Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Νάξος: Τι αξίζει να δει κάποιος που θα επισκεφτεί το νησί για...

Νάξος: Τι αξίζει να δει κάποιος που θα επισκεφτεί το νησί για διακοπές

0

Αναρωτιέστε που θα πάτε διακοπές με την παρέα σας το φετινό καλοκαίρι; Θέλετε ένα οικονομικό προορισμό που να έχει πλήθος αξιοθέατων και μακροχρόνια ιστορία; Η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη πίσω από πέντε γράμματα: «Νάξος». Αν επιλέξετε να την επισκεφτείτε, σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει. Είναι ένα νησί «γλύκα μεγάλη» όπως είχε γράψει και ο Νίκος Καζαντζάκης. Μάθετε παρακάτω τι αξίζει να δείτε όταν φτάσετε σε αυτή.

Η Χώρα: Η πρωτεύουσα της Νάξου

Κατεβαίνοντας από το πλοίο, το πρώτο μέρος που θα συναντήσετε στο νησί είναι η Χώρα καθώς είναι το κύριο λιμάνι και η πρωτεύουσα της. Θα ενθουσιαστείτε με την ομορφιά της πόλης καθώς διακρίνεται για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της με κυκλαδίτικα και ενετικά στοιχεία. Η ενοικίαση αυτοκινήτου για διακοπές στην Νάξο είναι απαραίτητη, εάν δεν έχετε ταξιδέψει με το δικό σας όχημα. Το νησί είναι από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων και δεν θα μπορέσετε να το δείτε όλο, δίχως μεταφορικό μέσο.

Μη φύγετε, ωστόσο, από το λιμάνι, αν δεν δείτε πρώτα το κάστρο που έχει χτιστεί σε ένα λόφο δίπλα σε αυτό. Φτιάχτηκε από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο το 1207 και ήταν διοικητικό και πολιτικό κέντρο των κατακτητών. Είναι από τα ελάχιστα μνημεία που έχουν σωθεί στην Ελλάδα και έχουν την δομή μεσαιωνικής πόλης. Έως σήμερα τα σπίτια του κάστρου κατοικούνται από απογόνους των Ενετών.

Στον πύργο «DellaRocca-Barozzi» που βρίσκεται μέσα στο κάστρο, στεγάζεται και το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού με εκθέματα από την Νεολιθική εποχή μέχρι και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Εκεί κοντά, μπορείτε να επισκεφτείτε την πρώτη ξένη σχολή της Ελλάδος, την «ΚαπέλλαΚαζάτζα» των μοναχών Ουρσουλινών που δημιουργήθηκε το 1739.

Επίσης, εκεί βρίσκεται η εμπορική σχολή όπου σπούδασε ο Νίκος Καζαντζάκης για δώδεκα μήνες. Μη παραλείψετε ναδείτε στην Χώρα την μυκηναϊκή συνοικία «Γκρόττα», την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας καθώς και την επιβλητική «Πορτάρα».

Η Πορτάρα

Για την Πορτάρα, θα μιλάτε για πολύ καιρό μετά το τέλος των διακοπών σας, καθώς είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της Νάξου. Είναι μία εντυπωσιακή και τεράστια μαρμάρινη πύλη ενός ναού που ξεκίνησε να χτίζει ο τύραννος Λύγδαμις για να τιμηθεί ο θεός Απόλλωνας, περίπου στο 530 π.Χ. Ο ίδιος επιθυμούσε έναν ναό παρόμοιο με αυτόν του Ολυμπίου Διός στην πρωτεύουσα και της Ήρας στη Σάμο. Ωστόσο, η κατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί η εξουσία του Λύγδαμι αποκαθηλώθηκε από τους Λακεδαιμόνιους του 524 π.Χ.

Η πύλη Πορτάρα βρίσκεταιστην νησίδα «Παλάτια» ή αλλιώς «Νησί του Βάκχου» που ενώνεται με το βόρειο τμήμα του λιμανιού της Νάξου. Κατασκευάστηκε από τέσσερα μεγάλα μαρμάρινα κομμάτια βάρους περίπου 20 τόνων. Το ύψος της φτάνει στα έξι μέτρα ενώ το πλάτος της ξεπερνά τα 3,5 μέτρα. Στα «Παλάτια», σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Θησέας άφησε την Αριάδνη και μετά την απήγαγε ο Διόνυσος γιατί την ερωτεύτηκε.

Απείρανθος

Μετά την Χώραείναι σημαντικό να επισκεφτείτε και τα χωριά της, εάν θέλετε να γνωρίσετε πραγματικά όλες τις ομορφιές του νησιού. Με το αυτοκίνητο που θα ενοικιάσετε, σκεφτείτε να πάτε στο πιο γνωστό χωριό του νησιού, την Απείρανθο. Εκεί, γεννήθηκε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος μα και ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης που ήταν παλιά πρωθυπουργός.

Οι κάτοικοι της Απείρανθου έχουν αλλιώτικο γλωσσικό ιδίωμα από τους υπόλοιπους Ναξιώτες καθώς στο συγκεκριμένο χωριό κατέφυγαν παλαιότερα οικογένειες από τα Σφακιά της Κρήτης. Βρίσκεται 28 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Νάξου και είναι γνωστή και ως «μαρμάρινο χωριό».

Όταν φτάσετε στην Απείρανθο, θα μαγευτείτε από τα στενά καλντερίμια από μάρμαρο, τις αψιδωτές καμάρες, τα εντυπωσιακά μαρμάρινα σπίτια, καφενεία, ταβέρνες. Έχει πολλά ενδιαφέροντα μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε:

  • Το Αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και εκτίθενται ευρήματα από τα προϊστορικά χρόνια.
  • Το Γεωλογικό μουσείο: θα το δείτε στη είσοδο της Απειράνθου και είναι από τα σημαντικότερα μουσεία του συγκεκριμένου είδους στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτό, υπάρχουν περισσότερα από 2500 σπάνια πετρώματα από το χωριό, την Νάξο, τις Κυκλάδες, την Ελλάδα μα και από περιοχές άλλων χωρών.
  • Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας,
  • Το μουσείο Παιδικού Πολιτισμού: Σε αυτό, αναδεικνύεται η σχέση που είχαν τα παιδιά με το παιχνίδι από τα αρχαία ως τα νεότερα χρόνια.
  • Το μουσείο Εικαστικών Τεχνών και
  • Το λαογραφικό μουσείο

Οι Κούροι της Νάξου

Αξίζει, ακόμη, να δείτε τα περίφημα αγάλματα της Νάξου, τους κούρους. Αυτοί βρίσκονται ημιτελείς σε διάφορα σημεία του νησιού. Στην περιοχή του Φλεριού, θα δείτε ένα γυμνό αντρικό άγαλμα ξαπλωμένο που χρονολογείται στο 570 π.Χ και ένα γυναικείο άγαλμα.

Ο ναός του Διόνυσου και ο ναός της Δήμητρας

Ο αρχαίος ναός του Διόνυσου βρίσκεται στο Φλεριό ενώ ο ναός της Δήμητρας στον οικισμό Σαγκρί. Ο συγκεκριμένος ναός χτίστηκε ολοκληρωτικά από μάρμαρο της Νάξου σε Ιωνικό ρυθμό το 530 π.Χ και η αρχιτεκτονική του είναι πρόδρομη του Παρθενώνα. Στο εσωτερικό του, σήμερα, υπάρχουν μουσειακά εκθέματα.

Τέλος, προτού ολοκληρώσετε τις διακοπές σας εξερευνήστε το σπήλαιο Ζα, έκτασης 4100 τ.μ. και μήκους 115 μέτρων, που βρίσκεται στο χωριό Φιλώτι. Θα μαγευτείτε από τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες που θα δείτε εκεί αλλά και την όμορφη θέα των γύρω νησιών.

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση και Αξιοποίηση Δράσης Εκπαιδευτικών 2ου Γυμνασίου
Επόμενο άρθροΔήμος Λευκάδας: Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού