Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Αντιμετώπιση της ακρίβειας, μέτρα στήριξης των εργαζομένων και συνταξιούχων...

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Αντιμετώπιση της ακρίβειας, μέτρα στήριξης των εργαζομένων και συνταξιούχων ΤΩΡΑ

0

Οι συνθήκες ζωής μεγάλου τμήματος των εργαζομένων είναι δύσκολες και το χειμώνα που έρχεται θα γίνουν αφόρητες. Βασική αιτία είναι η εκτίναξη των τιμών, κατ’ αρχήν της ενέργειας και ακολουθούν των κάθε είδους προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών της πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σε συνάρτηση με τις χαμηλές αποδοχές και εισοδήματα.

Η επίσκεψη στα Σούπερ Μάρκετ κατάντησε βραχνάς για χιλιάδες συμπολίτες μας. Το βιώνουμε καθημερινά, το βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία που δημοσιεύονται, η μείωση του τζίρου στην περίοδο των εκπτώσεων, το ένα τρίτο των νοικοκυριών που βρίσκονται στη φτώχεια ή στα όρια της, η αύξηση του χρέους στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία, τα βερεσέδια στα καταστήματα. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατέρρευσαν, 870.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 380 ευρώ το μήνα. Ο καλπασμός του τιμαρίθμου θα συνεχίσει και υπό τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις τουλάχιστον ως το 2024.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκαν σε ύφεση και οι υπόλοιπες ετοιμάζονται, προς τα εκεί οδεύει και η Ελλάδα το χειμώνα. Η καλή πορεία του τουρισμού απλώς συσκοτίζει για μία ορισμένη περίοδο την πραγματική κατάσταση δίνοντας την αίσθηση οικονομικής άνεσης σε τμήματα του πληθυσμού.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και κατ’ επέκταση του ηλεκτρικού ρεύματος άρχισε από το Μάρτη του 2021 ,φουντώνει με την κερδοσκοπία του χρηματιστήριου ενέργειας και επιδεινώνεται  με τον πόλεμο στην Ουκρανία από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και τα δικά της αντίμετρα. Οι ισχυρισμοί που τα ρίχνουν όλα στον πόλεμο για την ακρίβεια που μαστίζει τον κόσμο, ακόμη και για το άλμα των ενοικίων και την έλλειψη στέγης πάνε να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της Ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων, την αισχροκέρδεια των μεγαλοεπιχειρηματιών με την ευλογία της, τις ενδογενείς αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κυβερνητική πολιτική  στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε αυτή φαίνεται ανάγλυφα η τεράστια αισχροκέρδεια των μεγάλων εταιρειών του κλάδου με τις κυβερνητικές ευλογίες. Οι εταιρείες εμπορίας ρεύματος αγοράζουν το ρεύμα από τους παραγωγούς 454 ευρώ τη μεγαβατώρα  και το πουλούν την ίδια στιγμή στους καταναλωτές 790 ευρώ, 340 ευρώ καπέλο δηλαδή 75% πάνω.

Στο τέλος κάθε μήνα εμφανίζεται ο άνθρωπος που συμμερίζεται το φτωχόκοσμο, ο υπουργός κύριος Σκρέκας και ανακοινώνει ότι τη διαφορά αυτή δεν θα την καταβάλλουν εξολοκλήρου οι καταναλωτές, αλλά το κράτος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού θα καλύψει ένα μέρος της. Πιο μεγάλη συμπαιγνία παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, κυβέρνησης και καλοταϊσμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν μπορούσε να υπάρξει. Η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους κερδοσκόπους για να μεγαλώσουν τα πρωτοφανή κέρδη τους και επιδοτεί τους καταναλωτές από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα χρήματα τα οποία τους πήρε το κράτος μέσω των φόρων. Με αυτή τη διαδικασία συντελείται μία πρωτοφανών διαστάσεων λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από τις μεγάλες εταιρείες της ενέργειας με τις ευλογίες του Κράτους.

Η εκτόξευση των λογαριασμών του ρεύματος οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην έγκαιρη εξόφληση τους και να προχωρούν σε  διακανονισμό. Όποιος όμως καταναλωτής δυσκολευτεί να καταβάλει έστω και μία δόση εκδίδεται εντολή διακοπής και για να επανασυνδεθεί πρέπει να καταβάλει τη δόση και επιπλέον το 50% της συνολικής οφειλής. Αποτέλεσμα είναι η εκτόξευση των εντολών διακοπής του ρεύματος στις 305.000 το πρώτο οκτάμηνο του 2022, ενώ ολόκληρο το 2021 ήταν περίπου οι μισές. Πώς τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα βγάλουν το χειμώνα;

Κατά παρόμοιο τρόπο λειτουργεί η αγορά συνολικά,  η αισχροκέρδεια στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, στα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα ενοίκια είναι πρωτοφανής.

 

Οι επιπτώσεις στα οικονομικά των  λαϊκών νοικοκυριών είναι ήδη τεράστιες. Το 1/3 τους στερείται και τα ελάχιστα εισοδήματα προς το ζην. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός που βρίσκεται η κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί στη φτώχεια ξεπερνά τα 3.100.000 και συνεχώς αυξάνει. Μόνο η Βουλγαρία βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει επιδόματα κατ’ αποκοπή προφανώς προεκλογικού χαρακτήρ, αλλά για ουσιαστική αύξηση μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων, αύξηση του επιδόματος των σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανέργων ούτε λόγος. Επιδόματα επιβίωσης για την ακραία φτώχεια χωρίς όμως να καθιερώνονται  μόνιμα.

Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρέλασαν πρώτα ο πρωθυπουργός και ύστερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι εξαγγελίες τους δεν αντιμετωπίζουν αντίθετα φαίνεται ότι χειροτερεύουν τα προβλήματα.

Για τον ουσιαστικό περιορισμό των ανατιμήσεων μέσω πάταξης της αισχροκέρδειας στην πηγή κανένα μέτρο η κυβέρνηση δεν  εξάγγειλε παρά μόνο υπό προϋποθέσεις επίδομα 250 ευρώ το μήνα Δεκέμβρη για να αγοράσουν οι  πιο φτωχοί ορισμένα τρόφιμα.

Για τους μισθούς όχι κάτι συγκεκριμένο και αξιόλογο, μόνο για τον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση ανακοίνωσε από τα μέσα του επόμενου έτους να φτάσει στα 751 ευρώ μεικτά όσο ήταν δηλαδή πριν από 12 χρόνια.

Μέτρα για τη μείωση της ανεργίας δεν ακούστηκαν αντίθετα η μερική απασχόληση υπερέβη το 50%. Η κυβέρνηση επιδοτεί γενναία τους εργοδότες για να πράξουν το αυτονόητο, να μετατρέψουν δηλαδή τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης.

Για ένα μόνο τμήμα των συνταξιούχων ανακοίνωσε αύξηση συντάξεων 6%.

Το όψιμο ενδιαφέρον της για την κοινωνική μάστιγα της στέγης εκφράστηκε με σχέδιο για την κοινωνική κατοικία πού περισσότερο φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις τράπεζες, τους κατασκευαστές, ενώ προβλέπει παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρότι είναι αναγκασμένη να πλειοδοτήσει σε εξαγγελίες ενόψει των εκλογών δεν πήγε και πολύ μακριά, οι ανακοινώσεις της είναι εντελώς ανεπαρκείς.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να περιμένει κάτι ουσιαστικό από καμία κυβέρνηση μονοκομματική ή κυβέρνηση συνεργασίας. Ο μόνος δρόμος είναι να διεκδικήσει μαζικά ουσιαστικές λύσεις που θα βελτιώνουν η ζωή του.

  • Να παταχθεί η αισχροκέρδεια σε όλους τους τομείς και με κάθε μέσο.
  • Να φορολογηθούν βαριά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και συνολικά των μεγάλων μονοπωλιακών εταιρειών και να ενισχυθούν ουσιαστικά τα  λαϊκά νοικοκυριά.
  • Να καλυφθούν ολοκληρωτικά οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος.
  • Να σταματήσει η επιδοματολογία και να αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, ο κατώτερος μισθός να πάει στα 900 ευρώ καθαρά και κλιμακωτά όλοι οι υπόλοιποι μισθοί.
  • Να εκπονηθεί πρόγραμμα κατασκευής φθηνών λαϊκών κατοικιών για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες και επιδοτηθούν άμεσα τα ενοίκια για την ανακούφιση των ενοικιαστών.
  • Συνολικά στο εθνικό εισόδημα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό που καρπώνονται οι εργαζόμενοι και αντίστοιχα να μειωθούν τα κέρδη.
  • Να εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των μικροεπιχειρηματιών με βάση τις διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων τους.
  • Η ΔΕΗ να περάσει εξ’ ολοκλήρου στο Δημόσιο και επιπλέον να εθνικοποιηθεί ολόκληρο το κύκλωμα της ενέργειας- εξορύξεις, παραγωγή και χονδρεμπόριο.
  • Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, να κλείσει η βάση της Αλεξανδρούπολης και οι άλλες βάσεις,
  • Έξοδος από το ΝΑΤΟ.Πολυδιάστατη,φιλειρηνική εξωτερική πολιτική,με βάση το διεθνές δίκαιο και τη φιλία των λαών.

 

Με κυβερνήσεις του δικομματισμού που τις ζήσαμε τόσες δεκαετίες και πολιτική που υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο και μέσα στον ασφυκτικό βρόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει προοπτική.

ΛΕΥΚΑΔΑ 20-9-2022

Προηγούμενο άρθροΘανάσης Καββαδάς: «Εργασίες στο δρόμο Βόνιτσα-Λευκάδα: Θα υποστούμε μια προσωρινή ταλαιπωρία, όμως στο τέλος του 2023 θα έχουμε έναν νέο, ολοκληρωμένο, σύγχρονο και ασφαλή δρόμο για το νησί μας» – Επίσκεψη του Βουλευτή στα εργοτάξια του διπλού άξονα
Επόμενο άρθροΣυνέλευση Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Περιοχής του Κάστρου