Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Προς άμεση αξιοποίηση 40 νησιά και νησίδες

Προς άμεση αξιοποίηση 40 νησιά και νησίδες

0
nhsi

nhsi

Με έκταση από 500 χιλιάδες έως 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

 Εως σήμερα, τα ιδιωτικά νησιά και τα προβλήματα που εμπόδιζαν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είτε να τα αποκτήσουν είτε να επιχειρήσουν την εκμετάλλευσή τους αποτελούσαν μέρος της επικαιρότητας. Πλέον, στην ημερήσια διάταξη έχουν προστεθεί και τα νησιά που αποτελούν δημόσια γη, τα οποία, όπως επιβεβαίωσαν με σειρά δηλώσεών τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι τις προηγούμενες εβδομάδες, σύντομα θα αποτελέσουν μέρος του πακέτου των δημόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Περίπου 40 ακατοίκητα νησιά και νησίδες έχουν εντοπιστεί από το ταμείο ως κατάλληλα για τουριστική αξιοποίηση, με τη μορφή της πολυετούς παραχώρησης εκμετάλλευσης. Κριτήρια για τη συμμετοχή νησιών στην εν λόγω προσπάθεια είναι η εύκολη πρόσβαση στην ενδοχώρα, το έδαφος, οι υφιστάμενες υποδομές/δίκτυα και η προστασία της εθνικής ασφάλειας. Αυτό αφορά κυρίως νησίδες στο ανατολικό Αιγαίο. Ο κατάλογος περιλαμβάνει νησιά με έκταση από 500 χιλιάδες έως 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα με ενοικίασή τους από 30 έως 50 έτη, ανέφερε πρόσφατα ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέας Ταπραντζής. Ασφαλώς, η ενοικίαση δημόσιων νησιών δεν αποτελεί κάτι καινοφανές, καθώς, όπως σημειώνουν με νόημα μεσίτες που ασχολούνται επί χρόνια με τα ιδιωτικά νησιά, το Δημόσιο ήδη εκμεταλλεύεται τέτοια νησιά, μισθώνοντάς τα, συνήθως έναντι πινακίου φακής, σε ιδιώτες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για την εξαγωγή πρώτων υλών, όπως άμμος και χαλίκια, που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή και στις κατασκευές οδικών έργων.

Σε πρόσφατη αναφορά στην ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας, βρετανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων επισήμανε ότι τα γραφειοκρατικά και πολεοδομικά εμπόδια έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία οργανωμένων παραθεριστικών θερέτρων. Ωστόσο, ανέφερε σε έκθεσή της, «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται και η παραχώρηση προς αξιοποίηση χιλιάδων δημόσιων ακινήτων, αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο επενδύσεων».

Η άποψη αυτή ενισχύεται αν ληφθούν υπόψη οι βελτιώσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης και ιδίως στην πολεοδόμηση μεγάλων εκτάσεων του Δημοσίου που περιλαμβάνονται σε νομοθετικές ρυθμίσεις που προ ολίγων ημερών κατατέθηκαν στη Βουλή. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει εκείνη που επιτρέπει την παραχώρηση σε επενδυτές της χρήσης, για περίοδο έως και 99 ετών, αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης υφιστάμενων για την εξυπηρέτηση της επένδυσης.

Οπως σημείωναν με νόημα φορείς της αγοράς ακινήτων, αν υπήρχαν και κυρίως εφαρμόζονταν αυτές οι διατάξεις τα προηγούμενα χρόνια και για τα ιδιωτικά ακίνητα/νησιά, θα είχαν τοποθετηθεί μερικά δισ. ευρώ στη χώρα υπό τη μορφή μεγάλων τουριστικών επενδύσεων (ξενοδοχεία, μαρίνες, τουριστικές κατοικίες κ.ο.κ.).

Πηγή: ypodomes.com via ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προηγούμενο άρθροΟμιλία Σ. Σκιαδαρέση στην ημερίδα για τα τοπικά προϊόντα
Επόμενο άρθροΤρεις μετασεισμοί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση