστη” τη γνώση που προσφερόταν. Σημείωσαν επίσης ότι «σήμερα, μεσούσης της οξύτατης κρίσης, οι σοβαρές εφημερίδες είναι τα μόνα μέσα που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες ανάλυση και γνώση πάνω σε πολύπλοκα, οικονομικά και κοινωνικά θέματα».

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν επίσης η πτωτική πορεία των εφημερίδων, το νέο ψηφιακό περιβάλλον, η έλλειψη αξιοπιστίας στα ΜΜΕ, η καταπάτηση της δεοντολογίας και ο δυσανάλογα μεγάλος αριθμός μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Θ. Παπανδρόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ενωσης των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Παύλος Γερακάρης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών και Διονύσης Κεφαλάκος, διευθυντής της Ναυτεμπορικής
 

Πηγή : http://www.enet.gr

Προηγούμενο άρθροΠρωτομαγιά στην Βόνιτσα (βίντεο)
Επόμενο άρθροΑποτελέσματα Τηλυκράτη και Οδυσσέα