Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΚΚΕ Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας: Καμιά συνδικαλιστική δίωξη δε θα κάμψει τον πρωτοπόρο...

ΚΚΕ Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας: Καμιά συνδικαλιστική δίωξη δε θα κάμψει τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τά

0

 Η κλήτευση σε δίκη του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – ΒόνιτσαςΒεροιώτη Αλέξανδρου και του Προέδρου του Σωματείου Οικοδόμων Βερροιώτη Γεράσιμου, στελέχη και οι δύο της Τ.Ε. Λευκάδαςτου ΚΚΕ, από την εταιρεία «Μπακαλάρος Κατασκευαστική ΑΕ», και με αιτία την παρέμβαση στο εργοτάξιο της εταιρίας στο Νυδρί, τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας για την Πρωτομαγιά του 2021, αποτελεί πράξη-πρόκληση για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, γενικότερα, στους χώρους εργασίας του νησιού. Ο εργολάβος θέλει να σύρει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΚΚΕ για «εξυβριστική διάθεση, απειλή σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας των μηχανημάτων».

Σε συνθήκες  που όλο και περισσότερο οξύνεται η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, που οι λαϊκές οικογένειες μετράνε ευρώ το ευρώ για να δουν αν τους φτάνει να πληρώσουν τους λογαριασμούς και ποια είδη πρώτης ανάγκης θα πάρουν για το μήνα, τη στιγμή που στους περισσότερους εργασιακούς χώρους καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα, επιχειρείται με ψευδείς κατηγορίες η ποινικοποίηση, επί της ουσίας, της συνδικαλιστικής δράσης, και επιχειρείται προκειμένου να υπάρξει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς.

Αντί η εργοδοσία να είναι υπόλογη για την κατάσταση που επικρατούσε για μήνες στο εργοτάξιο, για το ότι απασχολούσε τους λιγοστούς εργαζόμενους ήλιο με ήλιο για να βγάλει τη δουλειά, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εργοτάξιο σε κατοικημένη περιοχή,  θέλει «να βγει κι από πάνω» ενάντια στο Εργατικό Κέντρο και στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Σε αυτά προστίθεται η απαράδεκτη στάση της σε περιοδεία του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Οικοδόμων που προηγήθηκε μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς, σκίζοντας τις ανακοινώσεις και διώχνοντας τους συνδικαλιστές από το εργοτάξιο. Την ημέρα της απεργίας προκειμένου να κάμψει τη στάση των απεργών εργατών και να τρομοκρατήσει έθεσε ερπυστριοφόρο μηχάνημα σε κίνηση θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παραβρισκόμενων (εργατών και μελών της Διοίκησης του Ε.Κ. και σωματείων) και τραυματίζοντας τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Η εργοδοσία έχει το θράσος να μηνύει το αυτονόητο δικαίωμα της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Μεγάλη είναι η ευθύνη της περιφερειακής αρχής, ως υπεύθυνη για το έργο ανάπλασης στο Νυδρί, όπου δεν τηρήθηκε από την αρχή κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους, ενώ υπήρξε αδιαφορία για τους όρους εργασίας των εργαζομένων. Ακόμα και μετά το συμβάν με τον τραυματισμό του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προτίμησε να τηρήσει σιγή ιχθύος παίρνοντας, εκ των πραγμάτων, το μέρος του εργολάβου.

Η τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους δεν είναι κάτι το σπάνιο, κυριαρχεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και από αυτή παίρνει αέρα.

Όμως να χωνέψουν μερικοί ότι η συνδικαλιστική δράση και οι αγώνες της εργατικής τάξης για την ζωή και τα δικαιώματα δεν μπαίνουν στον γύψο, δεν απαγορεύονται ,δεν καταστέλλονται.

Ο λευκαδίτικος λαός, τα εργατικά σωματεία του νησιού, οι εργάτες οικοδόμοι, αλλά και το σύνολο των εργαζόμενων πρέπει να δώσουν απάντηση στην προσπάθεια να κυριαρχήσει κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους για ζωή και δουλειά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματά τους!

19-12-2022

Προηγούμενο άρθροΗ κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την επιδοματική πολιτική ως μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, στην οποία «εκπαιδεύει» τους πολίτες, επενεργεί εις βάρος της υγειούς οικονομίας
Επόμενο άρθροΕκδήλωση ”Συνάντηση με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη”