Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Από “το γνήσιο το γερμανκό”…στο γνήσιο το κινέζικο!

Από “το γνήσιο το γερμανκό”…στο γνήσιο το κινέζικο!

0
Η πλατεία του Αγίου Μηνά το 1965 Δεξιά στην εικόνα ήταν το μαγαζί των αδερφών Ανυφαντή(φωτογραφία Fritz Berger)

Γράφει ο Κώστας Σκλαβενίτης

Οι παλιότεροι θα θυμάστε τον κ. Λευτέρη Ανυφαντή (Μπρούμη) στον Άγιο Μηνά που διατηρούσε μαγαζί με εργαλεία και ανταλλακτικά για τα γερμανικά μηχανάκια όπως Floretta, Zundap, Sachs, ο οποίος έλεγε για να πείσει τους αγοραστές τη φράση …”είναι το γνήσιο το γερμανκό” (με τη μπρανελίτικη προφορά) και το έλεγε γιατί την εποχή εκείνη θεωρούνταν και ήταν τα πιο αξιόπιστα.

Φυσικά τα ανταλλακτικά που πουλούσε δεν ήταν όλα γερμανικά αλλά ακούγοντας ο αγοραστής τη λέξη γερμανικό είχε μεγάλο κίνητρο για να το πάρει. Πωλούσε και Ιταλικά απομιμήσεις κατώτερης ποιότητας από τα γερμανικά και κάποτε είπε το “θεϊκό” σε έναν πελάτη…”Είναι γνήσιο γερμανκό σ λέω δε το βλέπς π το γράφ κι απάν, νάτο mady in Italy”!(σύμφωνα με μαρτυρία κοντινού του ανθρώπου).

Ο κ. Λευτέρης διατηρεί και σήμερα μαγαζί κοντά στη διασταύρωση της Καρυάς και η αναφορά έχει να κάνει με τις ατάκες και όχι με την επαγγελματική συμπεριφορά του η οποία τιμάται ακόμη από τους Λευκαδίτες!

Έκανα αυτή την εισαγωγή για να θυμηθούμε κάτι από παλιά και να καταλήξω στα κινέζικα προϊόντα(και υπηρεσίες κατόπιν) που πολύ αργότερα κατέκλυσαν την αγορά και ήταν πάμφθηνα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.
Όλοι θα έχουμε χρησιμοποιήσει πιστεύω τη λέξη “μαϊμού” αναφερόμενοι κυρίως σ αυτά.
Οτι υπάρχει στην αγορά και είναι φτηνό ανεξαιρέτως το λέμε κινέζικο κι ας προέρχεται από Τουρκία, Μπαγκλαντές, Ινδία κλπ, που είναι χώρες με φτηνά εργατικά χέρια.

Η Κίνα όμως δεν παράγει μόνο φτηνά προϊόντα κατώτερης ποιότητας, παράγει και πανάκριβα που έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά διότι οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν εγκαταστήσει εκεί τεράστιες μονάδες παραγωγής και κυρίως στον τομέα των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών.

Είναι μια βιομηχανική δύναμη που μετά την κατάρρευση του Κουμουνισμού του Μάο ανέβηκε στα ψηλά σκαλοπάτια των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών παγκόσμια και αρνήθηκε τη συμμετοχή της να προστεθεί στους G8 το 2014(σήμερα είναι G7 μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από τις αλλλες χώρες για το θέμα της Ουκρανίας /Κριμαίας).

Πέρα όμως από τα προϊόντα ως κράτος παρέχει και υπηρεσίες προς τους πολίτες και μιλάμε για 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους κι εδώ πολλοί θα πείτε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να βρίσκεται στο όριο της φτώχειας κλπ, αλλά αυτά συναντώνται και στις αναπτυγμένες κοινωνίες όπως της Αμερικής ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι έρχομαι τώρα στο θέμα του κορονοϊού που ξεκίνησε από τη πόλη Γιουχάν(επαρχία Χουμπέϊ) της Κίνας κι έχουμε πανδημία όπως κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας…που έχει φέρει σε απόγνωση στη κυριολεξία ολόκληρο το πλανήτη(κρούσματα σε 193 χώρες)
Η κυβέρνηση της Κίνας με άμεσα δραστικά μέτρα, κατασκευή ειδικών νοσοκομείων σε χρόνο 7 ημερών κλπ κατάφερε να τιθασεύσει αυτό το “θεριό” που απειλεί την  Ανθρωπότητα.
Τραγικές εικόνες από νοσοκομείο της Ισπανίας όπου κείτονται οι άνθρωποι στους διαδρόμους Φωτογραφία από το διαδίκτυο
Όλοι στην αρχή είπαν πως σ ένα τόσο μεγάλο πληθυσμό ο κορονοϊός θα κάνει μεγάλη ζημιά μέχρι που αποδείχτηκε το αντίθετο όταν στην Ιταλία μια επίσης ανεπτυγμένη χώρα(G7, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και παρ ότι προϊδεασμένη για το τι μπορεί να συμβεί μετρά ήδη περισσότερους νεκρούς από τη Κίνα.
Δεν μ αρέσει να αναφέρομαι σε νούμερα νεκρών, ασθενών κλπ από τον θανατηφόρο ιό, όλοι ενήμεροι είμαστε καθημερινά καρφωμένοι πλέον στη τηλεόραση και τις ιστοσελίδες που μεταδίδουν τάχιστα τις ειδήσεις.
Θα αναφερθώ όμως στις εικόνες που είδα από την Ισπανία όπου ασθενείς κείτονταν στους διαδρόμους νοσοκομείου προσβεβλημένοι από το κορονοϊό χωρίς να τους παρέχεται η απαραίτητη βοήθεια, αλλά και εικόνες από γηροκομεία της Ιταλίας όπου ηλικιωμένοι πέθαναν χωρίς τη παραμικρή βοήθεια του κράτους τους κι αυτές οι εικόνες είναι πραγματική ντροπή για χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εδώ λοιπόν καταρρέει ο μύθος των σπουδαίων Ευρωπαίων και αναδεικνύεται η Κίνα τουλάχιστον στα θέματα ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ( κι εκεί πάει ο τίτλος του θέματος) αλλά και ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ όπως είδαμε όλοι να πιάνουν τους ασυνείδητους με τις απόχες και οι κάτοικοι να παραμένουν από τη πρώτη παρότρυνση στα σπίτια τους.
Και κάτι πολύ σημαντικό…στην Ιταλία βρίσκονται σήμερα κινέζοι επιστήμονες για να βοηθήσουν, επίσης ομάδες επιστημόνων γιατρών και ειδικών με εμπειρία στη καταπολέμηση θανατηφόρων ιών όπως Εμπολα, Sars, κλπ από τη Κούβα με πειραματικό εμβόλιο. Ακόμη βοήθεια παρέχεται  και από τη Ρωσία.Και οι τρεις αυτές χώρες δεν ανήκουν στο λεγόμενο Δυτικό κόσμο.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στη δύνη του κορονοϊού ανήμπορες μέχρι στιγμή να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού στη χώρα τους μετρώντας εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς άλλο πόσο να συνδράμουν.

Αβοήθητοι φεύγουν από τη ζωή πολλοί ηλικιωμένοι σε γηροκομεία Φωτογραφία από το διαδίκτυο
Η Ελλαδίτσα μας ευτυχώς αντέχει ακόμη με μικρές απώλειες απέναντι στο μεγάλο κίνδυνο που μας απειλεί και πιστεύω πως τα πράγματα δεν θα πάρουν στη πορεία άσχημη τροπή όπως στις χώρες που ανάφερα πιο πάνω.
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση της χώρας πήρε έγκαιρα μέτρα ως όφειλε, ενημερώνει με τον σπουδαίο επιστήμονα, γιατρό λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόρδα όλους τους Έλληνες που στη κυριολεξία “κρέμονται από τα χείλη του” και δεν το λένε μόνο όλα τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Να μην παραλείψω να αναφερθώ και στην Αντιπολίτευση η οποία σύσσωμη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων συνυπολογίζοντας και το σοβαρό θέμα του Έβρου, εκτός από μεμονωμένες αστείες και φαιδρές τοποθετήσεις μερικών σκληρά κομματικών που μάλλον ζουν σε λάθος τόπο και χρόνο!

Τις ώρες που εμείς καθόμαστε στο σπίτι κάποιοι είναι στη πρώτη γραμμή αυτής της μάχης…
Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε σε όλους τους γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό των ελληνικών νοσοκομείων που θα επωμίζονται το βαρύ φορτίο της καταπολέμησης της νόσου με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής κι όπως βλέπουμε οι απώλειες στη γειτονική Ιταλία είναι μεγάλες έχοντας χάσει τη ζωή τους περίπου 20 γιατροί μέχρι σήμερα.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και σ όσους “φυλάττουν Θερμοπύλες” στον ακριτικό Έβρο.

Προηγούμενο άρθροΑυτό είναι το νέο ηχητικό μήνυμα που θα μεταδίδεται από τα περιπολικά για την απαγόρευση της κυκλοφορίας
Επόμενο άρθροΣτους 20 οι νεκροί στην Ελλάδα – 48 νέα κρούσματα – 743 συνολικά