Αρχική Top Stories Η καλή είδηση της εβδομάδας

Η καλή είδηση της εβδομάδας

0

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Τα ΙΒΑΡΙΑ στο νησί, σημείο αναφοράς για τη Λευκάδα!
Ποιος είπε, αγαπητοί μου αναγνώστες, ότι δεν υπάρχουν και καλές ειδήσεις στις δύσκολες και χαλεπές μέρες που ζούμε. Ειδήσεις, που χάνονται όμως στις μυλόπετρες της ανθρωποφαγικής ενημέρωσης και του αχαλίνωτου καταναλωτισμού και ευδαιμονισμού που μας διακρίνει, ακόμα και σε εποχές πανδημίας!!! Μια τέτοια καλή είδηση για την οποία θα σας μιλήσω παρακάτω, εκλεκτοί μου αναγνώστες, έφτασε στα αφτιά μου πριν λίγες μέρες ως σκέτη πληροφορία. Δεν έχασα λοιπόν τον καιρό και σκέφτηκα αμέσως ότι αν είναι αληθινή, πρόκειται για τσιπούρα ή λαυράκι σαν αυτά που ψαρεύονται στο ΙΒΑΡΙ, το πασίγνωστο αλλά παραμελημένο, για να μην πω «εντελώς εγκαταλελειμμένο», θαυμαστό εργαστήρι της φύσης που υπάρχει στο όμορφο νησί μας.
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ που έκανα, τσεκάρισα την πληροφορία και τη διασταύρωσα και αναφέρεται στην πρόταση του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής της Λευκάδας, που κατέθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και που φαίνεται πως σε λίγες μέρες παίρνει «σάρκα και οστά». Άρα, θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από τον Δήμο και τον Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Καλό. Αναφέρομαι, λοιπόν, στο Ιβάρι του Αβλέμονα και στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής η οποία – ειρήσθω εν παρόδω – έγινε από το μηδέν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και η πρόταση αυτή, αφορά την αίτηση υποβολής χρηματοδότησης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλιεία και θάλασσα» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ήπιες, φιλικές προς το περιβάλλον – παρεμβάσεις στη λιµνοθάλασσα του Αβλέµονα, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της αλιευτικής παραγωγής και την οικο-τουριστική ανάδειξη της Λιμνοθάλασσας». Παρεπιπτόντως και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο Δήμος Λευκάδας είναι ο 2ος Δήμος στην Ελλάδα που συνέταξε και κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση προς έγκριση και υλοποίηση προϋπολογισμού 2.790.000 ευρώ.
Ο Δήμος Λευκάδας, λόγω της εγκατάλειψης του ιχθυοτροφείου του Αβλέμονα για πολλά χρόνια, είχε ζημιές δεκάδες χιλιάδες ευρώ!!!
Ας σημειωθεί εδώ, αγαπητοί μου αναγνώστες, ότι λόγω της πλήρους εγκατάλειψης του ιχθυοτροφείου του Αβλέμονα, τα οικονομικά αποτελέσματα για τη διαχείριση του ιβαριού και κατ’ επέκταση του Δήμου Λευκάδας, ήταν εξαιρετικά ζημιογόνα και μάλιστα ανεβάζουν τις ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τον Δήμο!!! Και να σκεφτεί κανείς, ότι τα ιχθυοτροφεία τόσο του Αβλέμονα ( το μεγάλο, μεταξύ Περατιάς και Πλαγιάς) όσο και το μικρό της λιμνοθάλασσας στη Λευκάδα είναι Διακοινοτικά, δηλαδή, αποτελούν περιουσιακά στοιχεία όλων των κοινοτήτων τόσο της Λευκάδας όσο και του Μεγανησίου!
Ας ελπίσουμε, ότι η νέα αυτή προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου κ. Χαράλαμπου Καλού για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των Ιβαριών στη Λευκάδα, θ’ αποτελέσει το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση ενός σημαντικού όπλου με πολλαπλά οφέλη τόσο για το Δήμο, όσο και για το νησί και τους κατοίκους του.
Αμυράς και Αραβώσης είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Καλό για το θέμα του Αβλέμονα κατά την επίσκεψή τους στο νησί
Το ρεπορτάζ πάλι λέει, ότι κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Αμυρά, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ίδιου Υπουργείου, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, προχτές την Τετάρτη 20 – 4 – 2021 στη Λευκάδα, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, είχε την ευκαιρία να τους θέσει το συγκεκριμένο θέμα και να γίνει επ’ αυτού μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση και από τις δύο πλευρές.
Αντί επιλόγου.
Φαντάζομαι, ότι δεν περιμένει κανείς και ιδιαίτερα κάποιος Λευκαδίτης ή και Μεγανησιώτης – καλά για τους «Μπρανέλους δεν κάνω συζήτηση – να τους υπενθυμίσω ότι τα Ιβάρια στο νησί αποτελούν σύμφωνα με τη Σύμβαση του Ραμσάρ (1971) και Natura 2000, έναν από τους σημαντικότερους Υδροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας, τόσο στη Δυτική Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη τη χώρα. Ας πούμε, λοιπόν, δυο λόγια παραπάνω για το θαυμαστό αυτό εργαστήρι της φύσης που έχουμε στο νησί μας! Να υπενθυμίσουμε και να μιλήσουμε, ότι πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο, που φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό σπάνιας ορνιθοπανίδας, όπως ερωδιούς, καλαμόκιρκους, θαλασσοκόρακες, πάπιες, γλάρους, γλαρόνια και πελεκάνους! Να μιλήσουμε για τους πανέμορφους ολόλευκους κύκνους! Να μιλήσουμε για το ιχθυοπαραγωγικό στοιχείο των ιβαριών! Την ποικιλία των ψαριών που φιλοξενούνται εκεί, όπως τσιπούρες, λαυράκια, κεφάλια, χέλια, γλώσσες, σπάροι και γωβιοί! Καταλήγοντας, αν μιλήσουμε και για το περίφημο αυγοτάραχο που παράγεται στα Ιβάρια, θα νιώσουμε όπως ένιωσε κι ο Δένδιας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου μετά τη συνάντηση του και τις πατριωτικές απαντήσεις του προς τον Τσαβούσογλου, του διεμήνυσε ότι «είμαι έτοιμος για το τραπέζι, γιατί ξέρεις, διακατέχομαι από εξαιρετική πείνα!».
Υ.Γ. Κι όπως λέει, ο αείμνηστος και για πάντα αγαπημένος ΔΑΣΚΑΛΟΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Καβαλισάνος συγχωριανός μου, Πανταζής Κοντομίχης, μέσα απ’ το Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος, «Η Λευκάδα έχει δυο γιβάρια πλούσια σε ποικιλία ψαριών : «Πάρε γαρίδα απ’ το ιβάρι κι όποιος παίρνει δε φαλάρει».

Πηγή: Τα Νέα της Λευκάδας

 

Προηγούμενο άρθροΠασχαλινή κάρτα Δημάρχου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΟ Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Κτενάς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας