Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Και τώρα, τι θα γίνουμε χωρίς Φεστιβάλ και πανηγύρια…

Και τώρα, τι θα γίνουμε χωρίς Φεστιβάλ και πανηγύρια…

0

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου

Δημοσιογράφου 

 

Η κυβέρνηση κι ο αρμόδιος υφυπουργός (Αναπληρωτής Υπουργός πλέον) Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, δηλώνουν με έμφαση, προς όλες τις πλευρές, ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν πανηγύρια ούτε τον Αύγουστο! Κι αυτό, εξαιτίας των φαινομένων συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων που δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης! Τα πανηγύρια, λοιπόν, που είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης, φέτος και λόγω της αύξησης του κορωνοϊού, φαίνεται ν’ αποτελούν το «κόκκινο πανί» για τους ειδικούς επιστήμονες και λοιμωξιολόγους της χώρας και πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού! Αυτό σημαίνει, πώς δεκάδες πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου δεν θα πραγματοποιηθούν!

Καλοκαίρι χωρίς φεστιβάλ και πανηγύρια σ’ όλη την Ελλάδα, όπως και στη Λευκάδα, όμως, γίνεται; Όχι βέβαια! Όσο όμως κι αν ξενίζει, επιβάλλεται απ’ τις συνθήκες που επικρατούν ν’ ακολουθήσουμε και να τηρήσουμε μ’ ευλάβεια τις απαιτήσεις που ορίζουν τα πρωτόκολλα!

Έτσι, φέτος – κι ας ελπίσουμε να είναι η πρώτη και τελευταία φορά που γίνεται – εκδηλώσεις με παραδοσιακό χρώμα και λαϊκά πανηγύρια που αποτελούν θεσμό στο πέρασμα του χρόνου, δεν θα δώσουν το στίγμα του φετινού καλοκαιριού. Κι αυτό, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως διαμορφώνεται σ’ όλες τις δημοτικές ενότητες των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου.

Μεγάλο πλήγμα, με πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα! Η απουσία τους θα είναι σοβαρά αισθητή! Το ίδιο ισχύει και για τα πανηγύρια που εκδηλώνονται συνοδεία κάθε γιορτής στις εκκλησίες. Οι μήνες του καλοκαιριού πάντα γέμιζαν από διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, τόσο στην πόλη της Λευκάδας, αλλά και στα χωριά, ορεινά και παραθαλάσσια! Εκδηλώσεις και πανηγύρια, που αναγεννούσαν τις ήδη πληγωμένες απ’ την αστυφιλία δημοτικές ενότητες και κοινότητες, αφού συνδύαζαν την εναλλακτική διασκέδαση με μάθηση για μικρούς και μεγάλους! Στο ημερολόγιο του 2020, οι σελίδες του καλοκαιριού παραμένουν κενές και πολλές εκδηλώσεις ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο!

Έτσι, το μόνο σίγουρο, είναι πως φέτος το καλοκαίρι, ο κόσμος που θα συναντηθεί στα χωριά, μπορεί να μην στερηθεί την συναναστροφή – κι αυτή με προσοχή και τις απαραίτητες προφυλάξεις – όχι όμως και την ευκαιρία να διασκεδάσει, με δεδομένο ότι τα πανηγύρια αποτελούσαν πάντα σημείο αναφοράς των τόπων και της ζωής τους σ’ αυτά.

Το βαθιά αυτό ριζωμένο αίσθημα του νόστου, έρχεται με ορμή και χωρίς να κάνει «εκπτώσεις» να χτυπήσει φέτος ο κορωνοϊός! Ήδη δεκάδες είναι τα πανηγύρια απ’ τις αρχές του Μάη που δεν πραγματοποιήθηκαν, είτε λόγω απαγορεύσεων, είτε λόγω της αδυναμίας των διοργανωτών να προχωρήσουν στην οργάνωσή τους με τα μέτρα που είχαν επιβληθεί.

Ο προβληματισμός απ’ όσο γνωρίζω, ήταν έντονος σ’ όλα τα διοικητικά συμβούλια συλλόγων και σωματείων, καθώς πέρα απ’ τις νομικές και οικονομικές κυρώσεις, υπήρξε και το αίσθημα της ευθύνης. Κυρίως, γιατί στα χωριά παραμένουν, μετά το πανηγύρι, οι ηλικιωμένοι – ευπαθείς συγγενείς που θα πρέπει στη συνέχεια μόνοι τους ν’ αντιμετωπίσουν το όποιο θέμα υγείας προκύψει.

Αν και πριν μπει ο Ιούλης, η επιδημιολογική εικόνα – τουλάχιστον – έδειχνε ευοίωνα σημάδια για το μέλλον,  εντούτοις ήρθαν οι μαζικές συναθροίσεις κι ο συνωστισμός, που σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων, έπρεπε ν’ αποφεύγονται κι έτσι σήμερα, φτάσαμε στα σκληρά μέτρα της απαγόρευσης εκδηλώσεων και πανηγυριών! Εκδηλώσεις, που επιτρέπονται μόνο υπό προϋποθέσεις, συγκεκριμένους όρους και στη βάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν!

Ήδη στη Λευκάδα, έχουν ακυρωθεί πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια, με κορυφαία αυτή του εμβληματικού για τον πολιτισμό και όχι μόνο του νησιού, το ετήσιο Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας. Ακολούθησαν ακυρώσεις για άλλες εκδηλώσεις που είναι συνδυασμένες με την ιστορία και την προσφορά πολιτιστικών συλλόγων και λοιπών σωματείων της Λευκάδας.

Λάτρης των παραδόσεων ο Λευκαδίτης, που  αγαπάει με πάθος  τον τόπο που γεννήθηκε και δραστηριοποιείται, συμμετέχει ενεργά στην τήρηση και διαιώνιση των Λευκαδίτικων ηθών κι  εθίμων, που φτάνουν ως τις μέρες μας αναλλοίωτα, αποδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα της Λευκάδας! Η βαθιά θρησκευτικότητα των Λευκαδίων, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων και εθίμων που αφορούν τη θρησκευτική λατρεία.

Θρησκευτικά πανηγύρια, όπως της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Νικιάνα και στο ιστορικό ξωκλήσι του Παντοκράτορα στον Κάβαλο, τόπο συνάντησης και προσκυνήματος των Σφακιωτών κι όχι μόνο (χτες), της Κοίμησης της Παναγίας στην Εύγηρο, της Κοίμησης της Παναγίας στην Εγκλουβή, της Κοίμησης της Παναγίας στο Καλαμίτσι στις15 Αυγούστου, του Αγίου Διονυσίου στη Ράχη στις 24 Αυγούστου, κι άλλες δεν θα γιορταστούν όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Εκτός απ’ τα πανηγύρια υπάρχουν κι άλλες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την τουριστική προώθηση προϊόντων του νησιού, όπως είναι η γιορτή της φακής στον ΄Αγιο Δονάτο στην Εγκλουβή  (χτες), η γιορτή του μελιού στον Δράγανο, η γιορτή της λαδόπιτας στα Λαζαράτα, η γιορτή του κρασιού στο θρυλικό Φρυά, («κλαίνε», ακόμη και τα υπερωνόβια  πλατάνια , για το απαγορευτικό που επιβάλλεται στα πανηγύρια, γι’ αυτό το καλοκαίρι).

Επίσης, η γιορτή του χωριάτικου γάμου και της ριγανάδας στην Καρυά, η γιορτή του τρύγου στην Απόλπαινα, η γιορτή του ψαριού στη Λυγιά και δεκάδες άλλες εκδηλώσεις στην πόλη και στα χωριά απ’ τους πολυποίκιλους και πολύμορφους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο νησί!

Αυτό βέβαια, έχει μια σειρά από σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για μια σειρά ανθρώπων που εργάζονταν για να μπορέσει να γίνει μια εκδήλωση κι ένα πανηγύρι…… Τον Αύγουστο αναστέναζαν τα χωριά από κόσμο που επέστρεφε για να ζήσει ξανά αυθεντικές στιγμές παράδοσης και νοσταλγίας. Φέτος σιωπή …!

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον κορωνοίό!!!

Και του χρόνου, νάμαστε καλά ν’ ανταμώσουμε!!!

πηγή: Τα Νέα της Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΟ Νίκος Φούντογλου νέος προπονητής στην Αναγέννηση Τσουκαλάδων
Επόμενο άρθροΚιλκίς: 6 αμάξια παρέσυραν 20χρονο ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο!