Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Μήπως ήρθε η ώρα για βάψιμο σπιτιού;

Μήπως ήρθε η ώρα για βάψιμο σπιτιού;

0

Σε περίπτωση που συνηθίζετε να αναλαμβάνετε μόνοι σας εργασίες όπως η ανακαίνιση, το βάψιμο σπιτιού μπορεί να είναι ένα μια απλή εργασία για σας. Πριν όμως ξεκινήσετε, καλό είναι να δείτε στο παρόν άρθρο τις διάφορες παραμέτρους, όπως ο εξοπλισμός, η ασφάλεια και άλλους παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσετε.

Το βάψιμο σπιτιού δεν έχει τον ίδιο βαθμό ευκολίας σε κάθε περίπτωση. Σπίτια που έχουν κατασκευαστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες ή επίσης ψηλοτάβανα σπίτια θα πρέπει να τα αφήνουμε στα χέρια ενός επαγγελματία. Τα σπίτια που έχουν σύνθετη αρχιτεκτονική δομή ή έχουν πάνω από ένα ορόφους παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, και το βάψιμο σπιτιού γίνεται πιο πολύπλοκη διαδικασία.

Χρειάζεται επίσης να συνυπολογίσουμε κι άλλους παράγοντες, όπως το ξεφλούδισμα, η μούχλα, η σήψη κάποιας ξύλινης επιφάνειας κ.ά., που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το βάψιμο σπιτιού. 

Ακόμη, τα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί πριν από τη δεκαετία του 80 μπορεί να έχουν βαφτεί με χρώμα που περιέχει μόλυβδο. Αν λοιπόν αποφασίσετε να βάψετε μόνοι σας το σπίτι σας, θα πρέπει να ξέρετε πώς να χειριστείτε το εν λόγω υλικό και πώς να το αφαιρέσετε με ασφάλεια.

Τι θα χρειαστείτε για το βάψιμο σπιτιού;

Το τι θα χρειαστείτε θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές του σπιτιού σας. 

Ασφαλώς μια απλή σκάλα θα σας είναι απαραίτητη, ίσως όμως χρειαστείτε ακόμη και σκαλωσιά, αν το σπίτι έχει παραπάνω από ένα ορόφους. Είναι σημαντικό να νιώθετε ασφαλείς με το ύψος, αν το σπίτι σας είναι ψηλό και θα χρειαστεί να δουλεύετε για ώρα πάνω σε μια σκάλα ή σε μια σκαλωσιά.

Η προετοιμασία του σπιτιού είναι το πρώτο βήμα και το καθάρισμά του μια απαραίτητη αρχική διεργασία. Τα βασικά υλικά καθαρισμού περιλαμβάνουν:

  • Βούρτσες πλυσίματος.
  • Κουβάδες.
  • Χλωρίνη για να καθαρίσετε τη μούχλα.
  • Καθαριστικό και ένα λάστιχο με ακροφύσιο ψεκασμού. 

Αν έχετε να αντιμετωπίσετε σκόνη που θα προέλθει από το ξύσιμο επιφανειών, ή άμεση επαφή με αφαιρετικά χημικά, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μια προστατευτική μάσκα. Σε περίπτωση επίσης που η επιφάνεια του τοίχου δεν είναι λεία, θα χρειαστεί να την τρίψετε με ένα γυαλόχαρτο.

Για ένα επιτυχές βάψιμο σπιτιού θα πρέπει να επιλέξουμε τα κατάλληλα εργαλεία, όπως σπάτουλες, πινέλα, ρολά και προστατευτικά υλικά τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από κάποιο χρωματοπωλείο. 

Τα διαφορετικά μεγέθη ποιοτικών πινέλων είναι απαραίτητα για το βάψιμο σπιτιού. Τα ποιοτικά πινέλα συγκρατούν περισσότερη μπογιά, δεν χάνουν τρίχες, βάφουν πιο ομαλά και είναι ευκολότερα στη χρήση από τις πιο φτηνές εναλλακτικές λύσεις. 

Ο εξοπλισμός ψεκασμού αποτελεί επίσης μια άλλη δυνατότητα, αν το σπίτι έχει πολλές επίπεδες επιφάνειες με λίγες πόρτες ή παράθυρα. Να θυμάστε όμως ότι οι ψεκαστήρες απαιτούν εκτεταμένο καθάρισμα. Τα ρολά επίσης αποτελούν την πιο διαδεδομένη λύση για τους περισσότερους από μας, και θα μας γλυτώσουν χρόνο και σωματική καταπόνηση.

Πέρα όμως από το υλικά και τον εξοπλισμό, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και έναν άλλο παράγοντα. Καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα που θα έχει το βάψιμο σπιτιού θα παίξει η  θερμοκρασία που θα έχει το σπίτι κατά τη διαδικασία του ελαιοχρωματισμού. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μέρες που είναι ιδιαίτερα θερμές ή βροχερές με υγρασία είναι απαγορευτικές για τις εργασίες μας. 

Οι επιφάνειες των τοίχων θα πρέπει να είναι στεγνές και σχετικά καθαρές και, σε περίπτωση που έχουμε έπιπλα ή αντικείμενα στον χώρο, να είναι καλυμμένα με κάποιο νάιλον υλικό, για τη δική τους προστασία. Επίσης, καλό είναι να απλώσουμε στο πάτωμα νάιλον ή ακόμη και εφημερίδες, και στις πρίζες και τα κουφώματα να εφαρμόσουμε κολλητικές ταινίες.

Aστάρι

Θα χρειαστεί να ασταρώσετε κάθε νέα, έντονα διαβρωμένη ή προβληματική περιοχή, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα υπάρξει σωστή σφράγιση και μια λεία επιφάνεια για το χρώμα. 

Θα πρέπει να επιλέξετε ένα αστάρι που να είναι προσανατολισμένο ειδικά για την εργασία σας. Εάν το χρώμα σας θα είναι 100% ακρυλικό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα αστάρι 100% ακρυλικών ρητινών

Ωστόσο, αν υπάρχουν προβληματικές περιοχές, συμβουλευτείτε έναν έμπορο χρωμάτων για την πιο κατάλληλη επιλογή.

Βαφή

Για τις περισσότερες εργασίες που αφορούν το βάψιμο σπιτιού, θα χρειαστείτε 100% ακρυλικό χρώμα. Στο βάψιμο των εσωτερικών χώρων μπορείτε να αρκεστείτε και σε χαμηλότερης ποιότητας. 

Για το εξωτερικό βάψιμο σπιτιού όμως θα χρειαστείτε ακρυλικά και στεγανωτικά χρώματα, έτσι ώστε να έχετε την απαραίτητη προστασία από τους εξωγενείς καιρικούς παράγοντες. Ένα ποιοτικό ακρυλικό χρώμα προσκολλάται καλύτερα και διατηρεί το χρώμα του πολύ καλύτερα από τα λιγότερο ακριβά χρώματα. 

Αν τυχόν εντοπίσετε μούχλα, υγρασία ή γενικότερα διάβρωση του τοίχου σας, σας συστήνουμε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν προχωρήσετε στον ελαιοχρωματισμό. Ίσως απαιτείται μια εξειδικευμένη τεχνική ή υλικό για τα οποία να μην είστε ενήμερος, και μ’ αυτό τον τρόπο να γλιτώσετε από αχρείαστα έξοδα και σπατάλη χρόνου.

Επιλογή χρώματος

Για ένα επιτυχημένο βάψιμο σπιτιού, που να ικανοποιεί τα αισθητικά μας κριτήρια και να μας επιτρέπει να νιώθουμε ευχάριστα στον χώρο μας, η επιλογή χρώματος είναι ασφαλώς ένας πολύ σημαντικός παράγοντας

Το χρώμα ασκεί μεγάλη ψυχολογική και συναισθηματική επίδραση πάνω μας. Είναι επίσης συνδεδεμένο με αναμνήσεις, γι’ αυτό και διαφέρουν οι προτιμήσεις μεταξύ των ανθρώπων. 

Το χρώμα και οι αποχρώσεις ενός χώρου ασκούν πάνω μας μια επίδραση που λειτουργεί συνήθως σε ένα μη συνειδητό επίπεδο. Νιώθουμε διεγερμένοι, χαλαρωμένοι, πεσμένοι ή μουντοί, κι αυτό μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα χρώματα που μας περιβάλλουν.

Για το βάψιμο σπιτιού θα πρέπει να επιλέξετε τα χρώματα και τις αποχρώσεις που επιθυμείτε, αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο χρώμα σε δύο τοίχους που εφάπτονται, αλλά να έχουν μικρές διαφοροποιήσεις στον τόνο τους.

Αν θέλουμε να έχουμε ένα ήρεμο περιβάλλον, τα ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε, το πράσινο και το μωβ, ίσως είναι η καλύτερη επιλογή. Απ’ την άλλη πλευρά, τα θερμά χρώματα, όπως το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί, συνδέονται με ένα αίσθημα ζωντάνιας και ενεργητικότητας. Τέλος, τα ουδέτερα χρώματα, όπως το γκρι ή το καφέ, τα οποία επιτυγχάνονται με μια μίξη δύο συμπληρωματικών χρωμάτων, μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με πολλά χρώματα και αποχρώσεις.

Αφού έχουμε επιλέξει την παλέτα των χρωμάτων με τα οποία θα δουλέψουμε, είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο πιο πρακτικό κομμάτι των εργασιών. Γνωρίζοντας το εμβαδόν των επιφανειών που πρόκειται να βάψουμε, καλό είναι να ρωτήσουμε στο χρωματοπωλείο, από το οποίο θα προμηθευτούμε τις μπογιές, την ποσότητα που θα χρειαστούμε. 

Μια καλή ανάμειξη των χρωμάτων είναι απαραίτητη πριν ξεκινήσουμε το βάψιμο σπιτιού, όπως επίσης και μια ανάλογη αραίωση όπου απαιτείται.

Το σωστό βάψιμο σπιτιού ξεκινά από το ταβάνι του δωματίου και συνεχίζει ακολούθως στους τοίχους. Αφού έχουμε περάσει το πρώτο χέρι, αφήνουμε τις επιφάνειες να στεγνώσουν και έπειτα προχωρούμε στο δεύτερο χέρι. Συνήθως, για το στέγνωμα του πρώτου χεριού μπογιάς θα χρειαστούν 24 ώρες.

Χρόνος και εργασία

Υπολογίστε ότι θα αφιερώσετε το 30-50% του χρόνου για την κατάλληλη προετοιμασία. Οι περισσότερες αποτυχίες, ειδικά στους εξωτερικούς χώρους, οφείλονται σε κακή προετοιμασία της επιφάνειας ή σε δομικά ελαττώματα που οδηγούν σε ζημιές από το νερό. 

Ο επιπλέον χρόνος που θα δαπανήσετε για την απογύμνωση της εξωτερικής επιφάνειας σχεδόν πάντα αξίζει τον κόπο. Εάν το σπίτι έχει σημάδια ζημιάς από νερό, η ζημιά πρέπει να επισκευαστεί και να διορθωθεί η πηγή του νερού πριν από το βάψιμο. 

Ελέγξτε το καλαφάτισμα γύρω από τα παράθυρα και επιδιορθώστε ή αντικαταστήστε το αν είναι απαραίτητο. Ελέγξτε τις υδρορροές και τη στέγη. Οι διαρροές στη στέγη, τα φράγματα πάγου και οι βουλωμένες ή προβληματικές υδρορροές μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγρασίας στους εξωτερικούς τοίχους που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα.

Αφήστε τους ειδικούς να αναλάβουν!

Αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας εις πέρας το βάψιμο σπιτιού, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικούς και να πάρετε μερικές προσφορές. Μέσω της πλατφόρμας myconstructor.gr μπορείτε να βρείτε πληθώρα αξιόπιστων επιλογών και να αποφασίσετε με βάση τις προσφορές και την αξιολόγηση που παρέχουν οι ίδιοι οι πελάτες. 

Σε περίπτωση που χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, έτσι ώστε να έχετε μια πιο ακριβή εικόνα για το βάψιμο σπιτιού, επικοινωνήστε μαζί μας. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του myconstructor.gr ή να μας καλέσετε στο 210 300 9323, για να λάβετε την καθοδήγηση που χρειάζεστε.

Προηγούμενο άρθροΈκθεση Ζωγραφικής Μπάμπη Πυλαρινού «Σημεία Ονείρων»
Επόμενο άρθροΟ «Ορφέας» Λευκάδας γιορτάζει την Άνοιξη και την παγκόσμια ημέρα χορού