Αρχική Ειδήσεις Η οδική ασφάλεια στη Λευκάδα και η δημιουργία Πάρκου οδικής ασφάλειας στο...

Η οδική ασφάλεια στη Λευκάδα και η δημιουργία Πάρκου οδικής ασφάλειας στο νησί!

0

 Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

   «Ένα ακόμη σοβαρό τροχαίο στη διασταύρωση των οδών Πεφανερωμένης και 8ης Μεραρχίας, καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων της Τροχαίας Λευκάδας τις προηγούμενες μέρες! Δυστυχώς, με τον βαρύ τραυματισμό μιας νέας κοπέλας κατά πρώτο και κύριο λόγο και κατά δεύτερο, με της μεγάλης ή μικρής σημασίας «ανάλογες υλικές ζημιές» σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλο ένα σοβαρό τροχαίο, που λαμβάνει χώρα στις ουκ ολίγες φονικές διασταυρώσεις στην πόλη της Λευκάδας, ήρθε να συγκλονίσει τη μικρή τοπική κοινωνία του νησιού και να μας αφήσει όλους άφωνους!

Μ’ αφορμή το ανωτέρω σοβαρό περιστατικό και με το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσον του καλοκαιριού, όπου συνήθως  παρατηρείται μια αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, καλό θάναι, όλοι μας, όχι μόνο να προσέχουμε, αλλά νάχουμε «τα μάτια μας δεκατέσσερα!».

    Κι αυτό, γιατί τώρα το καλοκαίρι, η Λευκάδα και ιδιαίτερα η πόλη, μεγαλώνει πληθυσμιακά με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της, δημιουργώντας έτσι ένα νέο κυκλοφοριακό σκηνικό στους δρόμους. Αυτό, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, τόσο απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και απ’ τους ίδιους τους δημότες – πολίτες, αλλά κι επισκέπτες του νησιού! Ο συνεχής κι εντατικός έλεγχος αστυνόμευσης απ’ την πλευρά της Τροχαίας, όπως και η «ευλαβική» τήρηση των βασικών κυκλοφοριακών κανόνων απ’ την πλευρά των οδηγών, αποτελούν όχι μόνο προαπαιτούμενα αλλά και στην πράξη εφαρμόσιμα.

 

    Πριν ξεκινήσω να γράφω για το πανόραμα της οδικής ασφάλειας στο νησί, θα κάνω μια νόμιμη παράκαμψη, εξάλλου, το απαιτεί η σοβαρότητα του συγκεκριμένου θέματος! Θ’ αναφερθώ σε κάτι που διάβασα αρκετά χρόνια πριν, στους «4 Τροχούς», περιοδικό για το αυτοκίνητο και που μου έκανε τότε, αλλά και σήμερα εξακολουθεί να μου προξενεί πραγματικά μεγάλη εντύπωση! Αναφερόταν, στο σοβαρό αυτό πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων που συνεχίζει να ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.
    Συγκεκριμένα, μιλούσε για την ενεργητική και παθητική πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, παραθέτοντας μάλιστα και διάφορα παραδείγματα, όπως : «Παραδείγματα ενεργητικής πρόληψης : ο καλά σχεδιασμένος δρόμος, η απομάκρυνση δέντρων κι άλλων αντικειμένων απ’ την άκρη του δρόμου, η ορθολογική σηματοδότηση, η επαρκής και σωστή σήμανση, οι απαραίτητες κι εμφανείς διαγραμμίσεις, η καλή εκπαίδευση των οδηγών, η καλή μηχανική κατάσταση των αυτοκινήτων, ο συνεχής κι αυστηρός έλεγχος της τροχαίας κ. α.!».

   Επίσης, «παραδείγματα παθητικής πρόληψης : ο ζώνες ασφαλείας, τα κράνη, τα διάφορα προστατευτικά κάγκελα, η οργάνωση καλής μεθοδολογίας και μέσων διάσωσης(πρώτες βοήθειες στον τόπο του ατυχήματος, καλή μεταφορά, καλή νοσηλεία κ.α.!».

   Παράλληλα, αναφερόταν, στην ανυπαρξία «του άλλου». Τι σημαίνει αυτό; Ότι «ο άλλος», ο «συμπολίτης», είναι ανύπαρκτος στην κοινωνική μας ζωή! Ότι δηλαδή, οι περισσότεροι δεν υπολογίζουν κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό τους! Ότι όπως βέβαια ζούμε, έτσι κι οδηγούμε. Ότι ο τρόπος οδήγησης, καθρεφτίζει και τον τρόπο που ζούμε. Κι αυτό, αποδεικνύεται απ’ το μπλοκάρισμα διασταυρώσεων από αυτοκίνητα που μπαίνουν σ’ αυτές, παρόλο που βλέπουν πως δεν υπάρχει χώρος! Με την κατάληψη των πεζοδρομίων αγνοώντας και «περιφρονώντας», πλήρως τους πεζούς! Με την είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας λες και δεν υπάρχει άλλος! Με το προσπέρασμα σε στροφές χωρίς να έχουν την απαιτούμενη ορατότητα κ .λ. π.! Θα μπορούσα να προσθέσω, κι άλλες πολλές αιτίες που φωτίζουν ακόμη περισσότερο το σοβαρό αυτό πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην χώρα μας! Μένω προς το παρόν σ’ αυτά κι έρχομαι, ευθύς αμέσως, στο πανόραμα της οδικής ασφάλειας στη Λευκάδα!!!

Όλοι μας, γνωρίζουμε, ότι η οδική πρόσβαση στο νησί αποτελεί ένα απ’ τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της, έναντι των άλλων νησιών. Αυτό όμως, έχει ως αποτέλεσμα να δέχεται μεγαλύτερο πλήθος επισκεπτών, άρα και μεγαλύτερο όγκο αυτοκινήτων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προσοχή, λοιπόν, των οδηγών πρέπει να είναι αυξημένη! Πολύ δε περισσότερο, σε σημεία εντός και εκτός της πόλης που έχουν χαρακτηριστεί κι επισημανθεί ως άκρως επικίνδυνα!!! Μια τέτοια επικίνδυνη διαδρομή, είναι αυτή της Λευκάδας – Βασιλικής σ’ όλο το μήκος της. Ιδιαίτερα όμως, πρέπει ν’ αναφέρω τα σημεία εκείνα, όπου υπάρχουν κατοικημένες περιοχές και τα οποία είναι πολλά και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τόσο από τους φίλους οδηγούς, όσο κι από τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες του νομού. Δεν νοείται, στο έτος 2020(!), σε κομβικά κι «ευαίσθητα» σημεία αυτής της διαδρομής, όπου ο δρόμος είναι στενός, κατοικήσιμος, με πολλές στροφές και με κακή ορατότητα και στα περισσότερα σημεία του «στο κακό του το χάλι», να μην υπάρχουν οι απαραίτητες διαγραμμίσεις και η προβλεπόμενη από το νόμο σήμανση! Δεν νοείται, να μην υπάρχει ο συνεχής, αυστηρός και προβλεπόμενος απ’ το νόμο έλεγχος!!!

 Αντί οι φίλοι οδηγοί, να βλέπουν σήματα, βλέπουν πινακίδες από ταβέρνες και κάθε άλλου είδους μαγαζιά και όχι μόνο! Οι Καρυώτες, η  Λυγιά, ο Παράδεισος, ο Επίσκοπος, το Περιγιάλι, η Νικιάνα μέχρι το Νυδρί και τη Βασιλική, αποτελούν επικίνδυνες περιοχές σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Τις προάλλες, μου έλεγε με παράπονο αλλά κι οργή, κάτοικος μεγάλης ηλικίας της συγκεκριμένης περιοχής, ότι ήθελε να περάσει απέναντι στη στάση να πάρει το λεωφορείο και το έχασε γιατί δεν σταματούσε κανείς!!! Βρισκόταν μάλιστα, σε σημείο που υπήρχε διάβαση πεζών, αλλά οι διαγραμμίσεις είχαν εξαφανιστεί, όπως και οι αρμόδιες και υπεύθυνες κατά το νόμο υπηρεσίες!!! «Πήγαιναν όλοι σφαίρα», όπως μου είπε αλαφιασμένος!!! «Σήκωνα χέρια για να σταματήσουν, αλλά κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι και κανείς δεν υπολόγιζε την ανθρώπινη ζωή!!!». Γυναίκες με καρότσια και μικρά παιδιά, όπως και ηλικιωμένοι άνθρωποι «κάνουν το σταυρό τους» για να περάσουν σώοι απέναντι! Που; Μέσα σε κατοικημένη περιοχή! Καθημερινές εικόνες τρέλας, μέσα στην παράλογη εποχή που ζούμε! Τι να πει και τι να μολογήσει κανείς! Επικίνδυνα προβλήματα οδικής ασφάλειας, επίσης, παρουσιάζονται και σ’ άλλα σημεία του νησιού, όπως στην αντίστοιχη διαδρομή Λευκάδα – Απόλπαινα – Φρύνι – Τσουκαλάδες – Άγιος Νικήτας μέχρι το Κάθισμα και το Καλαμίτσι!
      Επίσης, περιμετρικά της πόλης, υπάρχουν εξίσου επικίνδυνα σημεία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και μέσα στην πόλη, όπου ντόπιοι κι επισκέπτες δεν προσέχουν και φυσικά  δεν εφαρμόζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, όπως  εκ του νόμου οφείλουν ευλαβικά ν’ ακολουθούν! 

    Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό, θάλεγα ότι όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να συμβάλουμε στην πιστή εφαρμογή του ως σωστοί πολίτες και προπαντός ως ευσυνείδητοι οδηγοί!

    Οι υπεύθυνοι φορείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες στο νησί,   φυσικά γνωρίζουν τι πρέπει και τι οφείλουν να πράξουν, όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές!!!

 Είναι γεγονός και σε όλους γνωστό, αγαπητοί μου αναγνώστες, πως η ανάπτυξη στο νησί μας από παλιά, σαφώς και έγινε όχι με την προοπτική μιας σύγχρονης πόλης, αλλά με τη λογική της εξυπηρέτησης κάθε πικραμένου! Σ’ όλα τα μέρη του κόσμου, προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού τις υποδομές τους. Τις φροντίζουν, τις προσέχουν και τις αναδεικνύουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Για πολλά χρόνια, η Λευκάδα, έχει φθίνουσα πορεία, σχεδόν σ’ όλους τους τομείς! Ίσως, τώρα, φτάσαμε στον πάτο – δεν πάει παρακάτω – για ν’ αρχίσουμε ξανά να σεβόμαστε περισσότερο το τι έχουμε, τι θέλουμε και πως το θέλουμε! Δυστυχώς, όμως, ούτε αυτή τη στιγμή, δε βλέπουμε την «κατρακύλα τη μεγάλη» στην οποία βρισκόμαστε, γιατί μας έχει τυφλώσει ο νεοπλουτισμός, ο φιλοτομαρισμός και η αυτοπροβολή μας, πολιτική και μη!

Κάπου εδώ, λοιπόν, είναι που μένουμε μετεξεταστέοι! Οι άρχοντες, τοπικοί κι άλλοι, δεν φαίνονται πρόθυμοι να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, αλλά ικανοποιούνται να μας διαφημίζουν μέσα από τρομερές ελλείψεις, μισοτελειωμένα και κακώς κατασκευασμένα έργα, προβληματικές κι ανύπαρκτες υποδομές, αδιαφορία και συχνά, εγκατάλειψη. Άλλωστε, στις σύγχρονες και προοδευτικές κοινωνίες – όχι βέβαια στη δική μας – και στους οργανωμένους φορείς, υπάρχουν οι κατάλληλοι και υπεύθυνοι άνθρωποι σε κατάλληλες και υπεύθυνες θέσεις! Κι αυτό, γιατί κάποιοι έχουν τα «κότσια», παραμερίζοντας μικροπολιτικές «ασθένειες» και πρακτικές του παρελθόντος, να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Επιθυμούμε και θέλουμε, όλοι μας, φαντάζομαι, να γίνει η πόλη μας καλύτερη, ανθρωπινότερη και προσιτή για όλους μας! Αν, λοιπόν, αυτό θέλουμε, πρέπει όλοι μας, μα όλοι μας, να βάλουμε τα δυνατά μας. Να ξεφύγει η Λευκάδα απ’ τη μιζέρια, να φύγει απ’ το κακό παρελθόν της και να κοιτάξει κατάματα με θάρρος και τόλμη, το παρόν και το μέλλον της. Το ζητούμενο, όμως είναι, αν κάποιοι, έχουν τη διάθεση, το όραμα και τον άμεσο σχεδιασμό, να τραβήξουν μπροστά! Βάζοντας το κάρο στη σωστή του θέση! Και βέβαια, να εμπεδώσουν με τον πιο δυνατό κι αποτελεσματικό τρόπο, όλα αυτά που έχει ανάγκη το νησί για ν’ ανταπεξέλθει απ’ αυτή τη δύσκολη και τραυματική κατάσταση στην οποία έχει βρίσκεται χρόνια τώρα!

Η πικρή αλήθεια, είναι, πως τα προβλήματα είναι πολλά! Αρκετά είναι εκείνα τα μέρη της πόλης και του νησιού συνολικά, που εμφανίζουν ολοφάνερα ίχνη αδιαφορίας κι εγκατάλειψης απ’ τις αρχές τους. Προσοχή, όμως, εκλεκτοί μου αναγνώστες! Δεν πρέπει να μείνουμε στο χτες, γιατί δεν υπάρχει μόνο το χτες. Αλίμονο, αν μείνουμε κολλημένοι στο χτες και δεν κοιτάξουμε με ελπίδα και προοπτική, το σήμερα και το αύριο! Του τόπου μας και κατ’ επέκταση το δικό μας και των παιδιών μας! Και φυσικά, όλα πολλές φορές δεν γίνονται μόνο με τα χρήματα αλλά και με την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων! Ξεκολλήστε, λοιπόν, όλοι εσείς που έχετε τις τύχες της Λευκάδας και των νησιών της στα χέρια σας – κυρίως όμως στο μυαλό σας – απ’ την αδράνεια και την ατολμία, γιατί ποτέ δεν θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι!

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζω, ότι τόσο ο υπογράφων, όσο και η εφημερίδα μας, «Τα Νέα της Λευκάδας», μέσα απ’ την αρθογραφία μας, τις παρεμβάσεις μας, αλλά και τις προτάσεις μας, έχουμε προβάλλει κι αναδείξει τα πολλά και χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε κι εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει το νησί μας. Και είναι πέρα για πέρα αδιαμφισβήτητο, πως έχουμε  συμβάλλει με μεγάλο ή μικρό τρόπο στην επίλυσή τους!   

Έτσι και τώρα, με την πρόταση που θ’ αναπτύξω παρακάτω, στόχος του υπογράφοντος και της εφημερίδας, είναι να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Λευκάδα! Ένα πάρκο που λείπει απ’ το νησί, όταν σ’ όλο τον κόσμο θεωρείται ως αυτονόητο, αλλά στην Ελλάδα θεωρείται ακόμα ως πρωτοποριακή δομή και λειτουργία! Κι όταν ακόμα – ακόμα, η δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, αποτελεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!

Κι όλα αυτά, την ώρα που η ασφάλεια στους δρόμους αποτελεί ζητούμενο στην Ελλάδα, την ώρα που σε ευρωπαϊκό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο διοργανώνονται τεράστιες εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και υπευθυνότητας, η Λευκάδα πρωτοπορεί αρνητικά! Πως; «Καθαρίζοντας» στο συγκεκριμένο θέμα, με το μοίρασμα λίγων ενημερωτικών φυλλαδίων και των καθιερωμένων δελτίων τύπου περί της κυκλοφοριακής αγωγής! Κυρίως, με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς! Η Ελληνική πολιτεία, λοιπόν, στο θέμα της οδικής διαπαιδαγώγησης απ’ τη μικρή ηλικία, δυστυχώς, δεν κάνει τίποτα απολύτως! Μ’ αποτέλεσμα η άμεση ευθύνη να πέφτει στους δήμους και στους δασκάλους των δημοτικών σχολείων! Πως όμως; Με ποια οργάνωση; Με ποιους εξειδικευμένους δασκάλους και όχι μόνο; Με ποιες υποδομές; Όταν σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Αγγλία και Γερμανία, τα μαθήματα της κυκλοφοριακής αγωγής ξεκινάνε απ’ το δημοτικό, για να μην πω ακόμα κι απ’ το νηπιαγωγείο!

Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να γίνει κύριε Δήμαρχε, το πρώτο καλό βήμα εκ μέρους σου, και εκ μέρους ολόκληρης της Δημοτικής Αρχής, με τη δημιουργία ενός Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Λευκάδα! Ένα έργο, που δεν χρειάζεται πολλά λεφτά, παρά μόνο όραμα και βούληση. Και που θα μας βρείτε συνοδοιπόρους κι αρωγούς στην προσπάθειά σας αυτή! Που θ’ αφορά την ασφάλεια των παιδιών μας, των μελλοντικών γενιών της Λευκάδας, αλλά κι εμάς των ιδίων. Γιατί, μέσα απ’ τη ματιά και τα θέλω των μικρών μας φίλων, γινόμαστε όλοι μας καλύτεροι! Καλά είναι τα «φαρομανητά», οι διάφορες και υπερβολικές κοπές πίτας, οι πάμπολλες κι αχρείαστες ενίοτε εκδηλώσεις, όπου χάνεται ο σκοπός και ο στόχος τους κάθε χρόνο, αλλά ο πολιτισμός και η πρόοδος ενός τόπου φαίνονται και είναι αλλού! Σε τέτοιες, ακριβώς, οραματικές σκέψεις, πρωτοβουλίες, αποφάσεις και δράσεις που πάνε έναν τόπο μπροστά!

Αντί επιλόγου :

Υ.Γ 1ο. Το ανωτέρω άρθρο, με τίτλο: «Πάρκο Οδικής Ασφάλειας στη Λευκάδα», το έγραψα πριν ένα χρόνο στα «Νέα της Λευκάδας» και στο «Mylefkada.gr!».

Υ.Γ. 2ο. Μαθαίνω, λοιπόν, με ιδιαίτερη χαρά μάλιστα, ότι ο Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός, έχει στα σχέδιά του έτοιμο προς δρομολόγηση και υλοποίηση την ένταξη του ανωτέρω πάρκου οδικής ασφάλειας (κυκλοφοριακής αγωγής), σ’ ένα γενικότερο περιβαλλοντικό πάρκο που ετοιμάζει στον χώρο του πρώην ΧΑΔΑ, στην πόλη της Λευκάδας. Αγαπητέ Δήμαρχε, μπορείς να μας υπολογίζεις ως συνοδοιπόρους κι αρωγούς, σε τέτοιου είδους οραματικά έργα που σχεδιάζεις για την ανάπτυξη και την προκοπή της Λευκάδας και των νησιών της! 

 

         

Προηγούμενο άρθροΣήμερα ξεκινούν οι προπονήσεις για τα τμήματα Κορασίδων και Μίνι της Νίκης Λευκάδας
Επόμενο άρθροΣυνάντηση εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας