Αρχική Άλλες ειδήσεις Νομοσχέδιο Υπουργείου Υγείας: Λειτουργία Δημόσιων Νοσοκομείων με Ιδιωτικοοικονομικά Κριτήρια

Νομοσχέδιο Υπουργείου Υγείας: Λειτουργία Δημόσιων Νοσοκομείων με Ιδιωτικοοικονομικά Κριτήρια

0

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΥΓΕΙΑΣ

Λειτουργία δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση των πληρωμών των ασθενών

Συζητιέται στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον αποπροσανατολιστικό – υποκριτικό τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και άλλες διατάξεις».

Το  αντιλαϊκό αυτό νομοσχέδιο  προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα :

  • Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί ως «ιδιωτικός ασφαλιστικός οργανισμός» όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστές εταιρείες, ως «αγοραστής υπηρεσιών υγείας» με βασικό «χρηματοδότη» τις εισφορές των ασφαλισμένων (οι ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν  κατά 219 εκατ. ευρώ)
  • Η παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη θα περιορίζεται ολοένα και περισσότερο επειδή συνεχίζετε η πολιτική μείωσης της  κρατικής χρηματοδότησης (μόνο το 2022, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ).
  • Τα «ποιοτικά» κριτήρια στην αξιολόγηση και τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων και των διαγνωστικών εξετάσεων, η επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών και ο «realtime» έλεγχος από ιδιωτικές εταιρίες αποτελούν εργαλεία για την περικοπή της υγειονομικής κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ και τη συγκέντρωση μεγαλύτερου μέρους της «αγοράς υγείας» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιπλέον οι εξαγγελίες για εφαρμογή «claw back» και στα δημόσια νοσοκομεία εντάσσεται στο σχεδιασμό για λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων υγείας με «ίδιους όρους», με βάση τους «νόμους της αγοράς».

  • Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ιατρεία κτλ) συνεχίζει να αποτελεί ένα σκορποχώρι υποστελεχωμένων δομών ενώ η εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού (και όχι του οικογενειακού) γιατρού συνδέεται με την περικοπή της ασφαλιστικής κάλυψης για υγειονομική περίθαλψη, ολοκληρώνοντας το σχετικό νόμο  4486/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αντί για επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προβλέπεται η «ενίσχυση» των δημόσιων δομών Υγείας «από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς σε έκτακτες ανάγκες».
  • Υλοποιείται ο νόμος 2889/2001 του ΠΑΣΟΚ (που διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις) για διενέργεια ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων με επιβάρυνση των ασθενών είτε με άμεσες πληρωμές είτε μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους (την ίδια περίοδο που εκατοντάδες χειρουργικές αίθουσες μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού).

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για επέκταση των επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Πρόκειται για την υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, η Υγεία και η Ασφάλιση είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς και οι παροχές υγείας στις λαϊκές οικογένειες χρειάζεται να μειωθούν γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί τις προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων  (π.χ για την ΠΦΥ, την ΑΕΜΥ Α.Ε., την ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. που θα εφαρμόσει τα  DRGς κλπ)

Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των DRGς είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας τις απαράδεκτες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις (που οφείλονται κυρίως στις κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου») επιχειρείται ο «εξωραϊσμός» της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με βασικό κριτήριο το κέρδος, ως δήθεν «ωφέλιμη» για τις λαϊκές οικογένειες.

Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών,  ενώ για τους υγειονομικούς οι επιπτώσεις θα είναι  η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους.

 Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ο μετασχηματισμός του ΕΣΥ  συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο :

Νοσοκομεία – «επιχειρήσεις», ασθενείς – «πελάτες», εργαζόμενοι με πετσοκομμένα δικαιώματα

Βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις της  ΟΔΙΠΥ Α.Ε. της οποίας αξιολογούνται τα νοσοκομεία (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στο νοσοκομείο – «επιχείρηση», το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – «πελατών», με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – «επιχείρηση» να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

  • Γι’ αυτό, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αξιοποίηση του εμβολιασμού, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε εργαλείο διαίρεσης, εκβιασμών και ανατροπής εργασιακών σχέσεων και χιλιάδες συνάδελφοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό η αναγκαιότητα να ενισχυθεί ο κοινός αγώνας υγειονομικών και λαϊκών στρωμάτων για να μην επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η υγεία του λαού και για να μην τσακιστούν ακόμη περαιτέρω τα δικαιώματά μας.

Ο αγώνας αυτός για να έχει αποτέλεσμα  θα πρέπει να βάζει στο στόχαστρο την πολιτική της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ώστε να καλυφθεί  η απόσταση που χωρίζει τη  ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, της συλλογικής κατεκτημένης γνώσης με την δυνατότητα ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών σε δημόσιες και υψηλού επιπέδου δωρεάν παροχές Υγείας !!!

                                                                Το   Δ.Σ.

 

Προηγούμενο άρθροΘανάσης Καββαδάς: «Δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους με το θεσμό του προσωπικού ιατρού – Οι μεταρρυθμίσεις στη Υγεία μονόδρομος για τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών» – Ομιλία στη Βουλή
Επόμενο άρθροΕργατικό Κέντρο Λευκάδας-Βόνιτσας: Να Αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις