Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Ιατρικά ρούχα τι προσφέρουν οι στολές σε ιατρούς και νοσηλευτές

Ιατρικά ρούχα τι προσφέρουν οι στολές σε ιατρούς και νοσηλευτές

0

Όταν βλέπεις επαγγελματίες γιατρούς με ιατρικές στολές και στολές νοσηλευτών, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι οι πρωταγωνιστές του Grey’sAnatomy; Είσαι φοιτητής Ιατρικής και αναρωτιέσαι γιατί οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων και οι νοσηλευτές φορούν ιατρικά ρούχα και στολές νοσηλευτών; Βρίσκεσαι στο σωστό σημείο για να ενημερωθείς πλήρως για τους λόγους που καθιστούν απαραίτητη την συγκεκριμένη επαγγελματική ένδυση. Απλά συνέχισε την ανάγνωση του κειμένου.

Πότε ξεκίνησαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές να φορούν ιατρικές και νοσηλευτικές στολές

Η επαγγελματική ένδυση για τους ιατρούς, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίστηκε δειλά μόλις τον εικοστό αιώνα. Τα πρώτα χρόνια, πριν την εμφάνιση και την διάδοση των ιατρικών στολών,οι ιατροί φορούσαν συχνά μαύρα ρούχα. Πάνω από αυτά τα ρούχα, μόνο οι χειρουργοί κατά την διάρκεια μιας εγχείρησης φορούσαν μία ποδιά για να διατηρούν καθαρά τα ρούχα τους.

Όταν στα τέλη του 19ου αιώνα ανακαλύφθηκαν τα μικρόβια, τα αντισηπτικά και η εξάπλωση των ασθενειών, οι γιατροί και οι νοσοκόμες αποφάσισαν να δημιουργήσουν την δική τους στολή. Επέλεξαν να υιοθετήσουν το λευκό χρώμα για τον σχεδιασμό των στολών τους γιατί με αυτό το χρώμα οι λεκέδες από αίμα εντοπίζονταν πιο εύκολα. Η στολή νοσηλεύτριας είχε επίσης λευκό χρώμα. Τα ιατρικά ρούχα άλλων χρωμάτων όπως μπλε, πράσινο κλπ εμφανίστηκαν μετά τις αρχές του 1970.

Τα ιατρικά ρούχα προστατεύουν το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ασθενείς από τα μικρόβια

Ο πρώτος και πιο προφανής λόγος της αναγκαίας χρήσης των ιατρικών ρούχων από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι η προστασία τους από διάφορα μικρόβια. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών σε ένα νοσοκομείο είναι τις περισσότερες φορές εξασθενημένο. Έτσι, πρέπει να προστατεύονται από πιθανά μικρόβια που μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες λοιμώξεις.

Εάν ένας γιατρός δεν άλλαζε ρούχα όταν έμπαινε στο νοσοκομείο και εξέταζε έναν ασθενή με τα ρούχα που φορούσε όσο βρισκόταν στο λεωφορείο ή στη καφετέρια, για παράδειγμα, θα υπήρχαν πολλές πιθανότητες, να μεταφερθούν μικρόβια από τον γιατρό στον εξεταζόμενο ασθενή. Εκτός από του ασθενείς, οι νοσηλευτικές και οι ιατρικές στολές μειώνουν τον κίνδυνο έκθεσης των εργαζομένων σε μολυσματικές ασθένειες καθώς κατασκευάζονται από άριστης ποιότητας υλικά και αυτά τους προστατεύουν από τα σωματικά υγρά.

Με τις ιατρικές και τις νοσηλευτικές στολές αναγνωρίζονται εύκολα οι εργαζόμενοι σε ένα νοσοκομείο

Ένας ακόμη λόγος που είναι απαραίτητα τα ιατρικά ρούχα στους επαγγελματίες του κλάδου υγείας είναι πως τους επιτρέπει να αναγνωρίζονται εύκολα από τους ασθενείς και από τους συνοδούς τους. Φαντάσου να έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας και να μεταφέρεσαι εκτάκτως σε ένα μεγάλο και γεμάτο από κόσμο νοσοκομείο. Αντί να ρωτάς το κάθε άτομο που συναντάς ξεχωριστά αν είναι γιατρός ή νοσοκόμος, μπορείς γρήγορα να αντιληφθείς τους εργαζομένους του νοσοκομείου από τα ρούχα που φορούν και να ζητήσεις βοήθεια. Επίσης, ανάλογα με το χρώμα των στολών, θα καταλάβεις ευκολότερα την ειδικότητα των γιατρών (λόγου χάρη, οι χειρουργοί φορούν διαφορετικό χρώμα ιατρικών ρούχων).

Τα ιατρικά ρούχα είναι άνετα και ανθεκτικά

Επιπλέον, ο επαγγελματικός ρουχισμός τόσο του ιατρικού όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού προσφέρει άνεση που είναι πολύ απαραίτητη για την πολύωρη και κουραστική εργασία. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των στολών επιτρέπουν το σώμα να αναπνέει με την απορρόφηση του ιδρώτα και την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών.

Ακόμη, όλα τα ρούχα εργασίας που φορούν οι εργαζόμενοι του κλάδου υγείας είναι αναγκαίο να πλένονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μετά από κάθε χρήση. Τα μη επαγγελματικά ρούχα θα φθείρονταν σύντομα και θα έχαναν το χρώμα τους μετά από τόσο σχολαστικό καθαρισμό. Όμως οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν γι αυτό. Η ιατρική επαγγελματική στολή είναι ανθεκτική στις συχνές πλύσεις και παραμένει αναλλοίωτη για πολλά χρόνια.

Τέλος, οι ιατρικές στολές και οι στολές νοσηλευτών είναι πρακτικές. Έχουν αρκετές τσέπες για να τοποθετούν σε αυτές τα εργαλεία που χρειάζονται για την εξέταση ενός ασθενή (στηθοσκόπιο, θερμόμετρο) ή για την χορήγηση κάποιου φαρμάκου.

Προηγούμενο άρθροΠώς μπορεί η διαδικτυακή ψυχαγωγία να βοηθήσει στην ψυχική σας υγεία;
Επόμενο άρθροΑνόρυξη γεώτρησης στην θέση «Καρτέρι» της Δ.Ε.Σφακιωτών