Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιβάλλον Ολοκληρώθηκε το 4ο Σεμινάριο Κηπουρικής

Ολοκληρώθηκε το 4ο Σεμινάριο Κηπουρικής

0
IMG 1649

IMG 1649

Τα μυστικά του κήπου!

Το τέταρτο κατά σειρά σεμινάριο κηπουρικής έγινε την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στην Περατιά, από την Τοπική Ομάδα της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι.

Μέσα στα πλαίσια της δράσης της ομάδας είναι και η δημιουργία εκπαιδευτικού κήπου, όπου γίνεται επιμόρφωση ενηλίκων και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο καλλιεργητής Κώστας Τσίγκος, που είναι και ένας από τους συντονιστές της ομάδας, αποκαλύπτει «τα μυστικά της κηπουρικής τέχνης» σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς. Η μέθοδός του είναι απλή και εύκολη, σαφώς επηρεασμένη από τη μέθοδο του θρυλικού καλλιεργητή Γιώργου Κηπουρού, καθώς δεν χρησιμοποιούνται χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ούτε καν κοπριές, η δε κατεργασία του εδάφους είναι η ελάχιστη δυνατή.

«Το ζητούμενο για τον καλλιεργητή είναι να δημιουργήσει έναν αειφόρο κήπο, ένα αυτάρκες φυσικό σύστημα δηλαδή, που θα ανακυκλώνεται σχεδόν μόνο του, με την ελάχιστη δική μας παρέμβαση. Με διαρκή παρατήρηση και σεβασμό στη φύση μπορούμε να προσεγγίσουμε τον κήπο μας, καθώς σήμερα η γνώση και οι τεχνικές που υπάρχουν και έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, δεν αφήνουν περιθώρια για λάθος επιλογές.», τόνισε ο κ. Τσίγκος στην εισαγωγική του ομιλία.

Η επιφανειακή επεξεργασία του εδάφους, η συνεχής εδαφοκάλυψη με φυτική ύλη, το σωστό πότισμα, οι συγκαλλιέργειες και οι αμειψισπορές, η πρόληψη από τις ασθένειες και η χρήση παραδοσιακών σπόρων, είναι τα βασικά σημεία της αειφόρου μεθόδου (περμακουλτούρα) του φυσικού καλλιεργητή.

Τα σεμινάρια κηπουρικής λειτουργούν και ως εργαστήρια. Με βιωματικό τρόπο, οι συμμετέχοντες φύτεψαν πατάτες και κρεμμύδια, κάλυψαν το έδαφος με άχυρο σίκαλης, έσπειραν παντζάρια και πήραν σπόρο από τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις μπάμιες.

Τέλος, έγινε ένα αφιέρωμα σε ένα σπουδαίο για την υγεία και την κηπουρική βότανο, το πολυκόμπι, που παρέχει προστασία από μύκητες και ενδυναμώνει τα φυτά και το χώμα, με οδηγίες που δόθηκαν σε ένα συνοπτικό φυλλάδιο.

Η Τοπική Ομάδα Περατιάς του Πελίτι θα βρίσκεται κάθε Κυριακή 10.00 – 12.00 στο Δημοτικό Σχολείο της Περατιάς, όπου θα συσκευάζει σε φακελάκια τους σπόρους που παρήγαγε φέτος και χρειάζεται βοήθεια. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν, ας σπεύσουν…

IMG 1689

ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΑΤΙΑΣ ΠΕΛΙΤΙ
xsaiti@yahoo.gr

 


ΠΟΛΥΚΟΜΠΙ – ΕΝΑΣ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ

 

Είναι βότανο που φυτρώνει σε υγρά μέρη. Λέγεται και πολυτρίχι, ουρά του άλογου. Συλλέγεται στο τέλος του καλοκαιριού. Αποξηραίνεται και φυλάσσεται σε σκιερό μέρος. Φυτό πλούσιο σε πυρίτιο. Απωθεί τους μύκητες από τα φυτά.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΥ- ΩΙΔΙΟΥ- ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟΥ- ΜΟΝΙΛΙΑΣ

ΡΑΝΤΙΣΜΑ
Παίρνουμε 300 γρ. αποξηραμένο πολυκόμπι (ή 1 κιλό χλωρό), το βράζουμε σε 5 λίτρα νερό για 1 ώρα σε σιγανή φωτιά. Σουρώνουμε σε ένα δοχείο. Προσθέτουμε 25 λίτρα νερό. Ψεκάζουμε αμέσως ή αποθηκεύουμε σε δοχείο (π.χ. μπετόνι). Διατηρείται αρκετό καιρό σε σκιερό μέρος.

Ψεκάζουμε τα φυτά στα φύλλα αλλά ΚΑΙ το έδαφος γύρω απ΄ τα φυτά.
Καλό είναι να ψεκάζουμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Ραντίζουμε προληπτικά όταν έχει υγρό καιρό 1 φορά την εβδομάδα. Όταν εκδηλωθούν ασθένειες, ραντίζουμε για 3 συνεχόμενες μέρες την ίδια ώρα.

ΠΟΤΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
Ποτίζουμε τα φυτά μας στη ρίζα, με αραιωμένο διάλυμα 1: 10 με νερό. Δηλαδή 1 μέρος από το έτοιμο διάλυμα των 30 λίτρων με 10 μέρη νερό.
Ενδυναμώνει τα φυτά και καταπολεμά τις ασθένειες των ριζών (σάπισμα των ριζών, κ.λ.π.)

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ. ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ ΝΕΡΟ ΒΡΟΧΙΝΟ, ΑΠΟ ΠΗΓΗ, ΑΠΟ ΠΗΓΑΔΙ, ΓΕΩΤΡΗΣΗ, ΚΛΠ.

ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΑΤΙΑΣ ΠΕΛΙΤΙ – xsaiti@yahoo.gr

Προηγούμενο άρθροΤροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων
Επόμενο άρθροEqual Society: Ανοιχτές θέσεις εργασίας στην Λευκάδα