Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Αυτοδύτες: Φιλί της ζωής στις ελληνικές θάλασσες

Αυτοδύτες: Φιλί της ζωής στις ελληνικές θάλασσες

0

 

« Εχουμε βρει μέχρι και ψυγεία, οικιακές συσκευές! Χώρια τα άπειρα πλαστικά μπουκάλια…»

Βουτιά και πράξη κοινωνικής ευθύνης. Ο κ. Β. Κουλουμπέρης δεν κάνει καταδύσεις μόνο για το κέφι του. Συμμετέχει στον καθαρισμό του θαλάσσιου βυθού, από την Αττική ως τα Επτάνησα, ως μέλος διαδικτυακού forum, ευαισθητοποιημένου σε θέματα περιβάλλοντος. « Εχουμε βρει μέχρι και ψυγεία, οικιακές συσκευές! Χώρια τα άπειρα πλαστικά μπουκάλια…» λέει ο ίδιος. « Ο κόσμος πετάει στη θάλασσα ό,τι δεν θέλει να φαίνεται » προσθέτει.

Δημοσιογράφος το επάγγελμα, μυήθηκε τυχαία στο παιχνίδι του καθαρισμού από άνδρα συνάδελφο που βουτούσε επίσης με φιάλες. Πάνε δύο χρόνια από τότε που έμαθε την τεχνική του αυτόνομου δύτη, και τον συνεπήρε η ιδέα. « Μαζευόμαστε από τα πέντε σημεία του ορίζοντα, εγώ μένω στο Κουκάκι, άλλος στην Ελευσίνα, άλλος στον Γέρακα. Μας ενώνει η αγάπη μας για τη θάλασσα και το περιβάλλον».

[Πλαστικά μπουκάλια, οικιακά σκεύη, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, τέντες ως και χαλιά ανασύρουν από τον βυθό οι αυτοδύτες ]
Πλαστικά μπουκάλια, οικιακά σκεύη, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, τέντες ως και χαλιά ανασύρουν από τον βυθό οι αυτοδύτες
Ο τελευταίος καθαρισμός- σε αλυσίδα τριών εξορμήσεων τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίουέγινε στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος «χάρτης» και πρόγραμμα. « Βουτάμε εκεί που αγαπάμε να κολυμπάμε, με την επιθυμία να είναι καθαρά τα νερά » εξηγεί ο Βασίλης. Το Σάββατο, το σχέδιο προβλέπει καθαρισμό στην Κύθνο, στο Λιμάνι των Λουτρών, ενώ πριν από καιρό σειρά είχαν το Λαύριο, το Σαράντι της Βοιωτίας και η Βασιλική της Λευκάδας.

« Δεν φιλοδοξούμε να λύσουμε το πρόβλημα της ρύπανσης, θέλουμε απλώς να αναδείξουμε το πρόβλημα, μήπως αλλάξει κάποια στιγμή η νοοτροπία» δηλώνει ο κ. Π. Τασιαδάμης, εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ελληνικά Υποβρύχια Χρονικά (Ηellenic Underwater Τimes) που πρωτοστατεί στους καθαρισμούς.
« Ασφαλώςδεν είμαστε μόνοι μας. Στο Λαύριο, ο καθαρισμός έγινε υπό την αιγίδα του Δικτύου Μεσόγειος SΟS και του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην πρωτοβουλία που αφορούσε τη Βουλιαγμένη, μας συνόδευε επιστημονικός συνεργάτης του Δικτύου, που κατέγραφε τα ευρήματα, ενώ ο δήμος μάς παραχώρησε φορτηγό για τα σκουπίδια. “Φιλί ζωής στο σπίτι μας”ήταν ο τίτλος της πρωτοβουλίας, καθώς η Βουλιαγμένη είναι τόπος οικείος, ως τόπος εκπαίδευσης, για τους δύτες- τόσο σημαντική ήταν για μας ».

Στη μαρίνα της Βασιλικής Λευκάδας, κάτοικοι και τουρίστες παρακολουθούσαν έκπληκτοι τους αυτοδύτες να ανασύρουν από τον βυθό κάθε είδους σκουπίδια, όπως οικιακά σκεύη, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, τέντες, χαλιά.

« Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών είναι καθοριστική για την εθελοντική δράση» τονίζει ο κ. Τασιαδάμης. « Η πρωτοβουλία στη Λευκάδα, για παράδειγμα, δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια του Δήμου Απολλωνίων, των τοπικών επιχειρήσεων που κάλυψαν τα έξοδα φιλοξενίας των δυτών, αλλά και του καταδυτικού κέντρου Νautilus Diving Center » συμπληρώνει.

Πηγή: www.tovima.gr

Προηγούμενο άρθρο«Φόρτωναν» το ΙΚΑ με συνταγές 200.000 ευρώ το μήνα
Επόμενο άρθροΠροωθούνται τα πολυνησιωτικά ΑΕΙ