Αρχική Ειδήσεις Αθλητισμός ΠΑΣ Σφακιωτών! 40 χρόνια (1980-2020) λαμπρής πορείας!

ΠΑΣ Σφακιωτών! 40 χρόνια (1980-2020) λαμπρής πορείας!

0

Γράφει η Πετρίνα Λάζαρη

Πριν 40 ακριβώς χρόνια, το 1980, ξεκίνησε η επίσημη ιστορία του ΠΑΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ, με το Διοικητικό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια να έχει επιστρέψει δυναμικά, μετά από τρία δύσκολα χρόνια. Οι στιγμές που ζήσαμε σε αυτή την διαδρομή είναι όμορφες, συγκινητικές! Ιδιαίτερες στιγμές δόξας και περηφάνιας, μα και στιγμές όμως και δύσκολες και πίκρας.

1980-2020. Σαράντα χρόνια ένδοξης κυανόλευκης ιστορίας! Σαράντα χρόνια ΠΑΣ που εκπροσωπεί τα εφτά χωριά των Σφακιωτών και που δεν είναι απλά μια ομάδα, αλλά ένα σύμβολο για τα χωριά μας, που εξακολουθεί και σήμερα να μαζεύει τον κόσμο στο γήπεδο, κάθε φορά που αγωνίζεται στη Μάγερα!

Ήταν το καλοκαίρι του 1979 η αφετηρία της ίδρυσης της ομάδος, όταν τρία άτομα, που αγαπούσαν τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο στους Σφακιώτες, και που έβλεπαν μια πληθώρα από παιδιά στα χωριά μας, να αναζητά διέξοδο στον αθλητισμό, ο Λευτέρης Λάζαρης (Πίκολης) απ’ τα Λαζαράτα, ο Θοδωρής Γεωργάκης (Παποράκης) απ’ το Πινακοχώρι και ο Μιχαλάκης Γληγόρης (Φλούδας) απ’ το Σπανοχώρι, σαν ο πρώτος προπονητής, εκκινούμενοι από αυτή ακριβώς την αγάπη για τον τόπο τους και το μεράκι τους για το ποδόσφαιρο, προχώρησαν στην ίδρυση του συλλόγου.

Αυτόνομη Θύρα Σφακιωτών! Καπνοί…

Το πρώτο γήπεδο ήταν στον Βαθύλακο των Λαζαράτων! Ισοπεδώσανε μια μεγάλη σκάλα της έκτασης, έβαλαν τα αυτοσχέδια ξύλινα δοκάρια και το όνειρο ξεκίνησε την διαδρομή του!

Εκεί, σε αυτό το αυτοσχέδιο γήπεδο ξεκίνησαν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες, που θέριεψαν με τον καιρό και οδήγησαν στον σημερινό ΠΑΣ. Ένα ζεστό και φιλόξενο γηπεδάκι, όπου η ομάδα έδωσε τα πρώτα φιλικά της παιγνίδια με τον Άγιο Νικόλαο και τον <<Κεραυνό>> των Σκάρων του Αλέξανδρου. Εν συνεχεία, άρχισε ποιο οργανωμένα να βγαίνει και εκτός Σφακιωτών για φιλικά παιγνίδια. Πήγε στην Πάλαιρο, στην Σινώπη, στην Σαμψούντα,  ξανάπαιξε με την Πάλαιρο στο γήπεδο της Λευκάδος, πήγε στον Αλέξανδρο και έπαιξε με τον <<Κεραυνό>> μέσα στο Λιβάδι του Αλέξανδρου! Αυτό ήταν… Το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι!

Αγώνας στην έδρα μας! Στην Μάγερα!

Το επόμενο καλοκαίρι του  1980, η ομάδα του ΠΑΣ, επίσημα και οργανωμένα πλέον,  συμμετέχει για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΟΣ, με έμψυχο δυναμικό παιδιά κυρίως από τα χωριά των Σφακιωτών! Τα χρόνια εκείνα ήταν μεγάλη τιμή να αγωνίζεται ο κάθε νέος στην ομάδα του χωριού του και μάλιστα χωρίς καμιά αμοιβή. Υπήρχε φοβερός συναγωνισμός ποιος θα φορέσει την κυανόλευκη φανέλα! Οι ποδοσφαιριστές ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία Σφακισάνοι και ελάχιστοι από άλλα χωριά.

Με την σταδιακή ερήμωση των χωριών της Λευκάδας τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ και αντιστράφηκαν οι όροι, με αποτέλεσμα οι παίκτες από τα χωριά των Σφακιωτών που αγωνίζονται σήμερα στην ομάδα όλο και να λιγοστεύουν.

Ο αρχηγός της ομάδος Γιώργος Κτενάς.

Το 2016 είναι μια χρόνια που κανένας οπαδός της ομάδας δεν θέλει να θυμάται… Μια χρόνια που έχει συνδεθεί με τον υποβιβασμό, για πρώτη φορά, της ομάδας στην Β’ κατηγορία της ΕΠΣ. Ένα αδιέξοδο για τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος, ωστόσο, στάθηκε δίπλα της και έδωσε βροντερό παρών ακόμα και στις δύσκολες καταστάσεις, που ήρθαμε αντιμέτωποι.

Ο ΠΑΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ όμως ακόμα και μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία κατάφερε να επιβιώσει και να βγει ακόμα πιο δυνατός. Μετά από τόσους αγώνες μέσα στο κρύο και στην βροχή είχαμε φτάσει στην τελική ευθεία. Μια οικογένεια, στις χαρές και στις λύπες, στις νίκες και στις ήττες. Από την αρχή της σεζόν 2018 – 2019 η ομάδα πάλευε για έναν συγκεκριμένο στόχο, την άνοδο στην Α Κατηγορία της ΕΠΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΟΣ.

Τα κασκόλ της ομάδος!

Σε αγώνα τελικό στα play-off ο ΠΑΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ αντιμετώπισε στο γήπεδο της Παλαίρου στις 7 Απριλίου 2019 την σκληροτράχηλη ομάδα της Ένωσης Σινώπης – Αρχαγγέλου, παίρνοντας την πολυπόθητη άνοδο στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας, μετά από τρία χρόνια απουσίας.

Σήμερα, 2020, παραμένουμε και αγωνιζόμαστε στην Α Κατηγορία και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού η ομάδα εξασφάλισε την παραμονή της ήδη απ’ τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, με πολύ καλά αποτελέσματα ακόμη και μακριά απ’ το γήπεδό μας.

Ευχαριστούμε όλους τους ποδοσφαιριστές που βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την ομάδα, αλλά και τους προπονητές για τις συνεργασίες που είχαμε μαζί τους. Επιπλέον, ευχαριστούμε τους φιλάθλους μας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους προς την ομάδα, καθώς και τους επιχειρηματίες των Σφακιωτών και της Λευκάδας για την πολύτιμη βοήθεια τους.

Τιμητική εκδήλωση για τον γηραιό πρόεδρο Φώντα Γληγόρη (Φούκα)

Μια καινούργια χρονιά ξεκινά. Καινούργιες φιλοδοξίες, χαμόγελα, μα και λύπες και εντάσεις θα γεννηθούν! Καλή δύναμη και πάντα επιτυχίες να ευχηθώ όχι μόνο στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και στον προπονητή τον Κ. Βλασσόπουλο και στους νέους ποδοσφαιριστές μας!

ΠΑΣ μια στιγμή! ΠΑΣ μια ζωή!

(Πηγή: Το βιβλίο του Θοδωρή Γεωργάκη με τίτλο <<ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ. ΛΙΚΝΟ ΚΑΡΔΙΑΣ>>

Απ’ τις επιτυχημένες εκδηλώσεις της ομάδος!

 

 

Προηγούμενο άρθροΕγκαίνια της νεας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Μεγανησίου
Επόμενο άρθροΙερά Πανήγυρης Ιερού Μετοχίου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού