Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Παραλιών ερημιά… και μη χειρότερα

Παραλιών ερημιά… και μη χειρότερα

0
paralia-erimia

paralia-erimia

Γράφει ο Δειπνοσοφιστής.

Κάπως έτσι θα λέμε όλοι μας για το προσεχές καλοκαίρι που έρχεται και φέτος στην ”ερωτοχτυπημένη” από την κρίση, χρέος και σωρεία προβλημάτων χώρα μας ,ενόψει της τουριστικής περιόδου που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί ακόμη μια οικονομική ανάσα στη τσέπη των απανταχού τουριστικών πρακτόρων, ιδιοκτητών καταλυμάτων διαμονής ,μαγαζατόρων και γενικότερα των άδειων δημοσίων ταμείων που αποσκοπούν να σώσουν έστω και στο παρα πέντε τη βαριά βιομηχανία της ”Ελλαδίτσας” .Και ,πραγματικά ,ζητάω συγγνώμη για τη λέξη ”Ελλαδίτσα”, αφού όσοι το ακούν ,ωρύονται για υποβάθμιση ιστορίας ,πολιτισμού, κουλτούρας και τα συναφή ,αλλά ,αγαπημένοι, ειλικρινά? Πόσο σκούρα και άσχημα λέτε να είναι τα πράγματα το φετινό καλοκαίρι? Θα γεμίσουν τα καταλύματα ,θα ρθεί το παλιό καλό τουριστικό ρεύμα των νησιών μας ,ή ,μας βλέπω να αρμενίζουμε μοναχοί στα κύματα?

Επίκαιρο ζητηματάκι ,αρκετά αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλει γενέσθαι στα νησιά μας, που πολύ φοβούμαι, μην μείνουν έρημα μες το κατακαλόκαιρο .Και φυσικά οι τσέπες άδειες. Μπορείτε να φανταστείτε ,λοιπόν αγαπημένοι, και απανταχού φίλοι και νοσταλγοί της Λευκάδας, δημοφιλέστατου προορισμού ,όχι μόνο εν Ελλάδι, αλλά και πρώτη στους πρώτους στη Μεσόγειο ,το νησί των ποιητών και του έρωτα κλασσικών και αρχέγονων εποχών, να μένει έρημη και να βουλιάζει στο βωμό της κρίσης και του τρόμου των ξένων για την αβεβαιότητα μας…… για το μέλλον του τόπου? Γιατί τι πιο λογικό ,ο Βρετανός ή ο Σουηδός που στο παρελθόν σε εποχές παχέων αγελάδων και αλόγιστης σπατάλης ,κατέκλυζαν το νησί μας ντάλα Ιουνίου και Ιουλίου και έδιναν την πάσα τους σε Έλληνες και αδέλφους Μακαρονάδες Αύγουστο μήνα ,να προτιμούν, τώρα, τις παραλίες φορολογικών παραδείσων(βλέπε Τουρκία)και να κουνάν το μαντήλι στους φτωχούς πλην τίμιους Έλληνες. Όλοι ήταν ,ακριβώς ήταν όχι είναι τώρα, κερδισμένοι ψυχή τε σώματι. Το νησί και δημόσια οικονομία κερδισμένοι προσφέροντας πλήρες πακέτο στους ξένους και οι έτεροι με τη σειρά τους χαρούμενοι στη ψυχή και με τις καλύτερες εντυπώσεις για το γνωστό greek hospitality ….. Τώρα? φόβος για την επάρκεια του ελληνικού τουρισμού , φόβος για τα οικονομικά και τους πληθωρισμούς εν μια νυκτί, αδυναμία Ελλήνων να πάρουν γυναίκα και παιδιά και να κάνουν εξορμήσεις στα νησιά. Δεν φτάνουν βλέπεις!

Ήδη στατιστικά κάνουν λόγο για πεσμένη κίνηση τουριστών κατά 40-50% σε ορισμένα μέρη. Επιχειρήσεις εστίασης, διαμονής ,και διασκέδασης να διαμαρτύρονται για μηδενικό πολλές φορές τζίρο και φοβικούς τουρίστες που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα που απαιτούν ολιγοήμερες διακοπές. Επιθυμούμε ,βλέπετε, και υψηλές τιμές σε προϊόντα πουλώντας τα δίχως αιδώ σε ξένους και ανυποψίαστους ,θέλοντας να κάνουμε και τη μεγάλη αρπαχτή. Εν ολίγοις, τι εννοούμε? Επιχειρηματίες τουρισμού ασυνείδητοι και αντιεπαγγελματίες πουλώντας τασάκι και βαζάκι με το χάρτη π.χ της Λευκάδας για αγγείο των πρώτων αποίκων στη Σάντα Μαύρα. Να λέμε και του λόγου το αληθές….

Και αυτό δεν το λέω γιατί έχω το βίτσιο να βλέπω τα μαγευτικά και παιχνιδιάρικα κύματα στο Πόρτο Κατσίκι πνιγμένα από τις χιλιάδες φωνές όλων των φυλών της Ιουδαίας ή τα στενά γραφικά σοκάκια ,που οδηγούν πάνω στην Αγγέλου Σικελιανού, ασφυχτικά γεμάτα σα να νοιώθω ότι είμαι στη λεωφόρο Αλεξάνδρας .Απλά τι πιο ωραίο συναίσθημα, πραγματική υπερηφάνεια να λένε για το νησί σου επισκέπτες από τα μήκη και τα πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου…Να μαθαίνουν την ιστορία του, τη κουλτούρα του ,παραδόσεις ξεκινώντας από τις γραφικές μάνες-γιαγιάδες στο χωριό να περιτριγυρίζουν στα δρομάκια ,ως αφανοί ”ήρωες” άλλων εποχών μέχρι και τα γλέντια και γιορτές του νησιού, τιμώντας τη μάνα γη ή αγίους, σε μεγάλα πανηγύρια που αποτελούν την καρδιά και τη ψυχή του εκάστοτε χωριού….

Και μη ξεχνιόμαστε, στηρίζουμε επί της ουσίας η καλύτερα θέτουμε τις βάσεις για να μας στηρίξουν οι άλλοι και να επενδύσουν (με την καλή έννοια και όχι με την αισχροκερδή) στη ντόπια αγορά…. Μπας και κάπως βγούμε από το αδιέξοδο και εκμεταλλευτούμε επιτέλους τους πραγματικούς μας πόρους και πηγές κέρδους και ανάπτυξης…

Να κάνουμε, εν ολίγοις ενδοσκόπηση μας ως λαός για το που μπορούμε να στηριχτούμε για να σώσουμε οικονομία και εθνική υπερηφάνεια .Να ανοίξουμε, πραγματικά, τις πόρτες μας σε τουρίστες και φίλους του ελληνικού ήλιου και των ελληνικών θαλασσών, και να δώσουμε το ”προϊόν” μας σαν σωστοί και στρατηγικά έξυπνοι και όχι κουτοπόνηροι έμποροι. Κύριοι και αξιωματούχοι δημοσίων- υψηλόβαθμων- θέσεων και κουμανταδόροι τοπικών κοινωνιών ,ας δώσουμε τα κίνητρα για επενδύσεις και γιατί όχι? η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είναι πάντοτε επιβλαβής. Να ανακάμψουμε την πραγματική μας βαριά βιομηχανία δε θέλουμε? Και επειδή πάντα φταίει και η άλλη πλευρά και ο πελάτης έχει δίκιο ,φίλοι και υπεύθυνοι της τουριστικής προβολής και άνθισης των νησιών μας, φιλόδοξοι επιχειρηματίες να σας πούμε… ,εε ας μην είμαστε ασυνείδητοι(όλοι μας δηλαδή)και σεβασμός στο συνάνθρωπο..

Για να μη δούμε το καταπράσινο σπίτι μας εκεί στα βόρεια του Ιονίου, τη νύφη που την ερωτεύονται πολλοί και τη ζηλεύουν ακόμη περισσότεροι για τα πλούσια κάλλη της, να πνίγεται στα ίδια τα νερά της…

Και αν κούρασα ,ταπεινά συγγνώμη , πρώτη μου φορά και εμένα….(εννοώ στην παρέα του My Lefkada) .Δικό σας εκ βαθέων

Προηγούμενο άρθροΑντίλαλοι απ΄τους Σκάρους No. 12
Επόμενο άρθροΣυναυλία Σχολής Βαρυτονίας της Φ.Ε.Λ.