Αρχική Ειδήσεις Απάντηση του πρ. Δημάρχου Κωνσταντίνου Δρακονταειδή στην Περιφερειάρχη κα Ρ. Κράτσα, ...

Απάντηση του πρ. Δημάρχου Κωνσταντίνου Δρακονταειδή στην Περιφερειάρχη κα Ρ. Κράτσα, αναφορικά με τις δηλώσεις της για το έργο της ΜΟ.Π.Α.Κ.   και την ολοκλήρωση του δρόμου Ασπρογερακάτα – Πευκούλια (Λαγκάδα).

0

Η κ. Ρόδη Κράτσα σε δηλώσεις της στον Prisma 91,6 αναφέρθηκε στην συγκρότηση του νέου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) στα Ιόνια και παράλληλα μίλησε για το έργο κατασκευής της ΜΟνάδας  Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων & Κομποστοποίησης (ΜΟ.Π.Α.Κ.) του Δήμου Λευκάδας.

Ένα έργο που με τεράστιο κόπο και απίστευτη γραφειοκρατία, έχει δημοπρατηθεί πριν από 17 μήνες (Αύγουστο 2019), του οποίου η διαγωνιστική διαδικασία βαδίζει προς ολοκλήρωση (ήδη υπάρχει προσωρινός ανάδοχος) και δίνει την οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων της Λευκάδας.

       Η κα Ρ. Κράτσα, αφού:

  Συνέβαλε στην ίδρυση του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α., λειτουργώντας ως dealer της κυβέρνησης, παρά τις ομόθυμες αντιδράσεις όλων των Δήμων!

Προώθησε, καθ’ υπόδειξιν της κυβέρνησης, σε ρόλο ‘’προστάτη’’ την εταιρεία ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε., για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων!

  Εξαντλεί την επικοινωνία της με τους Δημάρχους στέλνοντας εξώδικα σε όσους αντιδρούν!

Ολοκλήρωσε το «θεάρεστο» έργο της, με την αντίστοιχη Μονάδα απορριμμάτων της Κεφαλλονιάς, βγάζοντας απ’ έξω τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αργοστολίου και φούσκωσε τον προϋπολογισμό του έργου από τα 7.2 εκατ. €  στα 23,8 εκατ. €, ετοιμάζοντας παραλλήλως την ίδια ιστορία για τη Μονάδα απορριμμάτων της Κέρκυρας!

       Θυμήθηκε και τη Λευκάδα, αναφερόμενη στην κατασκευή της ΜΟ.Π.Α.Κ., λέγοντας:

«…Η Λευκάδα ήδη έχει ανάδοχο (εννοεί για την κατασκευή της Μονάδας), με το μεγάλο πρόβλημα το οποίο ατυχώς τώρα ανακαλύψαμε, ότι το εργοστάσιο αυτό δεν έχει οικόπεδο για να χτιστεί. Εγώ αιφνιδιάζομαι, γιατί στο φάκελο που ζητήσαμε από τη Λευκάδα το ζήτημα αυτό δεν ήρθε ποτέ, προφανώς γιατί και ο δήμος περίμενε να λυθεί στη διαδρομή…».

Θέλουμε να ενημερώσουμε την κα Περιφερειάρχη ότι:

  1. Βρίσκεται σ’ αυτήν τη θέση ενάμιση χρόνο, κι αν δεν το γνωρίζει σημαίνει ότι, είτε δεν συνεργάζεται με τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, είτε γενικώς ‘’δεν γνωρίζει η αριστερά της, τι ποιεί η δεξιά της’’.
  2. Η ΜΟ.Π.Α.Κ. είναι χωροθετημένη, με αποφάσεις των αντίστοιχων φορέων, σε οικόπεδο του Δημοσίου, όπως και ο Βιολογικός Καθαρισμός παλιότερα. Η διαδικασία της τυπικής μεταβίβασης στο Δήμο, όπως και του αντίστοιχου οικοπέδου του Θεάτρου, ήταν προς ολοκλήρωση την άνοιξη του 2019 με σχετική διάταξη που θα ψηφιζόνταν στη Βουλή, αλλά προέκυψαν οι εθνικές εκλογές και απαγορευόνταν να ψηφιστεί.

       Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε, 19 μήνες τώρα, γιατί δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία;

       Μήπως έχει κάτι στο μυαλό της;

       Εμείς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, εδώ και τώρα, την τυπική μεταβίβαση του οικοπέδου στο Δήμο!

Δήλωσε επίσης η κα Περιφερειάρχης για το έργο του δρόμου Ασπρογερακάτα – Πευκούλια (Λαγκάδα) ότι «…στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, είναι το αίτημα της δημοτικής αρχής για την ενίσχυση της διάνοιξης του δρόμου της Λαγκαδάς με ένα ποσό 500.000 ευρώ. …Αναγνωρίζω τη σημασία αυτού του έργου και να ξέρετε ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες μου. …».

       Κατ’ αρχάς την ‘’ευχαριστούμε’’ που το έργο είναι μέσα στις προτεραιότητές της!!!

       Φανταζόμαστε να μην ήταν!!!

       Γνωρίζει ότι έχουν σταματήσει οι εργασίες από τον Οκτώβρη του 2019 σ’ ένα έργο, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), ύψους 2.800.000 €, που εκτελούνταν όταν ανέλαβε τις τύχες της Περιφέρειας την 1/9/2019, εξ αιτίας μιας επιπλέον χρηματοδότησης 500.000 που απαιτείται.  Ένα έργο που είχε μεγάλη έκπτωση και από το υψηλό ποσοστό έκπτωσης μπορούσε εύκολα και άμεσα να χρηματοδοτηθεί. Ο Δήμος Λευκάδας έχει τις δικές του ευθύνες για τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει.

       Γιατί όμως δεν διεκδίκησε, μαζί με τον Δήμο, την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο ή δεν εγκρίνει η ίδια το ποσό από πόρους της Περιφέρειας;

       Αυτό συνιστά, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, τεράστια αποτυχία, με σοβαρότατες συνέπειες για την ανάπτυξη της Ορεινής Λευκάδας!!!

       Εμείς ΖΗΤΑΜΕ την ΑΜΕΣΗ έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο ή από πόρους της Περιφέρειας.

 

Τέλος, για την τοποθέτησή της ότι «…μας εμπνέει η πρόοδος που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στη Λευκάδα, για να κάνουμε περισσότερο ακόμα πράγματα….», ένα έχουμε να πούμε:

       Ας μας δείξει ένα μεγάλο έργο που εκτελείται σήμερα, αλλά και το επόμενο διάστημα, στα όρια του Δήμου Λευκάδας και να μην φέρει τη ‘’σφραγίδα’’ της προηγούμενης Περιφερειακής ή Δημοτικής Αρχής.

 

Λευκάδα 29/1/2021                                                   Δρακονταειδής Κωνσταντίνος

Πρώην Δήμαρχος Λευκάδας

Επικεφαλής της παράταξης ‘’ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ’’

 

Προηγούμενο άρθροΣυνέχεια ενημέρωσης σχετικά με την έναρξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Διοικητικής Επιτροπής  του Επιμελητηρίου Λευκάδας με τον Δήμαρχο Λευκάδας