Αρχική Ειδήσεις Ανασχηματισμοί ισορροπιών κι ανάγκης, σε Ελλάδα και Λευκάδα

Ανασχηματισμοί ισορροπιών κι ανάγκης, σε Ελλάδα και Λευκάδα

0

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Σε ανασχηματισμούς της Κυβέρνησης στην Ελλάδα και της Δημοτικής Αρχής στη Λευκάδα, προχώρησαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο Δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, αντίστοιχα, τη Δευτέρα 4 Γενάρη του 2021, με διαφορά λίγων ωρών αργότερα ο Δήμαρχος απ’ τον Πρόεδρο της κυβέρνησης!!!
Ο Μητσοτάκης, βλέπει προσεχώς εκλογές και προχώρησε σ’ αλλαγές, κι Καλός, κοιτώντας στο βάθος της θητείας του, συμπράττει στον Δήμο πιο στενά, με τον Θοδωρή Σολδάτο!
Ας δούμε, όμως, αγαπητοί μου αναγνώστες, με μια δεύτερη και πιο καθαρή ματιά, τις δύο αυτές σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τόσο την Ελλάδα, όσο και τη Λευκάδα, αντίστοιχα.
Σχετικά, λοιπόν, με τις αλλαγές στην κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, το 2021 θα είναι – εκτός απροόπτου – χρόνος εκλογών. Αυτοί, που ξέρουν καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λένε ότι αρέσκεται να διαβάζει και ν’ αναλύει τις εκάστοτε δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο Κυριάκος, γνωρίζει επίσης, ότι σε εποχές κρίσης, είτε αυτές είναι οικονομικές, πανδημικές, είτε ακόμα κι εθνικές, του στερούν τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζεται! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι προνοητικός, πρακτικός αλλά και τολμηρός. Στην πολιτική του φαρέτρα έχει δύο επιλογές. Η πρώτη, του λέει ότι εξαντλεί την τετραετία με κίνδυνο όμως να μην φτάσει στο τέρμα, ξεμένοντας από δυνάμεις και να οδηγηθεί σε μια εκλογική αναμέτρηση, της απλής και ενισχυμένης αναλογικής, με τους όποιους και πολλαπλούς κινδύνους αυτή έχει! Όμως, και η δεύτερη επιλογή, μπορεί να τον οδηγήσει σε σύντομες εκλογές, καθώς η όλη πολιτική εικόνα και παρά τις επιμέρους δυσκολίες της τον καθιστά ρυθμιστή των πραγμάτων! Με την αντιπολίτευση «να ψαρεύει» σε θολά νερά, να ψάχνει τον βηματισμό της και ν’ αναζητά συμμαχίες με το παλαιό ΠΑΣΟΚ και το νέο ΚΙΝΑΛ! Και τέλος, με την αντιπολίτευση, να μη δείχνει ικανή – προς το παρόν – τουλάχιστον, να κεφαλαιοποιήσει τις όποιες αρνητικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ένα επίσης, σημαντικό «όπλο» που έχει στην πολιτική κι όχι μόνο φαρέτρα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι την άνοιξη θα έχουν μπει στον «κουμπαρά» της κυβέρνησης τα χρήματα απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα επιπλέον δυνατό «εργαλείο» στα χέρια του Κυριάκου, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τις δύσκολες μέρες που έρχονται για τη χώρα και τους πολίτες της. Έρχονται οσονούπω και οι «φιέστες», με αφορμή τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821(αλλά Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) και οι οποίες θ’ αναπτερώσουν το εθνικό και πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων! Η πανδημία, απ’ την άνοιξη και μετά και περισσότερο το καλοκαίρι, θα «πνέει τα λοίσθια», με την κανονικότητα να εμφανίζει τα πρώτα της λεύτερα και λυτρωτικά της βήματα, οπότε δίνεται η δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σ’ εκείνες τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία.
Μέχρι τότε όμως και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει ν’ αποκαταστήσει τις «πληγές και τα τραύματα» που άφησε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο σφικτός εναγκαλισμός με στελέχη και γυρολόγους της πολιτικής από άλλα κόμματα και ιδιαίτερα από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ! Ο συγκεκριμένος, λοιπόν, ανασχηματισμός, δείχνει και τα πρώτα μηνύματα για επιστροφή στις ρίζες του κυβερνώντος κόμματος! Κι όπως λένε, καλά πληροφορημένες πηγές απ’ το Μοσχάτο, ο Μητσοτάκης, μεταξύ Σαμαρά και Σημίτη, όσον αφορά τον ανασχηματισμό, επέλεξε Σαμαρά!!!
Ας έρθουμε τώρα στον ανασχηματισμό της Δημοτικής Αρχής στη Λευκάδα. Με τη χαραυγή του 2021 και τον ερχομό των Φώτων, ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός, προχώρησε σ’ ένα νέο δημοτικό σχήμα ισορροπιών κι ανάγκης, μετά από πολλές διεργασίες, «ράψιμο και κόψιμο», που κράτησαν αρκετές μέρες, αφήνοντας στο τέλος ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους δημοτικούς συμβούλους απ’ όλους τους συνδυασμούς που συμμετέχουν στη νέα Δημοτική Αρχή και η οποία θα έχει διάρκεια από 1/1/2021 έως και 31/12 /2021. Είναι γεγονός, ότι η ονοματολογία είχε «ανάψει» για τα καλά τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Λευκάδας, αλλά και στα παραλιακά και ορεινά μέρη του νησιού. Το νέο σχήμα που προέκυψε τελικά, με απόφαση του Δημάρχου, δείχνει ότι ακολουθήθηκε η «πεπατημένη οδός», αφού έμειναν σε σημαντικές θέσεις Αντιδημάρχων τα ίδια πρόσωπα. Το σημαντικότερο, όμως, που προκύπτει από τη δημιουργία του νέου αυτού δημοτικού σχήματος, είναι ότι ο Χαράλαμπος Καλός «άνοιξε» περισσότερο τη συνεργασία του με την παράταξη του Θοδωρή Σολδάτου – η οποία – ειρήσθω εν παρόδω – στηρίζει τη σημερινή Δημοτική Αρχή απ’ τα πρώτα της βήματα, τοποθετώντας δύο νέους Αντιδημάρχους που προέρχονται από την παράταξη «Αλλάζουμε πορεία», επικεφαλής της οποίας είναι ο Θοδωρής Σολδάτος.
Το ρεπορτάζ, λέει ακόμα, ότι ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός προχώρησε σ’ αρκετές διερευνητικές προσπάθειες, μιλώντας και με άλλα αυτοδιοικητικά πρόσωπα, προκειμένου να προκύψει ένα καλλίτερο κι αντιπροσωπευτικότερο σχήμα, αλλά διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες εμπόδισαν την υλοποίησή του.
Έτσι, μετά από μια σειρά επαφών και ζυμώσεων με στελέχη που έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν, φαίνεται πως το πνεύμα συνεργασίας και το κλίμα ενότητας, ανάμεσα στον Χαράλαμπο Καλό και τον Θοδωρή Σολδάτο, κυριάρχησε κι αυτή τη φορά με στόχο όπως λένε οι πληροφορίες μου ν’ αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν συλλογικά τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λευκάδα. Βέβαια, δεν λείπουν και οι «κακές γλώσσες» στο νησί, που λένε ότι σ’ αυτή τη συνεργασία, τα όποια καλά γίνονται θα τα καρπώνεται ο Δήμαρχος και τα όποια κακά προκύπτουν θα χρεώνονται στην παράταξη «Αλλάζουμε πορεία!».
Εδώ είμαστε, λοιπόν, αγαπητοί μου αναγνώστες, δημότες – πολίτες της Λευκάδας και των νησιών της, να δούμε ποια απ’ τις δύο παραπάνω εκδοχές θα επικρατήσει στο τέλος της θητείας της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής!
ΠΗΓΗ : «Τα Νέα της Λευκάδας»

Προηγούμενο άρθροΟ Ντελάλης … της Φιλαρμονικής!
Επόμενο άρθροΌλοι για τη Λευκάδα: Για την εξέλιξη του έργου “Βελτίωση Υποδομών Ύδρευσης Δήμου Λευκάδας”