Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Ενεργειακή κρίση και κοινωνικό κράτος

Ενεργειακή κρίση και κοινωνικό κράτος

0

Το αποτύπωμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την αγωνία για το φετινό χειμώνα να αυξάνεται κατακόρυφα για όλους μας, όμως έντονος είναι και ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πλέον αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους μας, αλλά και με τις δομές που φέρουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία.

Σχολεία, Νοσοκομεία, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, δομές φιλοξενίας παιδιών, εφήβων και ατόμων τρίτης ηλικίας, φυλακές, ξενώνες φιλοξενίας αστέγων προσφύγων και μεταναστών, δομές κακοποιημένων γυναικών,  θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα τεράστιο οικονομικό κόστος. Ωστόσο, οι εξειδικευμένες ανάγκες των εξυπηρετούμενων σε αυτές τις δομές πολιτών δεν αφήνουν περιθώρια για οιαδήποτε υποβάθμιση στην ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης.

Πέραν των παραπάνω,  θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι βασικές ανάγκες ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και πρακτικά δεν έχουν πρόσβαση σε κρατικές δομές για να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες αυτές.

Δεδομένων όλων αυτών των ιδιαιτεροτήτων, θα πρέπει να υπάρξει μία εξειδικευμένη μέριμνα για το σύνολο των ευάλωτων συνανθρώπων μας, αλλά και τις δομές που εξυπηρετούν ένα μεγάλο μέρος αυτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι το κόστος των δομών που ανήκουν ή λειτουργούν υπό την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα είναι επίσης αυξημένο σε βαθμό που θα απειλήσει και την ίδια την οικονομική επιβίωσή της, όπως έχει καταγραφεί ακόμη και στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Έτσι, θεωρείται αυτονόητη η ανάγκη να “υφανθεί” άμεσα ένα εξειδικευμένο “δίχτυ ασφαλείας” απέναντι στην ενεργειακή ανασφάλεια, ειδικά για τα παιδιά, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα ΑμεΑ, τους χρήζοντες νοσηλείας και περίθαλψης, γενικότερα τους ευάλωτους  συνανθρώπους μας, ώστε να μην εξωθηθούν στην φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση, ούτε να υποχωρήσει στα παραμικρό η ποιότητα των παρεχόμενων σε αυτούς υπηρεσιών. Να υπάρξει η θεμελίωση και προάσπιση ενός σύγχρονου και ισχυρού Κοινωνικού Κράτους, μέσω ολοκληρωμένων πολιτικών στήριξης και κοινωνικής συνοχής, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με αναλυτικό κόστος εφαρμογής και με διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις δομές αρμοδιότητάς της.

Αντώνης Σίδερης

Φαρμακοποιός, διδάκτωρ Φαρμακολογίας

Προηγούμενο άρθροΜε τη στολή του στρατιώτη…
Επόμενο άρθροΜήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για την 28η Οκτωβρίου