Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Οδηγός αγοράς για είδη παιδικής χαράς οικιακής χρήσης

Οδηγός αγοράς για είδη παιδικής χαράς οικιακής χρήσης

0

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα σετ κούνιας για τα παιδιά σας;

Μάθετε οτιδήποτε χρειάζεται να γνωρίζετε για τα υλικά, τις τιμές και την ασφάλεια πριν επιλέξετε το καλύτερο σετ κούνιας για την αυλή σας.

Ζούμε σε μια χώρα με γλυκό, μεσογειακό κλίμα και κάπου 300 ημέρες το χρόνο ηλιοφάνεια.
Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν κήπο, αυλή ή μια ευρύχωρη βεράντα και η επιθυμία όλων όσων έχουμε μικρά παιδιά είναι πώς θα αξιοποιήσουμε το χώρο αυτό με τρόπο που θα απασχοληθούν και θα εκτονώσουν την αστείρευτη ενέργεια τους, ενώ παράλληλα θα είναι ασφαλή χωρίς να χρειάζεται να «ξενιτευόμαστε» στις κατά τόπους παιδικές χαρές και πλατείες της γειτονιάς μας.

Εχοντας δε περάσει την περιπέτεια της πανδημίας του κορωνοϊού, στην άκρη του μυαλού όλων μας είναι η σκέψη ότι αν υπάρξει επόμενη φορά να μη μας βρει απροετοίμαστους, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν τις καλές συνθήκες ζωής των παιδιών μας.

Αν λοιπόν είστε ανάμεσα σε αυτούς που σκέφτεστε να εξοπλίσετε το σπίτι σας με κάποιο σετ κούνιας ή άλλα είδη παιδικής χαράς και παιχνιδιού, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα σετ παιδικής χαράς;

Ένα σετ κούνιας ή σετ παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους είναι μια κατασκευή για να παίζουν τα παιδιά. Τα πιο απλά σετ αιώρησης μπορεί να έχουν μόνο μία ή δύο κούνιες αναρτημένες με σχοινί ή αλυσίδες, ενώ τα μεγαλύτερα σετ μπορεί να περιλαμβάνουν τσουλήθρα, τοίχο αναρρίχησης,σκάμμα με άμμου, σκάλες με σχοινί ή άλλα διασκεδαστικά χαρακτηριστικά.

Εκτός από τα τυποποιημένα σετ που θα βρείτε σε ποικιλία σχεδίων στην αγορά, αν έχετε κλίση στο DIY και πιάνουν τα χέρια σας, μπορείτε να γλιτώσετε πολλά χρήματα αν αγοράσετε την ξυλεία, αλλά και τα παιχνίδια και αξεσουάρ της αρεσκείας σας μεμονωμένα και κατασκευάσετε μια μοναδική σύνθεση βασισμένη αποκλειστικά στο χώρο και τις ανάγκες σας.

Από τί υλικά κατασκευάζονται;

Υπάρχουν τρία υλικά για τα σετ κούνιας: ξύλο, μέταλλο και πλαστικό. Συνήθως ένα σετ παιδικής χαράς συνδυάζει και τα τρία.

Τα σετ σχεδιασμένα για νήπια είναι συνήθως κατασκευασμένα από λείο πλαστικό και είναι κατάλληλα για χρήση σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Είναι τα πιο οικονομικά παιχνίδια που μπορείτε να επιλέξετε αλλά έχουν παράλληλα και τον πιο μικρό ορίζοντα χρήσης καθώς απευθύνονται αυστηρά για χρήση από βρέφη ή/και νήπια.

Το μέταλλο, ή ένας συνδυασμός μετάλλου και πλαστικού, είναι κατάλληλο για σετ που διαθέτουν κούνιες, τσουλήθρες, και ράβδους για αναρρίχηση και μονόζυγο. Είναι μια λύση μεσαίας κατηγορίας για μικρή ως μέτρια χρήση.

Το ξύλο, είναι ομολογουμένως το ακριβότερο υλικό αλλά ταυτόχρονα η πιο όμορφη και ανθεκτική επιλογή. Ειδικά όταν μιλάμε για ξύλινους σκελετούς από εμποτισμένο πεύκο 4ης κλάσης που προσδίδει στο ξύλο μεγάλη αντοχή και παράλληλα είναι κατάλληλο για καθημερινή χρήση, μπορεί να διασκεδάζει τα παιδιά σας ακόμα και ως την εφηβεία τους. Είναι το κορυφαίο υλικό κατασκευής, ακόμα και για περίτεχνα σετ παιχνιδιού που περιλαμβάνουν ένα πύργο (παρατηρητήριο), τοίχο αναρρίχησης, τραπέζι πικνίκ και σκάμμα με άμμο.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στα σετ παιδικής χαράς οικιακής χρήσης

Πλεονεκτήματα

  • Παρέχουν ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά να παίζουν έξω, όπου μπορείτε Κι εσείς να τα παρακολουθείτε από την άνεση του κήπου σας.
  • Μπορούν να προσφέρουν πολλά χρόνια παιχνιδιού και χαράς για τα παιδιά σας και τους φίλους τους.
  • Υπάρχει μια τεράστια γκάμα σε σχέδια και υλικά, με τιμές για κάθε «τσέπη». Επίσης, μπορείτε πάντα να συνδυάσετε κομμάτια μεταξύ τους (π.χ. ένα σετ με κουνιες κ τσουλήθρα μαζί με ένα σκάμμα) για ακόμα περισσότερες ώρες παιχνιδιού.
  • Τα περισσότερα μπορούν να εγκατασταθούν DIY μια και παραδίδονται σε kit με έντυπο οδηγιών συναρμολόγησης.

Μειονεκτήματα

  • Τα περίτεχνα σετ κούνιας – όπως αυτά που πιθανώς να θέλουν τα παιδιά σας – είναι ακριβά.
  • Το ξύλο ξύλο για να παραμείνει αμετάβλητο θέλει συντήρηση. Το μέταλλο μπορεί να σκουριάσει ή να λυγίσει και είναι πολύ δύσκολη η συντήρηση του. το πλαστικό έχει χαμηλό όριο βάρους και καλύπτει μόνο τα πολύ μικρά παιδάκια.
  • Τα παιδιά σας θα ξεπεράσουν το σετ κούνιας μεγαλώνοντας και μετά θα πρέπει να βρείτε τι να κάνετε με αυτό. Εδώ μια λύση – αν φυσικά είναι καλοσυντηρημένο – είναι η μεταπώληση.
  • Αν ο χώρος δεν είναι επαρκώς περιφραγμένος υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κλοπής (δύσκολο αλλά όχι απίθανο, ειδικά σε εξοχικά που δεν υπάρχει μόνιμη ανθρώπινη παρουσία).

Τι άλλο θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή αγοράς

Αυτά τα σετ παιχνιδιού, συνηθώς αποτελούνται από μεγάλα πακέτα που δεν μεταφέρονται με ΙΧ. Θα πρέπει λοιπόν να ελέγξετε αν υπάρχει κόστος μεταφοράς για παράδοση στο χώρο σας και ποιό είναι αυτό.

Επίσης, αν δεν «πιάνουν» τα χέρια σας, θα πρέπει επίσης να δείτε με την εταιρεία που θα απευθυνθείτε αν αναλαμβάνουν την τοποθέτηση του σετ στο χώρο σας και με ποιά επιπλέον χρέωση.

 

Εγκατάσταση – Τοποθέτηση στο χώρο

Οι περισσότερες οικιακές παιδικές χαρές, ακόμη και τα μεγάλα σετ, έρχονται προ-τρυπημένα, με όλο το υλικό που χρειάζεστε για να τα συναρμολογήσετε και φυλλάδιο με τις σχετικές οδηγίες. Το αν θα επιλέξετε να συναρμολογήσετε μόνοι σας το σετ παιχνιδιού ή αν θα πληρώσετε για επαγγελματική εγκατάσταση, εξαρτάται από τις δεξιότητές σας στο DIY.

Εάν το εγκαταστήσετε μόνοι σας, είναι καλό να γνωρίζετε ότι δεν είναι μια δουλειά ενός ατόμου. Θυμηθείτε επίσης ότι πρέπει να προετοιμάσετε το χώρο που πρέπει να είναι εντελώς επίπεδος πριν ξεκινήσετε να τοποθετείτε τον σκελετό της παιδικής χαράς. Αφήστε οπωσδήποτε 1,50-2,00μ. ελεύθερο χώρο σε όλες τις πλευρές και τέλος βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προεξέχοντα κλαδιά ή καλώδια.

Συντήρηση υλικών στα σετ παιδικής χαράς

Ζητήσαμε και πήραμε συμβουλές από επαγγελματίες στην πώληση οικιακών παιδικών χαρών. Μας συνέστησαν ότι για να διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση το σετ και να το προστατέψετε από τη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών, θα είναι καλό να καθαρίζετε και εν συνεχεία να περνάτε με συντηρητικό εμποτισμού τα ξύλινα σετ παιχνιδιού τους μία φορά το χρόνο (ή ανάλογα με τις οδηγίες κατασκευαστή του συντηρητικού μια και στο εμπόριο υπάρχουν υλικά με διάρκεια μέχρι και 5 χρόνια!).

Για μεταλλικά σετ, ελέγξτε για περιοχές όπου το φινίρισμα της πούδρας μπορεί να έχει υποστεί ζημιά και να υπόκειται σε σκουριά και εφαρμόστε μια βαφη μετάλλου όπου χρειάζεται.
Τα πλαστικά σετ αιώρησης πρέπει να αποθηκεύονται όταν δεν χρησιμοποιούνται, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν το πλαστικό εύθραυστο και οι υψηλές να επιταχύνουν τον πολυμερισμό του πλαστικού.

Τέλος για τα ξύλινα και μεταλλικά σετ θα είναι καλό να ελέγχετε περιοδικά ότι όλες οι ενώσεις εντάξει και γενικά ότι όπου υπάρχουν μπουλόνια είναι σφιχτά.

Οδηγίες για την ασφάλεια και την αποτροπή ατυχημάτων

Ξεκινήστε με το βασικότερο, που είναι να προμηθευτείτε με παιχνίδια πιστοποιημένων εργοστασίων, κατά προτίμηση Ευρωπαϊκών που είναι και σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς ασφαλείας της Ε.Ε. Σ
Σίγουρα μια φθηνή τιμή είναι ελκυστική, αλλά όταν μιλάμε για την απασχόληση των παιδιών μας αξίζει να επιλέξουμε με κριτήριο την ποιότητα και την ασφάλεια τους.

Τα περισσότερα σετ αιώρησης εγκαθίστανται πάνω σε χώμα ή γρασίδι – τεχνητό γκαζόν, όμως καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι αυτές οι επιφάνειες δεν είναι αρκετά μαλακές για να αποτρέψουν έναν τραυματισμό πτώσης από ύψος. Σας προτείνουμε να δείτε το ενδεχόμενο στο σημείο που θα στήσετε την παιδική χαρά, να τοποθετήσετε αντικραδασμικό δάπεδο ασφαλείας ή ένα παχύ συνθετικό χλοοτάπητα με ενισχυμένο υπόστρωμα sbr latex.
Μια εξίσου καλή εναλλακτική είναι (αν δε σας ενοχλεί οπτικά) και μια στρώση ροκανίδια ή και φύλλα που θα δημιουργήσουν ένα προστατευτικό στρώμα στο χώρο που παίζουν τα παιδιά.

 

Προηγούμενο άρθροΠ.Ε. Λευκάδας: Υπεγράφη η Σύμβαση για την επισκευή / συντήρηση του κτιρίου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας
Επόμενο άρθροΚυκλοφορεί στα περίπτερα το νέο φύλλο της εφημερίδας “Τα Νέα της Λευκάδας”