Αρχική Ειδήσεις Comeback Καραμανλή πίσω από το ηχηρό μήνυμα ενότητας της ΝΔ; – Ο...

Comeback Καραμανλή πίσω από το ηχηρό μήνυμα ενότητας της ΝΔ; – Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ φαβορί για νέος γραμματέας του κόμματος – Στο α’ 10ήμερο Δεκεμβρίου το συνέδριο

0

Comeback Καραμανλή πίσω από το ηχηρό μήνυμα ενότητας της ΝΔ; – Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ φαβορί για νέος γραμματέας του κόμματος – Στο α’ 10ήμερο Δεκεμβρίου το συνέδριο

της Χριστίνας Κοραή

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2022 είναι πάντα ανοιχτό. Η συσπείρωση της βάσης της ΝΔ αποτελεί προτεραιότητα. Μέσα σε αυτό το κλίμα αποκτά μεγαλύτερη πολιτική σημασία το συνέδριο της ΝΔ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της εθνικής συνεννόησης και κατά των άκρων που ήρθε στο προσκήνιο μετά τις θέσεις Μπογδάνου για τον εμφύλιο και τους κομμουνιστές που οδήγησαν στην διαγραφή του, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, τα 40 από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και τα 200 από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1821. «Η Δημοκρατία προϋποθέτει τον σεβασμό της Αρχής της πλειοψηφίας και του νόμου» δήλωσε. «Και προπαντός προϋποθέτει πολιτικό κλίμα ήπιο και ήρεμα πολιτικά ήθη» τόνισε. «Η δημοκρατία δεν αντέχει στα πάθη και τους φανατισμούς.»

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή είπε ότι γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον ταραχώδη δημόσιο βίο της χώρας, τις επανειλημμένες εκτροπές, τους διχασμούς, τον αδελφοκτόνο εμφύλιο αλλά και τις συνήθεις υπερβολές οξύτητας και δημαγωγίας, «πίστευε βαθιά ότι εξίσου σημαντικός θεμέλιος λίθος για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ήρεμη πολιτική ζωή, η αποφυγή ακραίων αντιπαραθέσεων, ο δημόσιος λόγος με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, η διαρκής προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών εθνικής συνεννόησης».

Με το βλέμμα στο 2024;

Η επανεμφάνιση Καραμανλή με θέσεις που αποτελούν και το προσωπικό του μανιφέστο, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους κόλπους της ΝΔ. Αρκετά στελέχη συζητούν τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του για την Προεδρία της Δημοκρατίας,στις εκλογές του 2024. Και στο παρελθόν είχε την ευκαιρία αλλά δεν την αξιοποίησε διότι ήθελε τον ρόλο με αρμοδιότητες.Θα είναι 69 ετών. Μπορεί τότε να έρθει η ώρα του Κώστα Καραμανλή, όπως σχολίαζαν κομματικά στελέχη.

Μήνυμα ενότητας

Σύμπασα η ΝΔ έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο νυν Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κ.Ο της ΝΔ και η ομάδα των ευρωβουλευτών ενώθηκαν κάτω από τον ιδεολογικό και αξιακό κώδικα του ιδρυτή της.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε μια από τις σπάνιες ομιλίες του μετά την παραίτηση από την ηγεσία της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2009, (μετά την εκλογική ήττα), πήρε θέση για μια σειρά μείζονα ζητήματα.

Άσκησε κριτική στην ΕΕ σε πέντε σημεία:

Παρά την ισχύ της, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, ακόμα και στρατιωτική, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στην διεθνή σκηνή και αδυνατεί να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις σε σχέση με τις συγκρούσεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς ακόμα και τις αυθαιρεσίες σε κρίσιμες περιοχές της γης, ακόμα και στην γειτονιά της, όπως είπε.

Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει με ακόμα οξύτερο τρόπο στο μέλλον.
Επέδειξε σχετική ατολμία και δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Σε σχέση με την οικονομική κρίση και την πολιτική των μνημονίων επισήμανε ότι «χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό» τόνισε. «Και όπως ομολογήθηκε κατ΄ επανάληψη ελέγχεται, εκ των υστέρων βέβαια, για σοβαρά σφάλματα και στη συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.»

Ταραξίας η Τουρκία

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν καταπέλτης και ως προς την στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. «Είναι αναγκαίο να επισημανθεί και να στηλιτευθεί η επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή εγείροντας αξιώσεις που προσβάλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών» δήλωσε. «Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, δι΄ έργων και λόγων, απειλεί ευθέως όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών-μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε. «Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές.»

Εθνική επιτυχία

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενθαρρυντική» την πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας την οποία καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΜεΡΑ25 και το ΚΚΕ. «Συνιστά αναμφισβήτητα εθνική επιτυχία όχι μόνο για τη σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μία συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης» τόνισε.
Ευχήθηκε να είναι ένα βήμα προς την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον.

Υπέρ αδυνάτων

Η ομιλία Καραμανλή είχε και έντονο κοινωνικό πρόσημο. Έκανε αρκετές αναφορές στην αναγκαιότητα για κοινωνική δικαιοσύνη, επισήμανε την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
«Όταν οι πολίτες ή μεγάλη μερίδα αυτών αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και σε ακραία προέκταση υπονομεύεται» τόνισε. «Προφανώς το αξίωμα αυτό δε δικαιολογεί διαρκείς και εξωπραγματικές διεκδικήσεις της οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας, ούτε σημαίνει ότι αναλαμβάνει η Πολιτεία όλα τα βάρη και τις ευθύνες των πολιτών. Σημαίνει όμως ότι η Πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία όλων των πολιτών, πρωτίστως βέβαια εκείνων που για διάφορους λόγους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.»

Προς πρόωρες;

Η ενωμένη ΝΔ κάτω από την σκιά του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελεί ηχηρή απάντηση και στον ΣΥΡΙΖΑ που την κατηγορεί για ακροδεξιές αποκλίσεις και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ομηρία από τις συνιστώσες της ΝΔ κλπ. Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κυρανάκης που συζητιέται το όνομα του για δημιουργία κόμματος αν και ο ίδιος το διαψεύδει, μετά την ομιλία Καραμανλή με τον τρόπο του έδειξε ότι παραμένει ΝΔ.

Εσωκομματικές εκλογές και συνέδριο

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2022 είναι πάντα ανοιχτό. Η συσπείρωση της βάσης της ΝΔ αποτελεί προτεραιότητα. Μέσα σε αυτό το κλίμα αποκτά μεγαλύτερη πολιτική σημασία το συνέδριο της ΝΔ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου. Θα είναι εκλογικό. Θα ψηφιστεί η νέα Πολιτική Επιτροπή η οποία θα εκλέξει το νέο γραμματέα του κόμματος.

Ο Μαρινάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST φαβορί για τη θέση είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης. Μεταξύ αυτού και του επόμενου εκλογικού συνεδρίου που είναι σε δύο χρόνια θα μεσολαβήσουν εκλογές. Ζητούμενο η ανανέωση και η αναζωογόνηση του κόμματος. Η ΝΔ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο. Το άνοιγμα στους νέους χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο από το βήμα της οποίας εξήγγειλε σχέδιο στήριξης για τους νέους.

«Οι νέοι φέτος βρίσκονται στην πρώτη σειρά γιατί είναι προτεραιότητα για την πατρίδα» δήλωσε. «Είναι η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα» τόνισε. «Είναι καιρός το ισοζύγιο των ευκαιριών να γίνει θετικό υπέρ της. Γιατί η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές».

Ο νυν γραμματέας του κόμματος Γιώργος Στεργίου με μεγάλη εμπειρία στον συντονισμό της επεξεργασίας του κυβερνητικού προγράμματος όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και με επίδειξη οργανωτικών ικανοτήτων στο κόμμα, εξετάζεται να αξιοποιηθεί σε οργανισμό ή σε κάποια κυβερνητική θέση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύντομα θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του. Το δίδυμο του Παύλου Μαρινάκη με τον πολύπειρο διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, θεωρείται μία επιτυχημένη συνταγή. Ο προεκλογικός αγώνας θέλει πολύ τρέξιμο. Η ανανέωση του κόμματος θα ζεστάνει τις κομματικές μηχανές. Σήμερα υπάρχουν κενά στην αλυσίδα βάση – κόμμα- κυβέρνηση.

Εσωκομματικές εκλογές

Αύριο 15 Οκτωβρίου ολοκληρώνονται οι εγγραφές και ανανεώσεις μελών. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ένα υβριδικό σύστημα με δυνατότητα και ηλεκτρονικής συμμετοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο NEWPOST ο αν. Εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός μέχρι χθες:
1) Πάνω από 100.000 μέλη συμμετείχαν στην διαδικασία των εγγραφών κλπ.
2) Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των γυναικών (39%).
3) Μεγάλη συμμετοχή των νέων εώς 35 ετών (28%).
5) Πάνω από 15.000 άτομα συμμετείχαν ηλεκτρονικά. Εδώ ανέβηκε το ποσοστό των γυναικών στο 45%.

Τα τελευταία 24ωρα είναι ανοδική η τάση της συμμετοχής.

Πηγή Newpost.gr 

Προηγούμενο άρθροΑναβολή Περιφερειακού Συμβουλίου 16 & 17 Οκτωβρίου 2021 στη Λευκάδα
Επόμενο άρθρο«Ιουστίνη, ξεπέρασες τις προσδοκίες μας όπως τόσες άλλες φορές. Συγχαρητήρια για μια πράγματι υπέροχη βιογραφία ενός γνήσιου τέκνου της Λευκάδας, του Ξενοφώντα Βεργίνη, που με τον υποδειγματικό βίο του είμαστε όλοι υπερήφανοι για αυτόν.»