Αρχική Ειδήσεις Περιφέρεια Ιονίων Νήσων :Εκδήλωση – Eυρωπαϊκό έργο BEST

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων :Εκδήλωση – Eυρωπαϊκό έργο BEST

0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τηνΤετάρτη 14Δεκεμβρίου 2022 στη Κέρκυρα, η 4ηενημερωτική εκδήλωσηπου διοργανώθηκε από την ΠεριφέρειαΙονίων Νήσων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Εδαφικής Συνεργασίας [InterregVAGreeceItalyBEST 2014-2020]«AddressingjointAgro- and Aqua- BiodiversitypressuresEnhancingSuSTainableRural Development» με ακρωνύμιο «Β.Ε.S.T.» (ΟΠΣ 5041640)(«Αντιμετώπιση των κοινών πιέσεων στην Αγρο- και Υδρο- Βιοποικιλότητα, Ενίσχυση της Αειφόρου Αγροτικής Ανάπτυξης»).

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ηκα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσωνκαιο Δρ. Κων/νος ΚαποδίστριαςΑντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Η Περιφερειάρχης κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλουτόνισε  ότι η ενημέρωση των πολιτών, των αγροτικών φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι υψίστης σημασίας και παρότρυνε τη δέσμευση τόσο της επιστημονικής κοινότητας, όσο και της διοικητικής και πολιτικής αρμοδιότητας να ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από του έργου BEST.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ. Κ. Καποδίστριαςστη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη φέρουσα ικανότητα των νησιών και ειδικότερα σε ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν για μια περαιτέρω αειφόρο ανάπτυξη των νησιών του Ιονίου με γνώμονα τη δυναμική και την «αντοχή» του περιβάλλοντος.

Ακολούθησαν και ο κ. Ιωάννης Αρμενιάκος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κων/νος Ζορμπάς, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, ο κ. Νικόλαος Κένταρχος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Π.Ε. Κέρκυρας και ο Σπύρος Γουναρόπουλος, Αναπλ. Προϊστάμενος Τμήματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Toέργο BEST, τους στόχους και τις δράσεις του, παρουσίασε η κα. Αλεξάνδρα Σουλιώτη, Σύμβουλος Υποστήριξης για το έργο BEST από την ΤΟΠΟΣ Α.Ε.

Κατόπιν, το λόγο πήρε ο κ.Μάρκος Αυλωνίτης, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησηςτου Ιόνιου Πανεπιστημίου, ο οποίος στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στη πολύτιμη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς μέσα από τα ευρωπαϊκά έργα, οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις επενδύονται σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό με πολλαπλά οφέλητόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και υποστηρικτικό του έργου της Περιφέρειας. Στη συνέχεια, παρουσίασε τουςαισθητήρες χαμηλού κόστους και τη πλατφόρμα παρακολούθησης πιέσεων και απειλών της βιοποικιλότητας που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου.

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Σταμάτης Γκίνης, πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίαςτης Π.Ε. Κέρκυρας, ο οποίος ευχαρίστησε τα στελέχη και τους επιστημονικές συνεργάτες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την υλοποίηση του έργου BEST και τα αποτελέσματά του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και παρουσίασε τα ξενικά είδη που καταγράφηκαν στα υδάτινα οικοσυστήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσωνστο πλαίσιο του έργου BEST.

Ακολούθησε η παρουσίαση της πολυμεσικής πλατφόρμας του έργου BEST η οποία περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των διαδρομών πλούσιας βιοποικιλότητας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τη καταγραφή και αποτύπωση ειδών χλωρίδας και πανίδας των Ιονίων Νήσων. Οι παραπάνω παρουσιάσεις έγιναν από την κα Αλεξάνδρα Σουλιώτη, για λογαριασμό του Δρ.Βασίλειου ΠαππάΚαθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και τον κ. Γαστεράτο Ιωάννη Βιολόγος-Γεωπόνος, Μέλη της Ομάδας Έργου της αντίστοιχης δράσης.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, η κα Αικατερίνη Παπαστεργίου, παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας και αναφέρθηκε στη σημασία και χρησιμότητα του εξοπλισμού που διατέθηκε στο κέντρο στο πλαίσιο του έργου BEST.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κέρκυρας για τη διάθεση εξοπλισμού στο μουσείου.

 

 

Προηγούμενο άρθροΚάλεσμα Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας σε Χριστουγεννιάτικη Γιορτή
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο Φιλανθρωπικού Συλλόγου”ΦΑΡΟΣ”