Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Οι πόλεις και οι νέοι τους άρχοντες…

Οι πόλεις και οι νέοι τους άρχοντες…

0
https://www.mylefkada.gr/2012/December/massalas.jpg

https://www.mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2012/11/Massalas.jpg

του Χρήστου Β. Μασσαλά.

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι ενεργοποιούν τα επιτελεία τους, προκειμένου να ετοιμάσουν την επιχειρηματολογία για να πείσουν τους δημότες για την καταλληλότητά τους να ανακατασκευάσουν ή και να συντηρήσουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Μια ανακατασκευή/συντήρηση που να είναι συμβατή με τις επιθυμίες των πολιτών. των πολιτών που είναι καταδικασμένοι να ζουν σ’ αυτό.

Ο άνθρωπος, αναδομώντας την πόλη, αναδομεί τον ίδιο τον εαυτό του. Βέβαια, στις σημερινές συνθήκες το δικαίωμα της αναδόμησης απαιτεί μια συλλογική δράση που η εξατομίκευση και ο παράγοντας «κέρδος» τη ναρκοθετούν.

Οι μελλοντικοί «άρχοντες» των πόλεων πρέπει να εγκύψουν στα ερωτήματα:
Τι είδους πόλη θέλουμε; Τι είδους άνθρωποι θέλουμε να είμαστε; τι είδους κοινωνικές σχέσεις αναζητάμε; Τι σχέσεις με τη φύση μας ταιριάζουν;

Ποιο είδος ζωής επιθυμούμε; Ποιές αισθητικές αξίες ενστερνιζόμαστε;
Με βάση τις θέσεις στα παραπάνω βασικά ερωτήματα και τη μελέτη της ιστορικής διαδρομής της πόλης τους, οι υποψήφιοι δήμαρχοι πρέπει να διατυπώσουν υλοποιήσιμες προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της.

Η αστικοποίηση που έλαβε χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια στη χώρα μας δεν έχει συμβάλει στην ευημερία των ανθρώπων των πόλεων και μάλλον τους άφησε αιωρούμενους σε έναν κόσμο ανομίας και αλλοτρίωσης, οργής και απογοήτευσης.
Από τη νέα ηγεσία οι πολίτες μιας πόλης αναμένουν ενθουσιασμό, γνώση, φαντασία και εντιμότητα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες αναδημιουργίας της.

Ο σύγχρονες πόλεις είναι εργαστήρια που παράγουν το σύγχρονο τρόπο ζωής, τη ζωή του εφήμερου. Ο καταναλωτισμός, οι βιομηχανίες πολιτισμού και γνώσης, ο τουρισμός και η οικονομία του θεάματος είναι οι βασικές πτυχές της οικονομίας των πόλεων. Μιας οικονομίας στην οποία κυριαρχούν τα απόβλητα…

Οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες πρέπει να μελετήσουν και να προβληματιστούν με τα επιτελεία τους πριν κάνουν τις προτάσεις τους.

Οι πρώτες σκέψεις των πολιτών φαίνεται να εστιάζουν στην αναβίωση ή και συντήρηση της ταυτότητας της πόλης τους: σεβασμός στην οικιστική διαδρομή της, διατήρηση στοιχείων της που συντηρούν το «ανήκειν», σεβασμός των ρυθμών και της αισθητικής και μια συνεκτική πολιτική που θα δίνει νόημα στην ανθρώπινη περιπέτεια.

Η μέχρι τώρα ιστορία των πόλεων είναι γεμάτη παθογένειες που είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του δομημένου και μη περιβάλλοντος, την υπολειτουργία των δικτύων, την άναρχη κυκλοφορία,… και την αλλοίωση των αποτυπωμάτων του χρόνου στο σώμα τους.
Αναζητείται ελπίδα για να κάνουμε τη ζωή μας υποφερτή… στο σπίτι μας.

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

cmasalas@cc.uoi.gr

Προηγούμενο άρθροΠροκήρυξη για πρόσληψη νέου αρχιμουσικού της ΦΕΛ
Επόμενο άρθροΚοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυωτών