Αρχική Ειδήσεις Κουβεντιάζοντας με τον δάσκαλο, οικογενειάρχη και μουσικό Χρήστο – Γιάννη Φουρλάνο

Κουβεντιάζοντας με τον δάσκαλο, οικογενειάρχη και μουσικό Χρήστο – Γιάννη Φουρλάνο

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κουβεντιάζοντας με τον δάσκαλο, οικογενειάρχη και μουσικό Χρήστο – Γιάννη Φουρλάνο

Ο Δημοσιογράφος Σωτήρης Κων. Κάτσενος, κουβεντιάζει με τον Γιάννη Φουρλάνο, Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων, «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ». Με χαρά σας παρουσιάζει έναν ξεχωριστό, πολυτάλαντο και δραστήριο Λευκαδολάτρη, μέσα από την αγαπημένη σας εφημερίδα, «Τα Νέα της Λευκάδας».

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο
Ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων, «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» είναι ένας ισχυρός δεσμός, αδιατάρακτος σύνδεσμος με την πατρίδα, τη Λευκάδα, ένα σταθερό σημείο αναφοράς, όπου ζει, δημιουργεί και δυναμώνεται ο Λευκαδίτικος πολιτισμός και κουλτούρα. Με μεγάλη κι αδιάλειπτη παρουσία και προσφορά, σ’ ό, τι μυρίζει, αναπνέει κι αναφέρεται στην πατρώα γη, τη Λευκάδα, που οι Λευκαδίτες της Ηλιούπολης και των Γύρω Δήμων τον νιώθουν ως δεύτερο σπίτι τους!!!
Οι πολιτιστικές δραστηριότητες κι όχι μόνο, ως πεδίο άσκησης του νου, ως κοινωνική δράση, αλλά και ως στοιχείο της ταυτότητας μιας κοινότητας, μιας πόλης, βρίσκονται στο επίκεντρο του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ».
Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό, αγαπητοί μου αναγνώστες, πολίτες της Λευκάδας, να τονίσω, μιας και παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς, και για πολλά χρόνια τα δρώμενα του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ», ότι η παρούσα Διοίκηση του Συλλόγου με Πρόεδρο, τον εκλεκτό φίλο και ξεχωριστό Λευκαδίτη, οδοντίατρο, Βαγγέλη Γεωργάκη, αλλά κι ολόκληρο το Δ.Σ του Συλλόγου, όλα τα μέλη του, εργάζονται ενωμένα, αρμονικά και συλλογικά για το καλό του Συλλόγου και των «αδελφών» μας Λευκαδίων της Ηλιούπολης και των Γύρω Δήμων.
Μπορεί, η πανδημία να μην λέει να σταματήσει, μπορεί, λόγω του ιού να μην γίνεται να ξεμυτίσουμε από τα σπίτια μας, να όμως, που η αγάπη μας για τη Λευκάδα μας, το τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, μας έφερε κοντά, μας έδωσε τη δυνατότητα να τα πούμε εγκάρδια και φιλικά, έστω και μέσα απ’ τις γραμμές του τηλεφώνου, με τον αγαπητό μου Γιάννη Φουρλάνο. Έτσι, προέκυψε και η σημερινή μας κουβέντα. Μια κουβέντα, μακριά απ’ τις καθιερωμένες και συνηθισμένες συνεντεύξεις, αλλά κοντά στην εκτίμηση και στην αλήθεια.
Αγαπητέ Γιάννη, γεννήθηκες στα Βουρνικά …
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βουρνικά Λευκάδας, αγαπητέ Σωτήρη, όπου τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο. Χρόνια φτωχά, αλλά πλούσια σε εμπειρίες, αλληλεγγύη και πολλή Λευκάδα.
Η οικογένειά σου …
Ο πατέρας μου Ευάγγελος Φουρλάνος ήταν ψάλτης, πραματευτής, γεωργός, εργάτης και γενικά βιοπαλαιστής. Ήταν άνθρωπος τίμιος, εργατικός με χιούμορ. Είχε μεγάλη αγάπη στο δημοτικό τραγούδι και όπου υπήρχε καλό πανηγύρι ήταν παρών. Μαζί του κι εγώ. Η μητέρα μου (Κωνσταντίνα Χρυσοβιτσάνου) ήταν μια παραδοσιακή Λευκαδίτισσα «παλαιάς κοπής» από αυτές που μου έβαλαν στην καρδιά μου την αγάπη για τις παραδοσιακές αξίες.
Τελείωσες το δημοτικό σχολείο στα Βουρνικά. Μετά …
Τελείωσα το Δημοτικό σχολείο στο χωριό μου και την Α΄ Γυμνασίου στη Βασιλική Λευκάδας. Κατόπιν ήρθα στην Ηλιούπολη όπου πήγα Γυμνάσιο και Λύκειο. Ακολούθησαν οι σπουδές μου στη Ζ.Π.Α. Ιωαννίνων και μετά τη στρατιωτική μου θητεία εργάστηκα ως δάσκαλος ξεκινώντας από τον Πειραιά. Στην διδασκαλική μου πορεία πέραν από τα διδακτικά μου καθήκοντα πάντα είχα το ενδιαφέρον και το ζήλο για περαιτέρω μόρφωση, ούτως ώστε να είμαι πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός στο λειτούργημά μου.
Στη συνέχεια με τι ασχολήθηκες …
Πέραν από τα σεμινάρια που παρακολούθησα, σπούδασα Θεολογία, Ευρωπαϊκή Μουσική, Βυζαντινή Μουσική, Παραδοσιακά κρουστά, Μετεκπαίδευση και εξομοίωση των δασκάλων και θεατρικά σεμινάρια. Εκτός από αυτά συμμετέχω στη Βυζαντινή Χορωδία «ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΝ», έχοντας πολλές παραστάσεις και συνεργασίες με κορυφαίους μουσικούς.
Συνταξιούχος πλέον, καταπιάνεσαι με τις μεγάλες σου αγάπες που είναι …
Μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλικής μου πορείας, ασχολούμαι κυρίως με τις μεγάλες μου αγάπες: Την παραδοσιακή μουσική και Ψαλτική τέχνη, υπηρετώντας το αναλόγιο του Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης και τα πολιτιστικά της Λευκάδας. Στα πλαίσια αυτά υπηρέτησα το Σύλλογο Βουρνικιωτών, κατέχοντας τη θέση του Γεν. Γραμματέα στο Δ. Σ. του Συλλόγου και είχαμε την ευκαιρία να αφήσουμε ανεξίτηλο έργο στο διάβα του χρόνου για το χωριό μας.
Και φτάνουμε στο σήμερα …
Σήμερα δραστηριοποιούμαι στο Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων « Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» κατέχοντας τη θέση του Γεν. Γραμματέα στο Δ.Σ. του Συλλόγου και είμαι πολύ ευχαριστημένος διότι είναι ένας Σύλλογος με ενεργή παρουσία και σημείο αναφοράς τόσο στην Ηλιούπολη, όσο και στη Λευκάδα.
Εσύ και η οικογένειά σου, σε μια κοινή πορεία …
Απέκτησα εξαμελή οικογένεια κι έχω την ευλογία και την ευτυχία μαζί με τα δυο μικρότερα παιδιά μου τον Κωνσταντίνο και την Ελένη πέραν από τις δικές τους μουσικές διαδρομές να έχουμε και μια κοινή πορεία στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Για μένα η ενασχόληση αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι πέραν από τη μουσική «κλέβω νιάτα από τα νιάτα τους» και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου τόσο στον Κωνσταντίνο, όσο και στην Ελένη.
Δύο απ’ τα παιδιά σου, ο Κωνσταντίνος και η Ελένη, φοιτητές στο ΕΚΠΑ και καταπληκτικοί μουσικοί …
Ναι ο Κωνσταντίνος Φουρλάνος, φοιτητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Μουσικών Σπουδών. Πέραν των πανεπιστημιακών σπουδών έχει πτυχίο αρμονίας, έχει σπουδές στο πιάνο και παίζει κιθάρα, λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι, ταμπουρά, ιρανικό ταρ, φλογέρα και άλλα ιδιόφωνα όργανα. Ασχολείται με τη σύνθεση και έχει ιδιαίτερη ενασχόληση με τη ροκ και τη μπλουζ μουσική. Και η Ελένη Φουρλάνου, φοιτήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Μουσικών Σπουδών. Πέραν των σπουδών αυτών έχει πτυχίο αρμονίας, και έχει σπουδές στη βιόλα, κανονάκι, γκάιντα, παραδοσιακό κλαρίνο, βυζαντινή μουσική, κιθάρα. Επί πλέον δε, είναι μέλος στην ΑΣΟΝ (Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων)
Η δράση σας πολυσχιδής, δραστήρια και συνεχής με πολλές παρουσίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό ….
Ναι αυτό είναι αλήθεια. Έχουμε δώσει πολλές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό είτε μαζί ως κομπανία είτε και ατομικά είτε και με άλλα σχήματα. Κορυφαίες μας στιγμές ήταν τα ταξίδια μας στο Ιράν και στη Ζιμπάμπουε. Επιπλέον όλοι μαζί συμμετέχουμε στην Τετράφωνη Μεικτή Χορωδία του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» εγώ ως χορωδός και ο Κωνσταντίνος και η Ελένη ως μουσικοί στη μαντολινάτα. Πέραν τούτων, η Ελένη ως μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Αλίμου έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο Ισραήλ, στην Ελβετία και σε πολλές ελληνικές πόλεις.
Δύναμή σας, η αγάπη σας για τη μουσική …
Η αγάπη μας για τη μουσική παρά τις διαφορετικές μας προτιμήσεις καθώς και η μεταξύ μας αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη που μας ωθεί και μας κρατά δεμένους μεταξύ μας!
Άλλες σας εμφανίσεις …
Ναι, έχουμε εμφανιστεί στο ανοιχτό θέατρο της Λευκάδας στο έργο της κ. Ι. Κόκλα «να του κρίνω μάνα», σε λαογραφικές εκδηλώσεις, σε μαγαζιά εστίασης στη Νότια Λευκάδα, σε λαογραφικά δρώμενα όπως παραδοσιακά αλωνίσματα κλπ. Η Ελένη με το μουσικό Σχολείο Αλίμου έχει εμφανιστεί στην αίθουσα της φιλαρμονικής παίζοντας κανονάκι και παραδοσιακό κλαρίνο. Επιπλέον, έχουμε λάβει μέρος σε εκδηλώσεις για τη Μ. Ασία στο Δήμο Βούλας καθώς επίσης και σε πολλά άλλα τέτοιου είδους δρώμενα.
Φίλτατε Γιάννη, σ’ ευχαριστώ πολύ γι αυτή την εγκάρδια και εξαιρετική κουβέντα που είχαμε κι ελπίζω τελειώνοντας η πανδημία να έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε κι από κοντά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προηγούμενο άρθροΣημαντική δωρεά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας από το Επιμελητήριο Λευκάδας
Επόμενο άρθροH Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συμμετείχε, υπό το συντονισμό της Europol, σε κοινή Ημέρα Δράσης στο πλαίσιο ερευνών για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα των Η.Π.Α.