Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πώς πρέπει να τρώω το ψάρι μου ;

Πώς πρέπει να τρώω το ψάρι μου ;

0
Little girl and big fish

Little girl and big fish

Όλοι οι ειδικοί της διατροφής επαναλαμβάνουν διαρκώς πως για μια υγιεινή ζωή και έναν γερό οργανισμό θα πρέπει να περιορίσουμε τα λιπαρά στη διατροφή μας ! Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλες εκείνες τις τροφές που μας παρέχουν “καλά λιπαρά” για τον οργανισμό, τα λεγόμενα Ω 3 καλά λιπαρά οξέα.

Τα ψάρια (τα λιπαρά κυρίως ψάρια), οι ξηροί καρποί, το avocado, οι ελιές και το ελαιόλαδο, είναι μόνο μερικές από τις υπερ-τροφές που πρέπει όλοι μας να εντάξουμε στη διατροφή μας.

Τα λίπη είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας, μας δίνουν ζωντάνια και καταπολεμούν την κούραση αλλά και την κακή διάθεση !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μόλις 1 γραμμάριο λίπους παρέχει στον οργανισμό 9 ολόκληρες θερμίδες !!!

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που όταν είμαστε κουρασμένοι στη δουλειά αποζητούμε μια σοκολάτα, που όταν νιώθουμε ατονία θέλουμε κάτι “βρώμικο” για να αισθανθούμε καλύτερα, … που τα λίπη έχουν εν ολίγοις τελικά κυριεύσει τη ζωή και την καθημερινότητά μας !

Ωστόσο, υπάρχουν αυτά – τα “κακά” κορεσμένα λιπαρά – αλλά υπάρχουν και τα “καλά” λιπαρά – τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα – που είναι απαραίτητα και ωφέλιμα για τον οργανισμό και την καλή του λειτουργία !

Τα ψάρια – και ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως προαναφέραμε – είναι μια εξαιρετική πηγή Ω 3 καλών λιπαρών οξέων για τον οργανισμό, αφού εκτός από καλά λιπαρά μας προσφέρουν και μεγάλα ποσά πρωτεΐνών, σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο,αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Καλό είναι να καταναλώνουμε τα ψάρια ως γεύμα τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, ενώ ιδανικά μπορούμε να καταναλώνουμε τα ψάρια (αντί του κόκκινου κρέατος) έως και 3 φορές την εβδομάδα !

Τα πιο “λιπαρά” ψάρια, δηλαδή τα ψάρια με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα  Ω 3 καλών λιπαρών οξέων είναι :

Νο 1 : η σαρδέλα με 0.5 γραμμάρια / 100 γραμμάρια Α-λινολενικού οξέος

Νο 2 : ο σολομός με 0.3 γραμμάρια / 100 γραμμάρια Α-λινολενικού οξέος

Νο 3 : το σκουμπρί με 0.2 γραμμάρια / 100 γραμμάρια Α-λινολενικού οξέος

Νο 4 : ο τόνος με 0.1 γραμμάρια / 100 γραμμάρια Α-λινολενικού οξέος

Νο 5 : η τσιπούρα με 0.1 γραμμάρια / 100 γραμμάρια Α-λινολενικού οξέος

Τα ψάρια, μπορεί λοιπόν να προτείνονται για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, και επίσης μπορεί να συνιστώνται για δίαιτα και απώλεια βάρους, αλλά … πόσο υγιεινά και πόσο ωφέλιμα είναι πραγματικά όταν αυτά μαγειρεύονται στο τηγάνι ;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, τα ψάρια, όταν μαγειρεύονται στον φούρνο ή ψητά στη σχάρα, είναι πολύ πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό και την υγεία. Οι ειδικοί πιστεύουν πως τα ψάρια μαγειρεμένα με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποτρέψουν ακόμα και καρδιακά επεισόδια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας … σε αντίθεση φυσικά με τα τηγανητά ψάρια που αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας !

Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε τα τηγανητά ψάρια ;

Υπάρχει τρόπος να τρώω ψάρι στο τηγάνι χωρίς να εκθέτω σε κίνδυνο την υγεία μου ;

Πόσο λάδι απορροφούν τα ψάρια κατά το τηγάνισμα ;

Καλό είναι γενικά να αποφεύγουμε ως μέθοδο μαγειρέματος το τηγάνι … και μάλιστα όχι μόνο για τα ψάρια μας ! Ωστόσο, εάν αγαπάμε τα τηγανητά, δεν χρειάζεται να τα απαρνηθούμε ολοκληρωτικά ! Μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμα τα αγαπημένα μας ψάρια στο τηγάνι (ιδανικά όχι πολύ συχνά !), ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές :

  • χρησιμοποιούμε πάντα αγνό παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • προτιμούμε ψάρια μεσαίου μεγέθους για το τηγάνι, που απορροφούν μικρότερη ποσότητα λαδιού
  • μετά το τηγάνισμα τα αφήνουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περίσσειο λάδι
  • τα τηγανίζουμε λίγα – λίγα σε πολύ καυτό λάδι για να μην απορροφήσουν πολύ από αυτό

 

Προηγούμενο άρθροΣτην Βιέννη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νυδριού & Περιχώρων “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”
Επόμενο άρθροΣτη Λευκάδα βρίσκεται η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ για θέματα Πολιτικής Προστασίας σε Αγ. Γιάννη, Πευκούλια και Αγ. Ηλία