Αρχική Ειδήσεις Ξενοφών Βεργίνης στον Prisma 91,6: “Την ζωή μου την έχω αφιερώσει στο...

Ξενοφών Βεργίνης στον Prisma 91,6: “Την ζωή μου την έχω αφιερώσει στο πρόσταγμα. Θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Με δική μου πρωτοβουλία έχω ενημερώσει εκεί που πρέπει”

0

Ο Ξενοφών Βεργίνης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στον Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη μιλάει για όλους και για όλα!

Η συγκεκριμένη συνέντευξη αναδημοσιεύεται στο mylefkada.gr απομαγνητοφωνημένη από τον ραδιοφωνικό σταθμό prisma 91,6

Ο πρώην βουλευτής Λευκάδας, Ακαδημαϊκός, επιχειρηματίας Ξενοφών Βεργίνης παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις ανέφερε πως μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές, εκτιμώντας ότι θα γίνουν τον Απρίλιο μήνα.

«Οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και μπορεί να μη βγει ένα κόμμα ως κυβέρνηση αυτοδυναμίας,  οπότε ενδέχεται να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Μπορεί όμως και να μην συμβεί, καθώς μερικοί  εκφράζουν την βεβαιότητα  ότι δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Σύμφωνα με τον κύριο Βεργίνη πάντα υπάρχουν οι δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων, «μιλάω μόνο σε αυτή τη βάση για συγκυβερνήσεις κομμάτων»

Εάν υπάρχουν τέτοια περιθώρια συγκλίσεων τότε μπορεί να γίνει μία κυβέρνηση δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα βγάλουν οι κάλπες και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Σχολιάζοντας την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, ο Ξενοφών Βεργίνης ανέφερε πως «είναι απόλυτα θετικά τα αποτελέσματα της Κυβέρνησης και από πλευράς οικονομικών αλλά και αναπτυξιακής υποδομής, δεδομένου ότι οι επενδύσεις είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει,  αποδεικνύεται τελευταία και από την πορεία του χρηματιστηρίου, αλλά και ότι το τελευταίο διάστημα διάφοροι οίκοι αξιολόγησης δίνουν συνεχώς βαθμίδες αυξημένες στην Ελληνική οικονομία και επομένως για την αξιοπιστία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η όποια αντιπολίτευση όμως κάθε φορά,  δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να αντιπολιτεύεται αν βλέπει  τα θετικά σημεία  ή  αν μη τι άλλο να είναι ισχυρότερα  και περισσότερα από τα αδύναμα.

Βλέπουμε και τις μετρήσεις που γίνονται και φέρνουν  πάντα μπροστά τη Νέα Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται τίποτα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας,  εκεί το λόγο έχει ο λαός και μπορεί  να δώσει ένα ισχυρό ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία  και δεν αποκλείεται να πάει και στην αυτοδυναμία.

Σύμφωνα βέβαια με τον νόμο της απλής αναλογικής αυτό θα είναι ένα από τα δύσκολα ζητήματα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να συγκλίνουν τα προγράμματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να κάνουν μία κυβέρνηση και μάλιστα με ανοχή  κάποιου άλλου κόμματος εάν δεν έχουν την πλειοψηφία, καθώς για να κυβερνήσει ένα κόμμα χρειάζεται να έχει την πλειοψηφία.

Υπάρχει όμως και η πρόβλεψη να υπάρχει μία κυβέρνηση μειοψηφίας, αυτό συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, με την ανοχή κάποιου άλλου κόμματος που να ψηφίζει τα νομοσχέδια στη Βουλή.

Αυτό δεν το αποκλείει κανείς, γιατί εξαρτάται από δύο πράγματα, πρώτον τι καρπό θα φέρουν σε κάθε κόμμα οι επικείμενες εκλογές και δεύτερον εάν υπάρχει συνεννόηση ως υπόστρωμα μεταξύ των κομμάτων για σύγκληση προγραμματικών δηλώσεων, προγραμματικών εάν θέλετε γραμμών.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά δεδομένα, το κύμα ακρίβειας που υπάρχει και τον πληθωρισμό που ροκανίζει το εισόδημα μας έδωσε τη δική του εξήγηση.

Ζούμε σε μία εποχή που τίποτα δεν είναι σταθερό και όλα μετακινούνται πάνω και κάτω αριστερά και δεξιά.

Αυτή η Διεθνής οικονομία, η κοινοτική οικονομία και η εθνική οικονομία όσον αφορά τη χώρα μας πρέπει κάπου να ορθοποδήσει. Για να συμβεί όμως αυτό το θέμα πρέπει να έχουμε και Πολιτική σταθερότητα, είτε σε διεθνές επίπεδο, κοινοτικό και εσωτερικό στη χώρα μας.

Αυτή την στιγμή η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο δεν έχει σταθεροποιηθεί, έχουμε μια διαρκή ανισορροπία σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα από μια διεθνή αναταραχή προέκυψε ακόμα περισσότερο και ακόμα συνεχίζεται και μάλιστα πολύ δυνατά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με πολύ σημαντικά προβλήματα.

Μην ξεχνάμε πως οι δυο αυτές χώρες έχουν πολύ υψηλά αποθέματα και στα ενεργειακά, αλλά και τα σιτηρά, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο την ανθρώπινη διαβίωση αλλά και τον ζωικό πληθυσμό, διότι οι περισσότερες ζωοτροφές στην Ευρώπη έρχονται από εκεί.

Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν ανισσοροπίες που δημιουργούνται   και φέρνουν πολύ μεγάλες αλλαγές. Αυτή την στιγμή βιώνουμε μια ερμαφρόδιτη κατάσταση που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί.

Βλέπουμε ότι αυτός ο πόλεμος αλλά και η πανδημία που προηγήθηκε, άλλαξαν πολλούς συσχετισμούς όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά σε όλη την κοινωνία, σε σχέσεις κρατών και λαών.

Επομένως οι αλλαγές που προβλέπουν ότι θα συμβούν σε μία πενταετία ή δεκαετία, σήμερα γίνονται από έτος σε έτος και από εξάμηνο σε εξάμηνο!

Βλέπουμε ότι η οικονομία μας γίνεται ένα εκκρεμές, μεταξύ της ανάπτυξης και υπανάπτυξης, σταθερότητας και αστάθειας, μεταξύ της βεβαιότητας και της αβεβαιότητας.

Η Πανδημία προκάλεσε υψηλές παροχές από τα κράτη μέλη σε κοινοτικό επίπεδο, προκάλεσε υψηλή ζήτηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο πληθωρισμός.

Ο πόλεμος τόνισε  πολύ περισσότερο το θέμα αυτό, γιατί τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν υπόψη τους τότε τι  ένταση θα προκαλούσε στην οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να ανέβουν τα επιτόκια τα οποία συνεχίζουν να είναι υψηλά.

Η Αμερική μέσα στο 2022 έκανε 7 ανατιμήσεις στα επιτόκια της και μία τώρα στο 2023, όπως και τα άλλα κράτη.

Βλέπουμε πως τα επιτόκια του δανεισμού παίρνουν την ανηφόρα λόγω πληθωρισμού, έστω και εάν αυτός  κυμαίνεται κάτω από το 10%, όμως δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα.

Υπάρχει επίσης και μία ευρύτερη επιρροή, με μειωμένη δραστηριότητα και αυξημένα έξοδα σε εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι εφοδιαστικές αλυσίδες, αυτά τα logistics που λέμε δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην διακίνηση προϊόντων. Επομένως η έλλειψη τροφίμων οδηγεί επίσης στην άνοδο των τιμών.

Η ακρίβεια στην Ελλάδα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό. Ή Πανδημία και ο πόλεμος διαταράζουν την ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και Ευρώπης και Αμερικής, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ακόμα να σταθεροποιήσουμε το κόστος της ενέργειας.

Όλα αυτά δημιουργούν πολλές δυσκολίες στη λειτουργία της αγοράς, με αποτέλεσμα τελικά κάποια στιγμή να μην γνωρίζουμε εάν τον επόμενο μήνα θα αγοράσουμε τη φέτα από τα 5,5 ευρώ που ήταν πριν και πλέον έχει εκτοξευθεί στα 13 και περιμένουμε και παραπάνω.

Βλέπετε ότι το γάλα από 0.90 ευρώ το λίτρο πού το αγοράζαμε το 2022,  έφτασε σήμερα στο 1,80.

Και μπορεί να διπλασιάζεται και η τιμή και να περιμένει κανείς οι κτηνοτρόφοι να είναι ευτυχισμένοι, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο διότι έχει μειωθεί το εισόδημά τους, διότι αυξάνεται δραματικά το κόστος και μάλιστα η έλλειψη ρευστότητας. Έτσι, δεν μπορούν να πάρουν  τροφές στην ώρα τους, άρα τα ζώα τους παρουσιάζουν ένα διατροφικό κενό, με αποτέλεσμα επίσης να μην κάνουν και γάλα.

Το τυρί δεν παράγεται πάντα με σταθερή ποσότητα γάλακτος, γιατί αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του γάλακτος, την περιεκτικότητα του σε λίπος και πρωτεΐνη. Εκεί ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να είναι δυστυχισμένοι διότι η αύξηση έχει ξεπεράσει και την αύξηση της τιμής του μοναδικού προϊόντος γάλακτος.

Όλα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Ότι εάν όλα τα κράτη διεθνώς, αλλά και τα κράτη-μέλη εάν δεν επανέλθουν σε μία ισορροπία η ακρίβεια θα τρώει το εισόδημα του εισοδηματία του φτωχού και του πλούσιου αγρότη, καθώς στο αγροτικό επάγγελμα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά οικονομική ακόμα και αν έχεις πολλά στρέμματα, καθώς το κόστος παραγωγής είναι πανάκριβο.

Έχουμε όμως μία ανισοκατανομή εισοδήματος και αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ.

Στις ημέρες αυτές, βλέπουμε οι πλούσιοι να γίνονται πραγματικά πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Ακόμα και η ανάπτυξη δεν είναι ισόρροπη, γιατί σε πολλά σημεία παρουσιάζεται. Όμως εάν το προϊόν της ανάπτυξης δεν διαχέεται κατά τρόπο ανθρωπιστικό αναλογικά τότε τα εισοδήματα παραμένουν δυστυχώς σε μικρές αποστάσεις. Οι λιγότεροι να διαθέτουν τεράστια εισοδήματα και οι περισσότεροι να προσπαθούν να επιβιώσουν και οι άλλοι απλά να συντηρηθούν σε αυτή τη ζωή.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης ο Ξενοφών Βεργίνης αναφέρθηκε στη Λευκάδα ενώ απάντησε στο ερώτημα για το πώς την βλέπει να εξελίσσεται.

Εγώ είμαι κάτοικος Λευκάδας, πηγαινοέρχομαι στο νησί έχω σπίτι εκεί, μένω εκεί. Όταν χρειάζεται να απουσιάζω για την δουλειά μου κάποιες εβδομάδες, αυτό μου δίνει ένα πλεονέκτημα ότι μπορώ να βλέπω τις διαφορές που προκύπτουν.

«Πράγματι η Λευκάδα έχει κάνει πρόοδο σε σχέση με τον επενδυτικό τομέα. Βλέπουμε κάθε τόσο να φυτρώνουν ιδιαίτερα κτίσματα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, τα  τουριστικά καταλύματα, βίλες, τουριστικά δωμάτια κτλ.

Δεν μπορώ να πω όμως πως είμαι ικανοποιημένος και αισιόδοξος  αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, για την όλη η μορφή που παίρνει καταρχήν ο τουρισμός, επομένως και ανάπτυξη του νησιού.

Η ανάπτυξη, δεν αφορά τον έναν ή τους δύο, αλλά αφορά ολόκληρο τον τόπο και επομένως τον άνθρωπο όποιος και αν είναι αυτός και ειδικότερα τους μόνιμους κατοίκους της Λευκάδας.

«Όταν οι μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουν τα απολύτως απαραίτητα, διότι λείπουν συγκεκριμένες και ουσιώδεις υποδομές τότε δεν μπορεί να είναι κανείς ευχαριστημένος.»

Ο Τουρισμός  προϋποθέτει  άνετη  πρόσβαση  στα χωριά μας , στα κτήματα μας,  να μη  μένουμε χωρίς νερό κατά καιρούς και κατά διαστήματα και ιδιαίτερα το καλοκαίρι και χωρίς να έχουμε καθαριότητα παντού, διότι αυτό είναι και πολιτισμός.

Επίσης, πολλά άλλα που λείπουν, όπως το φως, ή το περίφημο πάρκινγκ. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Λευκάδας ότι είναι κοντά στην κυρίως Ελλάδα, την Αιτωλοακαρνανία ή την Ήπειρο λόγω της εύκολης πρόσβασης πού γίνεται και προορισμός. Όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται και μειονέκτημα, ο καθένας παίρνει το αυτοκίνητο του και έρχεται στο νησί, πέρα από το γεγονός ότι οι περισσότεροι πηγαίνουν για διήμερο, φορτώνουν τα πορτμπαγκάζ με ότι φανταστεί κανείς σε τρόφιμα και επομένως ο τουρισμός αυτός δεν αποδίδει δεν δίνει την προστιθέμενη αξία που ζητάμε και δεν προσδίδει στον τόπο μας πολιτισμό, ανάπτυξη και διάκριση.

Πρέπει ο τόπος μας να διακρίνεται ώστε να προσελκύει δυνατό τουρισμό, τουρίστες με εισόδημα, ευπρέπεια, σεβασμό στον τόπο και τους ανθρώπους.

Άρα λοιπόν η εγγύτητα της Λευκάδας αποτελεί ενίοτε μειονέκτημα σοβαρό.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει αυτό που τόνιζα πάντα όταν ήμουν βουλευτής, όταν έκανα το αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρέπει να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός για βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Δεν μπορεί μεμονωμένα έργα, επειδή μας ήρθε μία χρηματοδότηση, ή επειδή το ζητάει κάποιος να κάνουμε κάποιο έργο πού μπορεί να προηγείται κάποιου άλλου για να γίνει στη συνέχεια εκείνο.

Για παράδειγμα το νησί γεμίζει από πολύ ωραίες βίλες, όμως δεν υπάρχει δρόμος, νερό, φως και τηλέφωνο και αναγκάζονται πολλές φορές οι ιδιώτες να βάλουν τα χρήματα για να γίνουν αυτές οι υποδομές.

Ρωτάω όμως πρέπει να έρθει ο ξένος που έχει τα χρήματα για να κάνει και το δρόμο;  Ο μόνιμος κάτοικος που κατέχει και τη γη του, που σήμερα δεν την κατέχει και ολόκληρη, να μην μπορεί ο ίδιος να κάνει τη δική του ανάπτυξη, να κάνει το δικό του κατάλυμα, την δική του βίλα προς ενοικίαση, ή ότι άλλο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό το μικρό τεμάχιο που διαθέτει την περιουσία του και να του μείνει για τα παιδιά του και για τον ίδιο να βιώσει καλύτερα;

Άρα η προστιθέμενη αξία δεν πηγαίνει στους κατοίκους και στους εργαζόμενους, δεν πηγαίνει σε αυτούς που πονάνε τον τόπο.

Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να είμαι εναντίον του τουρισμού από κάθε άλλη χώρα. Απεναντίας πολλές φορές ίδιοι σέβονται περισσότερο τη Λευκάδα. Επίσης είναι δυνατόν να έρθει κάποιος με το αυτοκίνητό του και να μην έχει πάρκινγκ και αυτό είναι το πρώτο ζήτημα της Λευκάδας.

Αυτή τη στιγμή τα πάρκινγκ που υπάρχουν στο νησί είναι δίχως ευταξία, δίχως διαγράμμιση, δεν υπάρχει εκμετάλλευση ακόμα και στους δρόμους μέσα.

Ο δρόμος που πρόλαβα την τελευταία στιγμή να φτιάξω, από την Λευκάδα προς την γέφυρα,  έχει γίνει αριστερά και δεξιά πάρκινγκ. Επιπλέον  χώρος στάθμευσης είναι και ο δρόμος που έγινε προς την Μαρίνα και όλος εκείνος ο χώρος που έγινε στο δημαρχείο και την περιφέρεια. Ακόμα και το κτήμα που γίνεται πάρκινγκ μπροστά και πίσω από  τα δικαστήρια είναι τεράστιοι χώροι.

Επίσης, δεν θα μπορούσε ο δήμος να νοικιάσει χώρο αν χρειαστεί; Αλλά  επιμένω, ακόμα και αυτά που υπάρχουν δεν αποτελούν ευπρέπεια και ευταξία, πάει ο άλλος και παρκάρει και τον γράφει, πού να πάει όμως;

Επίσης πρέπει να πω πως δεν υπάρχει και παιδεία στον χώρο του πάρκινγκ, πηγαίνει κάποιος παρκάρει όπου βρει, πιάνει δύο χώρους για ένα αυτοκίνητο.

Αυτά τα πράγματα δεν δημιουργούν καλή εικόνα. Η Λευκάδα έχει ιστορία. Εγώ αν αγαπάω και εκτιμώ  το νησί είναι γιατί μέσα από αυτή τη Λευκάδα γεννήθηκε ο πολιτισμός, η επιστήμη και η τέχνη. Όλα αυτά είναι απίστευτα για το νησί. Η πνευματικότητα του νησιού είναι φάρος για τα Ιόνια νησιά και αυτό πρέπει να το προβάλλουμε.

Έχει γίνει το μουσείο “Άγγελος Σικελιανός”. Έδωσα όλη μου τη ζωή για αυτό το μουσείο  για να δώσει προβολή στη Λευκάδα και όχι απλά να βάλουμε ότι βρήκαμε από τον Σικελιανό και να τοποθετήσουμε εκεί, ή να βρίσκεται ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος όπως είναι ο κ. Σολδάτος ως υπεύθυνος όμως δεν αρκεί μόνο αυτό.

Εγώ κύριε Κουνιάκη είμαι αυστηρός με αυτά, γιατί έχω διοικήσει μεγάλους οργανισμούς.

Ακόμα και τη Λευκάδα μετά το σεισμό του 2003 είναι γνωστό σε όλους τους Λευκαδίτες, ότι  έκανα όλα αυτά τα έργα για να γίνει καλύτερη μετά το σεισμό και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Λευκάδα χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό μιας βιώσιμης ανάπτυξης, όπου εκεί θα τοποθετηθούν όλα τα ζητήματα, από το πάρκινγκ μέχρι την ζεύξη, την αποχέτευση, τα δασικά, τα λιμάνια κτλ.

Εμείς κάναμε έναν περιφερειακό δρόμο. Να σας θυμίσω πως κάποιος έπρεπε να πάει στην Καρυά ή στην Εγκλουβή και να γυρίσει πίσω, για να πάει από τον παραλιακό στα πίσω χωριά.

Εγώ εις βάρος της πολιτικής μου καριέρας, γιατί είναι κάτι που δεν με ενδιέφερε έριξα χρήματα και έκανα τη σύνδεση της Καρυάς και Εγκλουβής με τα Χορτάτα και τα πίσω χωριά.

Επίσης έκανα το δρόμο που “καβαλάει” τον ορεινό όγκο και δίνει πρόσβαση προς τον Άγιο Ηλία και στη συνέχεια στη Βασιλική.

Από τότε όμως που τους έκανα έχει μείνει έτσι. Πώς όμως θα αναπτυχθεί ο ορεινός όγκος, πώς θα αναπτυχθεί η Λευκάδα σε παραλιακή ζώνη και ορεινό όγκο που θα ευδοκιμήσει η γεωργία, το γεωργικό επάγγελμα και τα προϊόντα που πρέπει να παραχθούν για να τροφοδοτήσουν την παραλιακή ζώνη όπου υπάρχει ο τουρισμός;

Αυτό πρέπει να γίνει μέσα από εταιρικά συμβόλαια και αυτό είναι τόσο απλό.

Παλιά είχαμε τόσους κτηνοτρόφους και παλιότερα έκαναν το τυρί της τσαντίλας, όλους αυτούς τους πήρα και τους έστειλα απέναντι στην Αιτωλοακαρνανία για να δίνουν το γάλα τους και να παίρνουν το εισόδημά τους. Για ποιο λόγο να μην μπορεί να γίνει ένα μικρό και άξιο τυροκομείο στο νησί με το προϊόν τσαντίλα που είναι ένα τόσο καλό τυρί και να γίνει το τοπικό φαγητό όλων αυτών που επισκέπτονται τη Λευκάδα.;

Επίσης οι φακές Εγκλουβής, τα λεμόνια της περιοχής από τον Σύβρο που έχει πολλά νερά. Κάποτε όλα τα κτήματα που έχει ο πρώην βουλευτής Τσαρλαμπάς  ήταν ο κήπος όλης  της Λευκάδας.

Έχουμε εκλεκτά προϊόντα όπως το μέλι του Δραγάνου που πρέπει να αναδείξουμε και να εντάξουμε στο τουριστικό μας προϊόν.

Στην επισήμανση του Παναγιώτη Κουνιάκη ότι λόγω τουρισμού πολλοί έχουν επιλέξει το εύκολο και σύντομο χρήμα, κ. Βεργίνης είπε πώς το σύντομο χρήμα σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφει την υποδομή, την φύση που σου δίνει τα εχέγγυα και τα κριτήρια να χαρείς έναν ώριμο και σύγχρονο τουρισμό που αρχίζει από το στομάχι, από τις επισκέψεις διαφόρων σημείων για τη Λευκάδα έχει αξιοθέατα.

Το πράσινο του νησιού, τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι παραλίες του νησιού δεν αναδεικνύονται. Δεν είναι τουρισμός να πρέπει να βρούμε το τουρίστα και να του δώσουμε ένα κρεβάτι να κοιμηθεί και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε.

Με αφορμή την ανάλυση αυτή για το τουριστικό προϊόν του τόπου, ο Ξενοφών Βεργίνης είπε την άποψή του  και για τις εξελίξεις με το τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο.

«Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, είναι μέσα σε αυτά τα οποία πλέκω στο φάσμα της στρατηγικής ανάπτυξης της Λευκάδας. Πρόκειται για ένα αξιοθέατο το Κάστρο, δεν ανήκει σε έναν ιδιώτη. Υπάρχει ένα μέρος που ανήκει όπως το ΤΑΟΛ και ένα λίγο πιο πέρα.

Η Λευκάδα όμως ανήκει στους Λευκαδίτες και πρωτίστως ανήκει στον νομό, γιατί εκτός από τη Λευκάδα υπάρχει το Μεγανήσι,ο Κάλαμος και ο Καστός.

Το μέρος αυτό όμως που θίγετε θα έπρεπε να έχει αξιολογηθεί, να έχει γίνει μία έκθεση σωστή ως προς την σημασία του χώρου για τη Λευκάδα. Όχι μόνο επειδή μπαίνουμε και βλέπουμε την όψη, αλλά πρόκειται για μία βαριά κληρονομιά και από πλευράς περιπτέρου αλλά και του ΤΑΟΛ, αλλά κυρίως εκεί καταλήγουν οι περίπατοι των ανθρώπων της πολιτείας της Λευκάδας και όχι μόνο.

Όλη η ζωή τους είναι συνδεδεμένη με τον χώρο. Άρα τέτοια έργα πρέπει να βγαίνουν σε διαβούλευση και να συζητάνε οι πάντες.

Βεβαίως οι αποφάσεις δεν ανήκουν στον πολύ κόσμο απόλυτα, ανήκουν όμως σε αυτούς που καλούν με την ψήφο τους ο λαός, να το ολοκληρώσουν και να το παραδώσουν ως αξιόλογο έργο.

Πράγματι ντρέπεται κάνεις σήμερα όταν μπαίνει κανείς στη Λευκάδα και δεν πρέπει να βλέπουμε αυτό το χάλι.

Αυτό δεν είναι μόνο χάλια εμφανισιακό, αλλά πολλές φορές είναι χώρος προσέλκυσης για ενέργειες που δεν πρέπει να ονομάσουμε αυτή τη στιγμή.

Εκείνο που έχει σημασία για το συγκεκριμένο έργο είναι να γίνει μία επένδυση, αλλά όχι χωρίς τάξη, μέγεθος και χωρίς καμία ένταξη όπως λέω εγώ σε ενότητα έργων.

Αυτό πράγματι πρέπει να βρίσκεται μέσα σε μία θεμελιωμένη θέση του δήμου και της πολιτείας που λέγεται Λευκάδα.

Να σας πω όμως και κάτι, ο επενδυτής κλήθηκε να επενδύσει. Τώρα εάν κατάφερε να επενδύσει με λιγότερα ή περισσότερα χρήματα είναι θέμα διαπραγμάτευσης και πως το διαπραγματεύτηκαν και αν έπρεπε να γίνει έτσι κι αλλιώς.

Μπορείτε όμως να μου πείτε η πολιτεία εκεί τι σχέδιο είχε και αυτό εφαρμόστηκε όχι;

Χωροταξική μελέτη υπάρχει; Πλέον ζούμε στον χώρο της τεχνολογίας, της ευπρέπειας και της τάξης και στον σεβασμό της παράδοσης.

Πρέπει να σας πω πως όταν έκανα τις διαπραγματεύσεις της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο πράγμα που θέσαμε με εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ότι δεν θα παραδώσουμε με τίποτα τις παραδόσεις μας.

Πράγματι το κοινοτικό κεκτημένο μνημονεύει πως σε ότι αφορά παράδοση και εθνικά δεδομένα δεν παραδίδονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αποτελούν χτίζουμε της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και είναι σεβαστά. Επομένως και η κοινοτική χρηματοδότηση τα σέβεται και τα χρηματοδοτεί.

Όμως εάν δεν υπάρχει προταγμένο έργο από την πολιτεία όλα παραδίνονται σε μία ανοιχτή αγορά και όποιος προφτάσει. Όμως και σε αυτό πρέπει να υπάρχει και μία τάξη και μία αξιολόγηση για το πού πάμε.

Ακόμα όμως και να αξίζει κάτι περισσότερο θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα πλέγμα χωροταξικής και πολιτιστικής ανάπτυξης για τον άνθρωπο αλλά και για την πολιτεία ιδιαίτερα.

Όμως πρέπει να σας πω πως δεν φταίνε και οι επενδυτές όταν καλούνται να κάνουν την επένδυση. Ο επενδυτής πάντα θέλει να κερδίζει για τον εαυτό του, εμείς όμως είμαστε αυτοί που πρέπει να διαφυλάξουμε την παρακαταθήκη του τόπου.

Αναφερόμενος στο θέμα των ημερών και την υποβολή δήλωσης δικαιωμάτων από τον δασάρχη ο κ. Βεργίνης εξέφρασε την δυσαρέσκεια του γιατί δεν του δόθηκε ο λόγος να τοποθετηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Με φέρνετε σε δύσκολη θέση κ. Κουνιάκη, εγώ την παρρησία  μου την κρατάω ως κόρη οφθαλμού. Πρέπει να σας πω πως δεν ήμουν προσκεκλημένος σε συγκεκριμένη συνεδρίαση, θα μπορούσα όμως να είμαι για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι υπήρξα ένας άνθρωπος που υπηρέτησα τον τόπο μου από πολλές θέσεις,  ιδιαίτερα την Λευκάδα ως βουλευτής, άρα μπορούσα και να προσκληθώ και κάνω έκκληση τόσο στο δήμο και την περιφέρεια να καλούν τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον τόπο και εγώ θα το κάνω πράξη αυτό.

Δεν μπορεί άνθρωποι που υπηρέτησαν τον τόπο από οποιαδήποτε θέση, έδωσαν και μπορούν να δώσουν στον τόπο να μην καλούνται και να έχουν κάποιο λόγο.

Ήμουν εκεί και ζήτησα το λόγο κατ’  επανάληψη από τον  πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Όχι μόνο δεν μου έδωσε το λόγο, αλλά μου έλεγε πως δεν είχα δικαίωμα να μιλήσω γιατί την ουσία τη διαδικασία.

Διερωτώμαι,  εγώ δεν είμαι άνθρωπος που έχω περάσει πολλές διαδικασίες; Δεν γνωρίζει ο πρόεδρος ότι ήταν μονοθεματική συνεδρίαση και μάλιστα ισχυρού χαρακτήρα με σημαντική σημασία για τον τόπο.

Πέστε μου ποια διαδικασία θα χαλούσε. Έδωσε και πολύ σωστά έκανε τον λόγο πρώτη φορά στους επικεφαλής και τους δημοτικούς συμβούλους. Στην συνέχεια Κάλεσε να δώσουν απαντήσεις ο γενικός γραμματέας και οι άλλοι.

Και ρωτάω δεν έπρεπε ο γενικός γραμματέας να ακούσω και έναν πρώην βουλευτή, όπως το είπε ο κύριος Σολδάτος να τοποθετηθεί μέσα σε πέντε λεπτά;

Θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια από την ολομέλεια, να άφηνε την ιδιότητα του πρώην βουλευτή και διοικητή του ΟΓΑ και να μου επέτρεπε να μιλήσω ως καθηγητής ή απλός πολίτης.

Πρέπει όμως να υπηρετείται η ουσία και πράγματα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν το έκανε.

Όμως επειδή μου δίνετε το βήμα για πρώτη φορά θέλω να με ακούσουν οι συμπολίτες μου για το σημαντικό αυτό θέμα, γιατί έγινε συζήτηση από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι τις  11:00 το βράδυ και το θέμα δεν έληξε για μένα.

Τα πράγματα είναι απλά. Συζητούσαμε για ένα θέμα για πάρα πολλές ώρες, για το αν είχε το δικαίωμα ο δασάρχης αναζήτηση να κάνει την δήλωση ιδιοκτησίας προς το Ελληνικό δημόσιο.

Επομένως όλα αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ΔΔ και ΔΑ και τα χαρακτήρισαν βασικούς χώρους θα κάνει τώρα δημόσια κτήματα.

Πρέπει να πω πως αυτό είναι πέρα για πέρα ανόητο, γιατί στερείται κάθε νομιμότητος.

Υπάρχει νόμος και βασιλικό διάταγμα από το 1864 και 1868, καθώς το 1864 έγινε η Ένωση των Επτανήσων.

Υπάρχει ένας νόμος που δεν άκουσα καθόλου ο ΨΨΣΤ, είναι ένα βασιλικό διάταγμα που αναφέρεται στην παραχώρηση κυριότητας, όλων των εκτάσεων στους δήμους και τους ιδιώτες . Είναι η Ιόνιος πολιτεία και αυτό δεν καταργήθηκε από κανένα νόμο.

Το 1884, σε δικαστήρια έγιναν αποδεκτά ως κριτήρια κυριότητας ακόμα και η χρησικτησία. Όποιος είχε καταπατήσει ακόμα ένα κτήμα που ήταν του δήμου και το κράτησε και το καλλιεργούσε για 20 χρόνια με την χρησικτησία γινόταν δικό του.

Επίσης υπάρχει πληθώρα δικαστικών αποφάσεων, ακόμα και σήμερα που όπου το δημόσιο προσπάθησε να πάρει από τον ιδιώτη ένα κτήμα γιατί θεωρούσε ότι είναι δικό του, καμία απόφαση δεν το δικαίωσε.

Το άρθρο 62 του νόμου 998/1979 είναι καθαρό. Λέει ότι ο ιδιώτης οφείλει να αποδείξει ότι αυτό το κτήμα του ανήκει. Στο δεύτερο μέρος του άρθρου, λέει ότι δεν οφείλουν να κάνουν αυτό, οι περιφέρειες των πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, Λέσβου, Κρήτης κτλ.

Με άλλα λόγια λέει πως εάν το δημόσιο θελήσει ποσοστό δημόσιο θέλει να πάρει, πρέπει να φέρει τίτλους, χρησικτησία, δείγματα και αποδείξεις ότι εκεί έκανε δραστηριότητες και αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν.

Για μένα το κυρίως θέμα δεν εθίγη, καθώς εμείς αμελήσαμε τους δασικούς χάρτες. Ακόμα κι αν πάρουμε το κριτήριο της ιδιοκτησίας αυτό είναι επιπρόσθετο. Το πρώτο και αρχικό είναι εάν ο τόπος αυτός έχει χαρακτηριστεί δασικός ή όχι. Αν όλα αυτά είναι βασικά το πρώτιστο είναι πως πρέπει να αποχαρακτηριστούν.

Η δική μου άποψη η οποία θέλω να ακουστεί και θα επιμείνω σε αυτό, γιατί έχω στείλει επιστολή προς κάθε κατεύθυνση.

Λέω ότι δεν μπορεί πράγματι να θεωρηθεί δημόσιο, όταν πρέπει να ληφθούν υπόψιν ότι οι δασικοί χάρτες είναι αποτυπωμένοι από αεροφωτογραφίες των ετών 1945 και 1960 και εκεί τελειώνει το θέμα.

Εάν πάμε στους χάρτες του 2001 που κάποιοι τους αποκαλούνται, δεν θα πρέπει να το προβάλλουν τόσο πολύ, γιατί το 2001 είναι συνήθως τα καταπατημένα κιάρα αποδεικνύονται ότι καταπατήθηκαν εκ των υστέρων και επομένως γίνονται δικά τους.

Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ιδιαίτερα για αεροφωτογραφίες του 1945 και 1960.

Εγώ λέω να ληφθούν υπόψη κατά γράμμα τα όρια που ορίζουν τα ειδικά αγροτικά μητρώα ιδιαίτερων στα αμπελουργικά και ελαιουργικά του νόμου 998/1979, άρθρο 2 παράγραφος 2 και ιδιαιτέρως τα σημεία 7 και 9 και ο νόμος 4067/ 2019 που δεν τον άκουσα να μνημονεύεται, γιατί αυτά λένε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη μου ότι αποδεικτικό στοιχείο κρίνεται ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Όλα τα συγκεκριμένα δεδομένα Δεν μπορούν να αμφισβητηθούν καθώς και ανθρώπινες αγροτικές δραστηριότητες που αποδεικνύονται από ιστορικούς ορθοφωτοχάρτες και αυτά τα έκανα πράξη όταν ήμουν πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΚΕ, στο αγροτικό κτηματολόγιο το οποίο υφίσταται και ισχύει.

Άρα λοιπόν η Λευκάδα, εάν αθροίσουμε τις ληθιές κάνουμε το μισό Σινικό Τείχος.

Αυτά τα έκαναν διότι με τον κασμά έσκαβαν, καλλιεργούσαν και φύτευαν τις ελιές και τα αμπέλια και αυτά τώρα θα τους τα πάρουμε και θα λέμε ότι είναι του δημοσίου;

Αυτό το είχα πει τότε και στον αρμόδιο Υπουργό. Πώς είναι δυνατόν να πάει κάποιος και να πει πως αυτό που έχει ακόμα αμπέλι, έστω και απομεινάρι, επειδή κάποιος πήγε μετανάστης και έφυγε από τον τόπο του.

Αυτή τη στιγμή για αυτό στεναχωριέμαι πολύ, γιατί έζησα εγώ την περίοδο της μετανάστευσης. Αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους πίσω έρημα και θυμάμαι κάρφωναν πίσω τις πόρτες και τα παράθυρα για να φύγουν για να πάνε στον Καναδά, Αυστραλία.

Άρα λοιπόν πρέπει να επιμείνουμε στον χαρακτηρισμό δασικού και μη δασικού. Ακόμα και αν επιμείνουμε ότι έχει την ιδιοκτησία ο ιδιώτης, αν είναι δασικό τι μπορεί να κάνει; Δεν μπορεί ούτε να καλλιεργήσει, ούτε να κτίσει, εκτός και αν έχει 4 στρέμματα και του δώσει με παραχώρηση 100 τετραγωνικά μέτρα και αυτό μετά από πολλές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές και αυτό προϋποθέτει χρόνο και χρήμα.

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης του ο Ξενοφών Βεργίνης αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του.

«Ποτέ δεν είμαι απών από όσα και από τι συμβαίνει στη Λευκάδα. Είμαι πάντα στη διάθεση όλων. Εγώ αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω, αισθάνομαι ότι η προσφορά μου θα είναι και δυναμική και δυνατή και κυρίως αξιόλογη και σύγχρονη για τον τόπο και το οφείλω για αυτό και ξεκίνησα πράγματι εδώ και πάρα πολύ καιρό, με τις επισκέψεις μου, τις φιλίες μου, τους συγγενείς μου, με αυτούς που επισκέπτονται τη Λευκάδα,  δείχνω το ενδιαφέρον μου και παίρνω μηνύματα.

Όλο αυτό το διάστημα κυκλοφόρησα στον κόσμο, αυτόν τον κόσμο που πολλές φορές τον αγνοούμε. Τα μηνύματα αυτά του κόσμου μου δίνουν πρόσταγμα. Εγώ τη ζωή μου την έχω αφιερώσει έτσι, στο πρόσταγμα. Άρα λοιπόν πράγματι θα αφιερώσω ξανά μέρος της ζωής μου για το καλό του τόπου.

Πιστεύω ότι μπορώ και δύναμαι. Δεν αρκεί να έχεις τις ικανότητες, αλλά πρέπει να έχεις και τις δυνατότητες. Οι δυνατότητες είναι και εκτός του εαυτού σου. Οι προσβάσεις που πρέπει να έχεις το κύρος, η δυνατότητα να φέρεις χρήματα κεφάλαια μέσα στον τόπο σου, να προσελκύσεις αξιόλογο κόσμο, να δομήσεις την Λευκάδα με ένα όραμα και αυτό πρέπει να είναι συντεταγμένο. Να είναι στρατηγικά σχεδιασμένο με βιώσιμη ανάπτυξη, με προτεραιότητες, αλλά και σε συγκεκριμένο χρόνο και επιμένω σε αυτά.

Είναι άλλο να κάνεις κάτι σε μία τριετία η τετραετία. Πρέπει να ξέρουμε όμως ότι ο χρόνος φεύγει. Εάν δεν τα έχεις προγραμματισμένα και ζυγισμένα, επίσης εάν δεν έχεις εγγράψει από πού θα βρεις τη δαπάνη δεν κάνεις τίποτα απλά σου φεύγει ο χρόνος μέσα από τα χέρια, σου φεύγει το έδαφος μέσα από τα πόδια.

Επομένως σας απαντάω ευθέως ότι ενδιαφέρομαι, όμως θα το ανακοινώσω σε μέρος που θα κληθείτε και εσείς να το καλύψετε.

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν οι κατάλληλοι συνεργάτες, για να υλοποιήσουν το όραμα που ο ίδιος πρεσβεύει, απάντησε πως όπου ο ίδιος υπηρέτησε, απέδωσε τεράστιο έργο και αναγνωρίστηκε από κάθε κόμμα και παράταξη, διότι έχει όχι μόνο την προνόμιο, αλλά και την ικανότητα να επιλέγει στους ανθρώπους που συνεργεί.

Επομένως δεν μπορεί παρά να μου αναγνωρίζουν το δικαίωμα, αλλά και την ικανότητα να επιλέγω συνεργάτες,  ικανότατους, έντιμους, ορθούς και πάντοτε να είναι με το συμφέρον των πολιτών.

Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς ένας πολιτικός μπορεί να κερδίσει τους νέους που δεν συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες και γενικότερα στα κοινά έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό ερώτημα που δεν αφορά μόνο την Λευκάδα την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο γενικότερα.

Πρέπει να σας βεβαιώσω πως στην νεολαία,  εγώ περισσότερο από τον καθέναν είμαι κοντά της και μην σας φαίνεται παράξενο αυτό διότι υπηρέτησα και υπηρετώ συνεχώς τη νεολαία, ως εκπαιδευτικός, καθηγητής, δάσκαλος και τώρα με την νεολαία του πεζοδρομίου, γιατί έχω την ιδιωτική εταιρεία που έρχομαι σε επαφή με όλο τον κόσμο πάντως επιπέδου.

Είναι χρέος όλων μας να προσελκύσουμε τους νέους. Οι νέοι καθοδηγούνται. Όταν ας υποθέσουμε καθοδηγούνται ιδεολογικά, ή οτιδήποτε άλλο, μπορούν πολλές φορές ακόμα και σε αρνητικά στοιχεία να καθοδηγηθούν δυστυχώς.

Σας ρωτάω δεν έχουμε χρέος να την προσελκύσουμε και να της δώσουμε καταρχήν το αίσθημα της βεβαιότητας, ελπίδας και ότι κάτι αφήνουμε παρακαταθήκη για αυτήν για τις νέες γενιές που θα ‘ρθουν.

Μέσα μου καίει αυτή η φλόγα του δοσίματος και πιστέψτε με πως εγώ είμαι πιο νέος από τους νέους.

Οι νέοι είναι  εκείνοι που σκέφτονται και ενεργούν με  νέα νοοτροπία, νέα τεχνολογία.

Βλέπετε πως η διοίκηση, διαχείριση και αποτελεσματικότητα δεν είναι στοιχεία τα οποία είναι ξένα προς την εμπειρία παράλληλα. Τους νέους  τους καθοδηγείς και έρχονται. Πρέπει να σας πω πως ο Σωκράτης είχε δίπλα του νέους μαθητές, το ίδιο και ο Πλάτωνας.

Οι νέοι έρχονται για να μάθουν, φεύγουν όμως όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχει περιεχόμενο κάτι να ακούσουν, να μάθουν, να καθοδηγηθούν, να μάθουν πρακτικές, να δημιουργήσουν κάτι για την οικογένειά τους.

Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ να μην ταυτίζουμε αυτά τα πράγματα με τόση επιπολαιότητα καμιά φορά είτε με το ένα είτε με το άλλο.

Απαντώντας σε ερώτημα αν η υποψηφιότητα του έχει κάποια κομματική στήριξη ο ίδιος θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο κ. Βεργίνης είπε χαριτολογώντας στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη πώς έπρεπε να μπει και το κερασάκι στην τούρτα!

«Σας απαντάω ευθέως. Ο Ξενοφών Βεργίνης ποτέ δεν έχει παραβεί κανόνες και αρχές και επομένως αναλογίες.  Θα φανταζόσασταν ποτέ ο Ξενοφών Βεργίνης να μην έχει ενημερώσει ότι θα κάνει αυτό και τον ενδιαφέρει το άλλο;

Έχω ενημερώσει εκεί που πρέπει να ενημερώσω . Η πρωτοβουλία ανήκει σε μένα. Άλλωστε τα κόμματα δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία, με τους δήμους δίνεται χώρος πρωτοβουλίας για τις υποψηφιότητες.

Εγώ όμως σας ενημερώνω ότι ενημέρωσα αντίστοιχα εκεί που έπρεπε να ενημερώσω και κεντρικά και τοπικά.

Εγώ όμως είμαι της άποψης ότι τα κόμματα πρέπει πλέον να καταλάβουν επίσης ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί προνόμιο των κομμάτων. Είμαι καθηγητής και πιστεύω πως πρέπει να έχω ορισμένες αρχές και πρέπει να το πω.

Η αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο των κομμάτων. Άλλωστε τα κόμματα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη αντίληψη για το τι σημαίνει πολιτική και όχι ιδιοτέλειες και τεμαχισμένες καταστάσεις.

Τα κόμματα έχουν την ευθύνη της πολιτικής οντότητας, αλλά και το πολιτισμού. Εάν τα κόμματα κάνουν τις σωστές επιλογές τους τότε έχουμε και Δημοκρατία και Ελευθερία.

Στην πρώτη μου ομιλία στη Βουλή όταν οι Λευκαδίτες με έστειλαν στο κοινοβούλιο μίλησα περί δημοκρατίας των κομμάτων, γιατί η δημοκρατία ξεκινά από εκεί.

Τα κόμματα ορίζουν τρεις υποψηφίους για τη Λευκάδα για παράδειγμα για το ποιος θα βγει βουλευτής.

Όμως έτσι οι πολίτες δεν είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, πρέπει να διαλέξουν έναν από τους τρεις, εάν όμως δεν είναι καλή η επιλογή του κόμματος τότε τι γίνεται με τον τόπο;

Βλέπετε ότι  απαντάω δια  ερωτήματος όχι προς εσάς, αλλά με βάση την ομιλία μου στη Βουλή.

Τότε είπα ότι η εάν η  δημοκρατία θέλουμε να έχει χρόνο και επάρκεια, καθώς αληθινή οντότητα τότε θα πρέπει  να διαχέεται προς κάθε κατεύθυνση πρωτίστως όταν έχουμε κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Άρα εάν οι άνθρωποι που επιλέγονται μετά από υπόδειξη των κομμάτων, δεν είναι ίδιοι σε θέση να αισθάνονται τη Δημοκρατική αντίληψη και να την υπηρετούν τότε δεν υπάρχει δημοκρατία.

Σας απαντώ πως το ορθό είναι να πληροφορείς και στη συνέχεια να αναλαμβάνεις  την ευθύνη.

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφορεί στα περίπτερα το νέο φύλλο της εφημερίδας ” Τα Νέα της Λευκάδας”
Επόμενο άρθροΝέο Δ.Σ Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας