Αρχική Ειδήσεις Αντώνης Σίδερης : Δύο σκέψεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Αντώνης Σίδερης : Δύο σκέψεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

0

Με αφορμή μία προσωπική εμπειρία που είχα την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης του π. Υπουργού Υγείας στη Λευκάδα, κατά την οποία έζησα από κοντά την περιπέτεια ενός προσφιλούς μου προσώπου κατά τη διαδρομή του από το Κ.Υ. Βασιλικής τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων τα ξημερώματα της Κυριακής, με ενδιάμεσο σταθμό το Νοσοκομείο της Λευκάδος, θα ήθελα να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

  • Το Ε.Σ.Υ. εξακολουθεί να είναι η κολόνα της παροχής υπηρεσιών Υγείας στη χώρα μας.
  • Η οργάνωση των δομών και η εξυπηρέτηση των ασθενών ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, για να είμαι ειλικρινής, καλύτερο απ’ ότι περίμενα
  • Μεγάλο μέρος της επιτυχούς αντιμετώπισης των περιστατικών οφείλεται στο φιλότιμο, την υπερπροσπάθεια, την αυταπάρνηση και τον επαγγελματισμό του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού του Ε.Σ.Υ.
  • Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λευκάδος είναι τα γνωστά, όπως η υποστελέχωσή του. Τα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είναι επίσης εκείνα που αντιμετωπίζουν όλα τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, τα περισσότερα εκ των οποίων μπορούν να αντιμετωπιστούν με καλύτερη οργάνωση
  • Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που προκύπτει συχνά, είναι αυτό της διακομιδής ασθενών από τη Λευκάδα στα Γιάννενα. Εκεί, όπου λόγω της βαρύτητας των περιστατικών, απαιτείται γρήγορη και ιατρικά ασφαλής μεταφορά. Όπως διαπίστωσα στην πράξη, η αμεσότητα της μεταφοράς δεν είναι διασφαλισμένη, αν και μπορεί να αποβεί κρίσιμη για τον ασθενή. Θεωρώ ότι η καλύτερη στελέχωση του ΕΚΑΒ και των ασθενοφόρων της 6ης Υ.ΠΕ. με καταρτισμένους οδηγούς και τραυματιοφορείς, θα πρέπει να είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι είναι επιβεβλημένη η αύξηση του ποσού που μπορεί να δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Υγεία, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος. Η καλύτερη στελέχωση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας είναι απαραίτητη για την παροχή υπηρεσιών Υγείας υψηλού επιπέδου. Επίσης, η αύξηση των μισθών Ιατρών και Νοσηλευτών θα καταστήσει πιο θελκτικές τις κενές θέσεις που εμφανίζονται κυρίως σε δομές της επαρχίας και ιδιαίτερα των νησιών και άλλων τουριστικών περιοχών, όπου το πρόβλημα της ακριβής στέγασης είναι ακόμη εντονότερο. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαραίτητο επίσης να συμπληρωθεί και να εκσυγχρονιστεί, ούτως ώστε η διάγνωση και θεραπεία να ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι βέβαια καιη καλύτερη οργάνωση. Αυτό θα οδηγούσε σε υψηλότερου επιπέδου παροχές, με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Αντίθετα, δε θα σπαταλούσε η Πολιτεία χρήματα ασκόπως, αλλά θα κατάφερνε να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βελτίωση της οργάνωσης, είναι η αξιοκρατική και με αυστηρά κριτήρια, επιλογή των διοικητών Νοσοκομείων. Είναι πλέον αυτονόητο, εν έτει 2023, ότι οι διοικητές θα πρέπει να έχουν σαφή γνώση και σπουδή στα οικονομικά της υγείας, να διορίζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα πρέπει να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους και να κρίνονται αποκλειστικά από την επιτυχία τους σε αυτό.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε τη γνώση και τη διάθεση να προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα και να καταθέτουμε νέες ιδέες για κάθε θέμα, χωρίς να τα μηδενίζουμε όλα, με στόχο η ζωή μας να γίνεται καλύτερη. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει υπεύθυνη και σοβαρή Αντιπολίτευση σήμερα και επιτυχημένη Κυβέρνηση για τη χώρα αύριο.

Αντώνης Σίδερης

Φαρμακοποίος, Διδάκτωρ Φαρμακολογίας

Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Λευκάδα

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθησαν -2- άτομα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στη  Λευκάδα και τη Ζάκυνθο
Επόμενο άρθροΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΜΑΣ.