Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Η «γέννηση» των ποταμών…

Η «γέννηση» των ποταμών…

0
https://www.mylefkada.gr/2012/December/massalas.jpg

https://www.mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2014/03/massalas.jpg

του Χρήστου Β. Μασσαλά.

Στη χώρα μας ανθίζουν πολλές παραξενιές. Οι πολίτες της δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το παρελθόν της είναι μια άλλη χώρα και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σ’ αυτή. Μια χώρα του εφήμερου, της διαφθοράς και της ήσσονος προσπάθειας. Μια χώρα που τα λόγια και οι υποσχέσεις δέσποζαν και που η υπευθυνότητα, το ταλέντο και η αλήθεια είχαν μειωμένο κύρος.

Το λογικό είναι, μετά την πενταετή δοκιμασία μας, να φανταστούμε μια διαφορετική χώρα και να προσπαθήσουμε να την προσεγγίσουμε. Μια χώρα με ένα διαφορετικό σύνολο διευθετήσεων, που θα είναι προς όφελος όλων μας.

Μήπως η αδυναμία μας είναι μια αδυναμία λόγου, με την έννοια ότι έχουμε ξεμάθει να μιλάμε γι’ αυτά τα πράγματα; Μήπως μας έχουν απορροφήσει το εφήμερο και ο καταναλωτικός πυρετός;

Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε για το που πάμε, πώς πάμε και με ποιους πάμε.
Από την ανάλυση των παραγόντων που μας οδήγησαν στην παρακμή, είναι προφανές ότι οφείλουμε να αποφύγουμε αυτούς τους παράγοντες στο σχεδιασμό του μέλλοντος. Κάποιοι είναι: η κομματικοποίηση του κράτους, η δυσλειτουργία των θεσμών, η μη αξιοποίηση της εθνικής δεξαμενής ταλέντου, η ελλειμματική εκπαίδευση, η μη αξιοποίηση του «ανοικτού μουσείου Ελλάς» και του εθνικού πλούτου ήλιος,…, η μετάθεση της ευθύνης για την κατάντια μας στους άλλους.

Με γνώμονα λοιπόν τα μαθήματα του πρόσφατου παρελθόντος θα πρέπει να επιλέξουμε το χώρο του μέτρου, της αυτοκριτικής και της σύνεσης.
Βρισκόμαστε στη χρονική περίοδο της ιστορικής επιλογής. Η μετάβαση στη νέα εποχή έχει ανάγκη από αλλαγές στους θεσμούς, την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης μεταξύ μας και προς τους κυβερνώντες, τη θεώρηση του προσωπικού καλού ως μέρος του γενικού καλού, την απόρριψη της καταναλωτικής κουλτούρας και την αυτοκριτική και αυτό-διόρθωση σε όλες τις στάσεις που οδήγησαν στην παρακμή.

Το έργο της μετάβασης στη νέα εποχή έχει ανάγκη από φωτισμένους «οδηγούς» προς τους οποίους οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη και, πιθανώς, μια συναισθηματική πολιτική αποδοχή. Οι «οδηγοί» σηματοδοτούν την περίοδο μετάβασης και οφείλουν να είναι απαλλαγμένοι από το παρελθόν που ταυτίζεται με τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος.

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάποιες πολιτικές κινήσεις που βρίσκουν κάποια απήχηση στο εκλογικό σώμα. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες είναι θετικοί σ’ αυτές επικεντρώνονται στη διακηρυσσόμενη, από τους ηγέτες τους, καθαρότητα και την πίστη στην αλήθεια.

Η ευθύνη των πολιτικών κινήσεων και των οδηγών τους είναι να μην απογοητεύσουν τους προδομένους πολλές φορές πολίτες.

Μια από τις κινήσεις είναι και το «Ποτάμι». Αν αυτό πείσει και δημιουργήσει προϋποθέσεις να δεχτεί και παραποτάμους, θα αυξήσει την ορμή του…και την ευθύνη του.

Περιμένουμε…

Ο.Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr

Προηγούμενο άρθροΣεμινάριο Χειρο_ποιείν
Επόμενο άρθροΣυνάντηση γνωριμίας με τη Ισπανική γλώσσα