Αρχική Ειδήσεις «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον...

«Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν»

0

«Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν»

 Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

 «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν, το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν», Ιπποκράτης 460-377 π.Χ., (δηλαδή, ασφάλεια είναι το να προλαβαίνεις κάτι πριν συμβεί και το να προλαβαίνεις κάτι πριν συμβεί είναι καλύτερο απ’ το να προσπαθείς να το διορθώσεις εκ των υστέρων).

Η παραπάνω φράση, του Ιπποκράτη, χρησιμοποιείται ευρέως και στις μέρες μας και δεν θα μπορούσε να συνοψίζει με πιο περίσσιο τρόπο τη νοηματοδοτική κατεύθυνση που οφείλει να παίρνει – κάθε φορά που κρίνεται αναγκαία – μια απόφαση η κεντρική, περιφερειακή και τοπική εξουσία!

Τα «Νέα της Λευκάδας», αναδεικνύουν δύο ζωτικά θέματα της επικαιρότητας για την Ελλάδα και τη Λευκάδα. Το καθένα, με την «ειδική» και ξεχωριστή του σημασία! Πρώτα, αυτό που δημιούργησε η χιονοκαταιγίδα «Ελπίδα» στη χώρα μας, με τις όποιες τραγικές συνέπειές της για τους πολίτες της χώρας. Και ύστερα, το παρακάτω τοπικό πρόβλημα και τις πιθανές επικίνδυνες συνέπειες που θα προκύψουν από αυτό για τους δημότες – πολίτες του νησιού, εάν δεν «θεραπευτεί» άμεσα! Το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρεται  στο επικίνδυνο οδόστρωμα στην περιοχή Φράξα και στο παραλιακό δρόμο της Λυγιάς και απευθύνεται στο Δήμο Λευκάδας και τον καθ’  ύλην αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Σπύρο Λύγδα, όπως  επανειλημμένα  και με περισσή αγωνία αναφέρουν στην επιστολή τους οι κάτοικοι της περιοχής!!!

Ακολουθεί, αποκλειστική  Γνώμη – Παρέμβαση, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Κατούνας – Λυγιάς, κ. Γιάννη Διγενή.

Πηγή «Τα Νέα της Λευκάδας»

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΡΑΞΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΛΥΓΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.

Μετά από πολλές τηλεφωνικές ενοχλήσεις στον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο κ. Λύγδα και στις Τεχνικές Υπηρεσίες  από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και του Προέδρου  του Τ.Σ. σχετικά με το γνωστό  θέμα  της επισκευής  του παραλιακού δρόμου της περιοχής  Φράξα, σας ενημερώνουμε ότι από τον Ιούλιο 2021 έχει βουλιάξει και όπως όλοι ξέρουν δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια έστω και μερικής αποκατάστασης με αποτέλεσμα τον οποιανδήποτε κίνδυνο για πεζούς και μικρά Ι.Χ., που περνούν από εκεί.

Επίσης,  θα  θέλαμε  να σας τονίσουμε  ότι είναι ο μόνος δρόμος,  που περνά όχημα της Πυροσβεστικής και μιας και δεν υπάρχει στην περιοχή  άλλος δρόμος πρόσβασης τρέμουμε το γεγονός πιθανής φωτιάς από τα τζάκια  και κατά συνέπεια «καούμε σαν ποντίκια».

Σας παρακαλούμε  επιτέλους να ασχοληθείτε  λιγάκι με αυτό το σοβαρό θέμα πριν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Μην μας αγνοείτε  είμαστε και εμείς  πολίτες αυτού του Δήμου.

Σας ευχαριστούμε.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Γνώμη – Παρέμβαση του κ. Γιάννη Διγενή, Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Κατούνας – Λυγιάς  στα «Νέα της Λευκάδας».

Το διάστημα ζωής του ανθρώπου είναι μικρό για να αντιληφθεί  τις αλλαγές που υφίσταται η φύση . ( Δαρβίνος )

Και ακριβώς για αυτό το λόγο , το κακό που προκαλεί ο άνθρωπος στη φύση γίνεται αντιληπτό μόνο σε περιπτώσεις ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα

Λυγιά μία περιοχή με πάνω από δύο χιλιόμετρα Παραλίας ,Σπιάτζας  και Αβάλης κατάντησε να έχει μόνο 600μ υποτυπώδη παραλία .

Η τσιμεντοποίηση όλων αυτών αφαίρεσε την άμυνα του φυσικού περιβάλλοντος ,η οποία είχε δημιουργηθεί εξελικτικά πριν εκατομμύρια χρόνια .

Παρατηρώντας τους προγόνους μας , πώς δηλαδή προστατεύονταν από τους άγριους καιρούς, διδασκόμαστε το σεβασμό που είχαν στο περιβάλλον

Τα βότσαλα λειτουργούσαν ως αποσβεστήρας στη δύναμη των κυμάτων, με αποτέλεσμα να προφυλάσσουν τις παραλιακές τους κατοικίες Οι Σπιάτζες οι Αβάλες και οι παραλίες δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τουριστικό κάλεσμα , αλλά και για βιοποριστικούς λόγους και ακόμη σημαντικότερο για αναπαραγωγικους λόγους της ίδιας της φύσης .

Τα νέα πρότυπα τουρισμού και οικοδομής , δημιουργούν διάφορες δικαιολογίες , για κακοτεχνίες και καταπατήσεις

“Δεν θα περνούν τα ασθενοφόρα , δεν θα περνούν οι πελάτες μας , θα είναι δύσκολη η  αποκομιδή απορριμμάτων ”  και άλλα χαρωπά

Και τώρα πια , καλείται ο Δήμος ή η Περιφέρεια να επισκευάσει ότι κακοτεχνία έχει δημιουργηθεί με πρόδηλο συμφέρον και όχι μελετημένο και περιβαλλοντολογικά τεκμηριωμένο .

Η τουριστική επένδυση ακροβατεί στους 2 παραγωγικούς καλοκαιρινούς μήνες με κόστος τους υπόλοιπους 10 .  Κάπως έτσι  καλούμαστε να διορθώσουμε όλα αυτά τα προσχηματικά  έργα .

Θα ήταν οξύμωρο να μην αναφέρουμε και όλες τις διοικήσεις διαχρονικά , που επέτρεψαν αυτά τα άναρχα έργα , αποσκοπώντας ένα και μοναδικό σκοπό φυσικά την πολυπόθητη ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Προηγούμενο άρθροΨήφισμα για το θάνατο του Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής Αγία Μαύρα, Σωκράτη Κακλαμάνη
Επόμενο άρθροΕγκρίθηκαν την Τρίτη 1/2/2021, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής η μελέτη του έργου: «Επισκευή – Βελτίωση Δημοτικής Οδού στην Κοινότητα Κατούνας», π/υ 40.000,00€.