Αρχική Top Stories Η ανάδειξη του κάστρου της «Αγίας Μαύρας» μέσα από την ματιά των...

Η ανάδειξη του κάστρου της «Αγίας Μαύρας» μέσα από την ματιά των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Λευκάδας

0

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, δημοσιογράφου.

«Τα Νέα της Λευκάδας» δίνουν βήμα και φωνή στους μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας κι αυριανούς πολίτες του νομού!

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Ιουλίου, η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Ανάδειξη του κάστρου της «Αγίας Μαύρας» από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Λευκάδας! Τα  «Νέα της Λευκάδας» και ο υπογράφων, πιστά στο καθήκον και την αποστολή τους, που δεν είναι άλλα, απ’ την έγκυρη ενημέρωση, την αντικειμενική πληροφόρηση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, φέρνουν τα γεγονότα στο προσκήνιο, ακόμη και στον καιρό της πανδημίας.

Έτσι, όσοι απ’ τους εκλεκτούς αναγνώστες μας κι όχι μόνο, δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη διαδικτυακή εκδήλωση, σήμερα, έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν μέσα απ’ την εφημερίδα τα «Νέα της Λευκάδας», όλα όσα έλαβαν χώρα στην επιτυχημένη αυτή διαδικτυακή εκδήλωση!

Η απαραίτητη όσο κι αναγκαία εισαγωγή

«Είμαστε μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας, το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το σχολείο μας επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «At the School of Open Cohesion-ASOC» που θα υλοποιηθεί πιλοτικά φέτος και για πρώτη φορά στην χώρα μας.

Με χαρά δεχθήκαμε αυτή την πρόσκληση – πρόσκληση να ασχοληθούμε με ένα αντικείμενο που μέχρι πριν αγνοούσαμε. Μέσω του προγράμματος ASOC καλούμαστε να γνωρίσουμε έννοιες όπως ΕΣΠΑ, πολιτική συνοχής, κοινοτικά ταμεία, κονδύλια, ανοιχτά δεδομένα, έννοιες τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών αγνοούσε . Με την καθοδήγηση των καθηγητών μας κ. Καρβελά Αθανάσιο και κ. Νικολαΐδου Σεβαστή-Τάνια  με διάθεση και περιέργεια για το καινούργιο οργανώσαμε την δημιουργία μιας ομάδας παρακολούθησης ενός έργου στο νησί μας ως ενεργοί πολίτες.

Το έργο με το οποίο  θα ασχοληθούμε είναι η ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας.  Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό μια και αποτελεί κόσμημα και σύμβολο του νησιού μας  καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία μας και είναι ανάγκη να το διαφυλάξουμε με οποιοδήποτε τρόπο.

Η έρευνα λοιπόν που θα κάνουμε αφορά την παρακολούθηση της πορείας ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου και της εξέλιξης των εργασιών του για την ανάδειξη του κάστρου της Λευκάδας με τη χρήση ανοικτών δεδομένων, τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας».

 

Οι πρωταγωνιστές/τριες, μαθητές/τριες, έχουν τον λόγο:

 

Η Πορεία Μας

Χριστιάννα:

Είμαστε μαθητές της A΄ και Β΄ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας και η ομάδα μας λέγεται CASTLE UNITY. Το σχολείο μας επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «At the School of OpenCohesion-ASOC” που υλοποιείται πιλοτικά και για πρώτη φορά φέτος στην χώρα μας.

Με χαρά δεχθήκαμε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση να ασχοληθούμε με ένα αντικείμενο που μέχρι πριν αγνοούσαμε. Με την καθοδήγηση των καθηγητών μας κ. Καρβελά Αθανάσιο και κ. Νικολαΐδου Σεβαστή-Τάνια με διάθεση και περιέργεια για το καινούργιο οργανώσαμε την δημιουργία της ομάδας παρακολούθησης ενός έργου στο νησί μας ως ενεργοί πολίτες.

Ασχοληθήκαμε με την παρακολούθηση της πορείας και της εξέλιξης των εργασιών του συγχρηματοδοτούμενου έργου: Ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας.

Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με αυτό μια και αποτελεί κόσμημα και σύμβολο του νησιού μας καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μας μνημεία.

 

1ο ΣΤΑΔΙΟ –1ος πάπυρος-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ -ΣΧΕ-ΔΙΑΣΜΟΣ

Θοδωρής

Μάθαμε τι είναι η πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ποιο τρόπο λειτουργεί στην Ευρώπη. Εξετάσαμε αναλυτικά μερικές πτυχές και χαρακτηριστικά της παρακολούθησης δημόσιων πολιτικών και καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι εμείς οι πολίτες να ελέγχουμε τα δημόσια έργα μια και τα οφέλη από αυτά αφορούν εμάς τους ίδιους.

Στη συνέχεια, έγινε διαχωρισμός ρόλων ανάλογα με τις δεξιότητες και τα ταλέντα μας.

Προχωρήσαμε στην δημιουργία προφίλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το AsocWall της ομάδας μας όπου αναρτώνται καθημερινά ενημερώσεις και έγγραφα σχετικά με την εργασία μας.

 

2ος πάπυρος-Χριστιάννα

Στο 2ο στάδιο η έρευνα μας προχώρησε ακόμη περισσότερο, συλλέγοντας πρωτογενή δεδομένα με την βοήθεια ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου μέσω του οποίου φάνηκε ότι οι συμπολίτες μας και  ειδικά οι νέοι δεν είναι ενημερωμένοι σε μεγάλο βαθμό για το έργο αυτό. Από την ιστοσελίδα του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων, συλλέξαμε οικονομικά στοιχεία και δημιουργήσαμε διάφορα γραφήματα. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 600000€.

Ήρθαμε επίσης σε επαφή με τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ, τον κ. Μάρκο Σφέτσα, ο οποίος μας παρουσίασε την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία του, την αρχιτεκτονική του εξέλιξη από το 1300μχ μέχρι σήμερα.

 

Θοδωρής

Στο 3ο στάδιο πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή συνέντευξη, αντί για την επίσκεψη παρακολούθησης του έργου, με την κ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και Συντονίστρια του έργου, η οποία μας ανέφερε ότι το υπό παρακολούθηση έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά καλά. Όλες ή τουλάχιστον οι περισσότερες από τις δραστηριότητες που ξεκίνησαν φαίνεται να προχωρούν στην προγραμματισμένη κατεύθυνση, με μια μικρή παράταση. Σκοπεύουμε να παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία του έργου ώστε να ενημερωνόμαστε για την πορεία των εργασιών μέσα στο κάστρο και την τήρηση των χρονικών πλαισίων που έχουν ορισθεί.

Η ομάδα μας CASTLE UNITY θα αποτελέσει τον θεματοφύλακα του κάστρου του νησιού μας …

Είμαστε ενεργοί πολίτες – αγαπάμε τον τόπο μας – αγαπάμε το Κάστρο της Αγίας Μαύρας!!!

 

Αντί επιλόγου

Τα «Νέα της Λευκάδας» και ο υπογράφων, συγχαίρουν τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Λευκάδας, καθώς και τους καθηγητές τους για τη σημαντική και άξια επαίνου αυτή τους έρευνα – εκδήλωση! Τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες, ανοίγουν νέους, ελπιδοφόρους και δημιουργικούς δρόμους και στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της Λευκάδας με λαμπαδηδρόμους τους αυριανούς δημότες – πολίτες της! Και σ’ ανώτερα παιδιά!!!

Ενδιαφέρουσες όσο κι αξιόλογες ήταν οι ομιλίες – παρεμβάσεις της κας Ολυμπίας Βικάτου, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. (Παρουσίασε την εξέλιξη των εργασιών μέσα στο Κάστρο σελ. 15), καθώς επίσης και της κας Λίνας Ρούσσου, Στέλεχος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Πληροφόρησης. (Παρουσίασε το πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2014 – 2020).

 

Στόχος της

έρευνας μας

 

Η έρευνα μας έχει στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων για ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν πιο ενεργοί πολίτες και να αντιληφθούν τις δυνατότητές τους ως ενεργοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για αυτό το σημαντικό και μοναδικό έργο πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να το προστατέψουν και να το αναδείξουν.

Με την ανάδειξη τέτοιων προγραμμάτων θα δοθεί κίνητρο για περαιτέρω επιχορηγήσεις για την ανάδειξη πολιτιστικών και περιβαλλοντικών έργων. Αυτό θα λειτουργήσει ως ευκαιρία ενασχόλησης του αντικειμένου τόσο των ειδημόνων όσο και των τουριστών.

Κίνητρο μας στάθηκε η ανάδειξη του πολιτιστικού αυτού μνημείου ώστε να το φέρουμε πιο κοντά στους πολίτες, να το εντάξουμε στους περιπάτους μας, να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Να παρακινήσουμε τους εαυτούς μας να μην το αντιμετωπίζουμε ως ένα «κουφάρι» του παρελθόντος. Θέλουμε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του από τους τουρίστες που κατακλύζουν το νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ομιλία – παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά

 

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανθρωπιστική βοήθεια, τα τρόφιμα, το εμπόριο, οι μεταφορές, κλπ.. Έτσι υλοποιεί διάφορες Πολιτικές, όπως η Κοινή Γεωργική Πολιτικής, η Περιφερειακή Πολιτική, η Περιβαλλοντική Πολιτική, η Πολιτική Μεταφορών, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική, η Θαλάσσια Πολιτική, κλπ.

Μία από όλες αυτές τις Πολιτικές είναι και η Πολιτική Συνοχής. Και μάλιστα μία από τις πιο σημαντικές για την ΕΕ! Όπως ορίζεται στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 174 ΣΛΕΕ), Η Πολιτική Συνοχής, σκοπεύει να περιορίσει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ των περιφερειών τους.

Από όλες τις Πολιτικές της ΕΕ, η Πολιτική Συνοχής χρησιμοποιεί σχεδόν το 1/3 του Προϋπολογισμού της ΕΕ και αποτελεί το κύριο μέσο για την υλοποίηση επενδύσεων, στις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης (είτε αυτές βρίσκονται σε μια πλούσια χώρα ή σε μια φτωχή χώρα), οι οποίες επενδύσεις αυτές βοηθούν στην μείωση των ανισοτήτων και γενικότερα των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών διαφορών μέσα στην ΕΕ. Η υλοποίηση της Πολιτικής Συνοχής χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ).

Αυτά τα 3 Ταμεία, μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), αποτελούν τα λεγόμενα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ).

Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αποτελούν τους κύριους δικαιούχους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ. Για να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι η Πολιτική Συνοχής, σκεφθείτε την σαν τη δασκάλα που σας κάνει φροντιστήριο για να καλύψετε τα κενά σας. Η Πολιτική Συνοχής βοηθά τις χώρες και τις Περιφέρειες της ΕΕ που υστερούν σε σχέση με τις άλλες, να καλύψουν τις διαφορές τους και να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους στην ΕΕ. Έτσι, με την Πολιτική Συνοχής χιλιάδες έργα υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη που αποφέρουν σαφή οφέλη για τις περιφέρειές μας και τη χώρα μας, επενδύοντας στους ανθρώπους, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, βοηθώντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενισχύοντας τον τομέα της έρευνας, βελτιώνοντας το περιβάλλον και τις υποδομές μας, προωθώντας την κοινωνική ένταξη. Επιτρέπει επίσης τη συνεργασία μεταξύ των περιφερειών και των πόλεων από διαφορετικές χώρες, καθώς και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τα κέντρα γνώσης και τους κοινωνικούς εταίρους σε διαπεριφερειακό και περιφερειακό επίπεδο.

Επίσης, η Πολιτική Συνοχής επιτρέπει στις χώρες και τις Περιφέρειες να αντιμετωπίζουν ξαφνικές κρίσεις και προκλήσεις που προκύπτουν, όπως έγινε παλαιότερα με το Μεταναστευτικό και γίνεται τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού. Εδώ στην Ελλάδα, η πιο γνωστή έκφανση της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ είναι το λεγόμενο ΕΣΠΑ, το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης. Πρόκειται για μια συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα με την ΕΕ, για το πώς η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει και θα αξιοποιήσει καλύτερα τους πόρους από της Πολιτικής Συνοχής.

Το γενικό ΕΣΠΑ περιλαμβάνει μέσα του 13 Περιφερειακά επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), δηλαδή, 1 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι η κάθε Περιφέρεια έχει τα δικά της χρήματα τα οποία χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει τις δικές της τοπικές ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών της, χωρίς να εξαρτάται μόνο από το κεντρικό Κράτος. Το πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής (δηλ. ο προϋπολογισμός της, οι αρχές της και οι στόχοι της, τα προγράμματα που περιλαμβάνει, τα ταμεία που χρησιμοποιεί) καθορίζεται κάθε 7 χρόνια. Την επταετία αυτή την ονομάζουμε «προγραμματική περίοδο».

Σήμερα, βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, δηλαδή, βαδίζουμε προς το «τέλος» της τρέχουσας Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ και άρα και του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η νέα Πολιτική Συνοχής της ΕΕ και άρα το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027.

Εμείς, ως νέα Περιφερειακή Αρχή, παραλάβαμε το Σεπτέμβριο ένα ΕΣΠΑ στα τελειώματα του, που παρουσίαζε καθυστερήσεις και χαμηλή απορροφητικότητα. Έτσι, θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα να επιταχύνουμε διαδικασίες και να ξεμπλοκάραμε έργα που χρόνιζαν, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας με το οποίο ασχολείται η Ομάδα σας είναι ένα από τα πολλά έργα και δράσεις που υλοποιούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ στο νησί μας.

Όμως, δεν μείναμε μόνο στο να επιταχύνουμε τα ήδη ενταγμένα έργα, αλλά τρέξαμε να εντάξουμε και νέα έργα, ώστε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ του τρέχοντος ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται σε λίγο. Έτσι, υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2020, τα Τεχνικά Δελτία για την αποκατάσταση του εμβληματικού Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνα Λευκάδας, καθώς για την αποκατάσταση της Ι.Μ. της Παναγίας της Οδηγήτριας, του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Λευκάδας και του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Σκάρων. Για την ωρίμαση αυτών των έργων και την υποβολή των 4 Τεχνικών Δελτίων, υπήρξε στενή συνεργασία και με το Υπουργείο Πολιτισμού, και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Τις επόμενες βδομάδες, αναμένουμε την απόφαση ένταξής τους στο ΕΣΠΑ, ώστε τα σημαντικά αυτά μνημεία να αποκατασταθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία της Λευκάδας. Δεν θα σας κουράσω παραπάνω με τα τεχνοκρατικά της ΕΕ, όμως επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω το πώς αυτά τα τεχνοκρατικά (και καμιά φορά ακαταλαβίστικά) των Βρυξελλών, συνεισφέρουν στην προστασία και τη διατήρηση του πολιτιστικού μας πλούτου. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι πέρα από την όποια οικονομική και τουριστική σκοπιμότητα από την ανάδειξη των μνημείων και του πολιτισμού μας (π.χ. προσέλκυση τουριστών), η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι χρέος, καθώς αποτελεί δάσκαλο και οδηγό για το μέλλον.

Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να συγχαρώ εσάς και τους δασκάλους σας, όχι μόνο για την αποψινή εκδήλωση, αλλά για το θέμα που επιλέξατε να ασχοληθείτε, και σας εύχομαι ολόψυχα καλή πρόοδο!

Προηγούμενο άρθροΚεραμέως: Δημοσιοποίησε τα δύο εναλλακτικά σχέδια για την επαναλειτουργία των σχολείων από Σεπτέμβρη!
Επόμενο άρθροΔήμος Λευκάδας για τις στειρώσεις αδέσποτων.