Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Επτανησιακή Αναγέννηση: Οι θέσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Επτανησιακή Αναγέννηση: Οι θέσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

0
image002

image002

Ενημέρωση από τον Γιώργο Καλούδη, επικεφαλής της παράταξης.

ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ

«Mε λογισμό και τ΄όνειρο»
Διονύσιος Σολωμός

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Δικηγόρος
Στον Άρειο Πάγο & στο Συμβούλιο της Επικρατείας
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Αριστοτέλη Σίδερη 3 Τ.Κ. 49 100 – ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλ.: 26610 37627, fax: 2661 0 48517
e-mails:yorgoskaloudis@gmail.com,yorgoskaloudis@yahoo.com

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ
Το Σάββατο 2 Μάρτη 2013 στο Π.Σ.Ι.Ν.

1. Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας ο επικεφαλής της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Γιώργος Καλούδης έλαβε προ ημερήσιας διάταξης τον λόγο και ζήτησε να εγγραφούν ως κατεπείγοντα στην Ημερήσια Διάταξη να συζητηθούν και να ψηφισθούν τα εξής 2 κατεπείγοντα θέματα, όπως και με επιστολή tου ζήτησε πριν από 2 ημέρες:
Α) Εφαρμογή-Υλοποίηση της υπογραφείσας και ψηφισθείσας σχεδόν προ 2 ετών από το ΠΣΙΝ, Προγραμματικής Σύμβασης για τις ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΈς ΑΝΑΣΚΑΦΈΣ στην Ιθάκη, όπως επιτακτικά με επιστολή του έθεσε το θέμα ο Σπύρος Αρσένης, για 4ετίες Δήμαρχος Ιθάκης και Πρόεδρος του Σωματείου «Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης Ευχήν Οδυσσεί», Σπύρος Αρσένης,

Β) Λήψη απόφασης για την απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης που συνέταξε η Eurobank στα πλαίσια των τροικανικών αποφάσεων για το ξεπούλημα και την οικοπεδοποίηση της παρθένας περιοχής του Ερημίτη Κασσιώπης, Κέρκυρας.

Τα θέματα ενεγράφησαν στην ημερήσια διάταξη.

Το θέμα για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ιθάκη δεν πρόλαβε να συζητηθεί το Σάββατο και ο Γιώργος Καλούδης ζήτησε και εγγράφηκε στην Ημερήσια Διάταξη και της Κυριακής ως κατεπείγον. Κατά τις 6 μ.μ. της Κυριακής ξεκίνησε η συζήτησή του αλλά αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για να είναι παρόντες και οι Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς κ. Κουρής και η περιφερειακή σύμβουλος Ιθάκης κ. Σαρδελή, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τις 14.30 για να προλάβουν το τελευταίο φέρρυ για Κεφαλλονιά.

3. Ο Μάκης Φόρτες ανέπτυξε τις επερωτήσεις του για την αδικαιολόγητη μετά από 6 μήνες καταβολή των οδοιπορικών των περιφερειακών συμβούλων, με αποτέλεσμα οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να αδυνατούν ή να δυσκολεύονται πολύ να ταξιδεύουν και να πληρώνουν τα εισιτήρια και 2 βράδυα διαμονή χ 45€ το κάθε βράδυ, ενώ θα μπορούσε να είχε λυθεί πολύ εύκολα.

4. Ο Γιώργος Καλούδης ανέπτυξε τη 4η ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ για την αρνητική στάση της Διοίκησης Σπύρου για τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και για την οικονομική ενίσχυση των ραδιοφωνικών σταθμών, τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων της Επτανήσου Πολιτείας.
Οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιούνται για να ενημερώνεται ο λαός της Επτανήσου για τις θέσεις που αναπτύσσονται, για ποια προβλήματα λύνονται, ποια προβλήματά του δεν λύνονται και ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτό, για τη χειροτέρευση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης του κλπ. Ο McLewan, στο «Η τηλεόραση έκανε τον κόσμο ένα παγκόσμιο χωριό» έγραψε ότι: «Εάν σε δείχνει η τηλεόραση υπάρχεις, εάν δεν σε δείχνει η τηλεόραση δεν υπάρχεις».
Δυστυχώς για τον λαό της Επτανήσου η διοίκηση Σπύρου δεν θέλει να ενημερώνεται ο λαός της Επτανήσου άμεσα και ζωντανά. Εάν ήθελε θα είχε κάνει το λιγότερο και φθηνότερο και ταχύτατο: Ιντερνετική μετάδοση και από εκεί όποιο ΜΜΕ θέλει να αναμεταδίδει τη συνεδρίαση. Μπορούσε να εγγραφεί κονδύλι στον προυπολογισμό για τη ζωντανή μετάδοσγη των συνεδριάσεων, αλλά ούτε αυτό δεν έγινε και το ξαναπροτείνουμε. Αλλά ακόμα και εάν υπήρχε νομικό κώλυμα όπως επικαλείται, και σε αυτή τη περίπτωση ο κ.Σπύρου, που όλη μέρα είναι στο τηλέφωνο με τους υπουργούς της Μέρκελ στην Αθήνα και με την ίδια τη Μέρκελ εύκολα μπορούσε να περάσει μία τροπολογία. Αλλά δεν το θέλει.
Τα ΜΜΕ της Επτανήσου δεν είναι σαν τα αθηναικά και δεν ταίζουν τον λαό με πολιτικό χασίσι, η επιβίωσή τους είναι αναγκαίος όρος δημοκρατικής έκφρασης του Επτανησιώτικου Λαού και γιαυτό πρέπει να στηριχθούν οικονομικά.

Η πρότασή μας ήταν και είναι: Ενίσχυση πάνω στο τραπέζι, με διαφάνεια, (και όχι κάτω από τραπέζι με επιλεκτικές σχέσεις διαπλοκής) των ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων της Επτανήσου:
1) Μέσα από τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβούλιου της Επτανήσου Πολιτείας,

2) Μέσα από τη διεκδίκηση από τη κυβέρνηση της Αθήνας να καταβληθούν αναδρομικά στα ΜΜΕ των Ιονίων Νήσων, ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΗΝ ΙΣΧΎΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑ, το 30% από τη κρατική διαφήμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χρήματα δηλ. που τα έδιναν όλα στην Αθήνα ενώ τα οφείλουν εδώ και 10 χρόνια αναδρομικά.

5.Το θέμα για την απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης για την τσιμεντοποίηση-οικοπεδοποίηση του ΕΡΗΜΙΤΗ.

Μετά τη παρέμβασή μας γράφτηκε και συζητήθηκε πρώτο στην ημερήσια διάταξη, λόγω και της παρουσίας των αγωνιζόμενων κατοίκων Συνιών, Γιμαρίου και Κασσιώπης.

Στη τοποθέτησή του ο Επικεφαλής της Παράταξης Γιώργος Καλούδης τόνισε:

«Το Συμβούλιο αποφάσισε 2 φορές να μην ξεπουληθεί ο Ερημίτης. Εμείς με συνέπεια είχαμε υποστηρίξει ότι χρειάζεται αντίσταση για να μην αλλοιωθεί και καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον και να μην υποβαθμισθεί ο τουριστικός χαραχτήρας της ΒορειοΑνατολικής Κέρκυρας ως περιοχής ήπιας τουριστικής ανάπτυξης αφού μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει τον ποιοτικότερο τουρισμό του νησιού με βίλλες ισόγειες έως ένα όροφο κρυμμένες μέσα στο πράσινο και παράλληλα να συνεχίσει να υφίσταται ως χώρος φυσικής αλιείας και όχι να γίνει όργιο τσιμεντοποίησης και οικοπεδοποίησης.
Κάθε νησί μας, χρειάζεται και δέκα παρθένες παραλίες. Το απαιτεί το μέλλον κάθε νησιού, το απαιτούν οι αγέννητες γενιές, το απαιτεί το συμφέρον του τουρισμού, το απαιτεί το συμφέρον των μεγάλων και μικρών νησιών της Επτανήσου Πολιτείας.

Η μήτρα κάθε κακού είναι τα 3 ΜΝΗΜΟΝΙΑ που ψήφισαν
και οι βουλευτές του κράτους της αθηναικής ολιγαρχίας ψηφιζόμενοι στη Κέρκυρα Νίκος Δένδιας και η κ. Γκερέκου-Βοσκοπούλου και στη συνέχεια και οι δύο τους

ψήφισαν έναν αντισυνταγματικό νόμο-έκτρωμα με το ΤΑΙΠΕΔ, δηλ. έκαναν μία Ανώνυμη Εταιρεία, στην οποία χορήγησαν δικαιώματα εκποίησης-ξεπουλήματος-χαρίσματος ανεκτίμητης αξίας δημόσιας περιουσίας, όπως τον Ερημίτη.

Η κυρία Γκερέκου-Βοσκοπούλου εξαπατά και υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού όταν στα μεν κομματικά της όργανα στην Αθήνα και στη Βουλή ψηφίζει τα Μνημόνια και το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό προαναγγελθέντα να χαριστούν φιλέτα γης πλούσιας με οικολογικές αρνητικές συνέπειες, με το νησί να ασχημαίνει, με το να απαγορεύεται η φυσική προαιώνια αλιεία και να επιβάλλονται βρωμερά ιχθυοτροφεία και όταν έρχεται στη Κέρκυρα κάνει δηλώσεις τοπικής κατανάλωσης για τους αφελείς και κρατικοδίαιτους ότι είναι …αντίθετη με το ξεπούλημα του Ερημίτη. Ο Μαυρογυαλούρος ήταν αγγελούδι μπροστά της !

Με βάση το άρθρο 102 παρ.1 του Συντάγματος : «Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων».
Με βάση τον Καλλικράτη η αρμοδιότητα για τα περιβαλλοντικά θέματα ανήκε στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκλεγμένης Περιφέρειας και η Αθήνα την αφαίρεσε.
Αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν μόνον σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής. Αφρικανική μπανανία κατάντησαν τη χώρα.

Αλλά και το σκάνδαλο κάθε μέρα που περνάει ξεδιπλώνονται και άλλες πτυχές του.
Όπως ξέρετε για να συνταχθεί μία σοβαρή περιβαλλοντική μελέτη απαιτούνται περίπου 2 χρόνια ή σε μικρές περιπτώσεις τουλάχιστον 6 μήνες.

Εδώ η μελέτη όπως αποδεικνύεται από τη το κείμενο που ακολουθεί είχε συνταχθεί από τη EUROBANK εδώ και πάρα πολλούς μήνες και οι υπουργοί και βουλευτές μαριονέτες που χαρατσώνουν και εξαθλιώνουν τον λαό απλώς υπογράφουν !
Να μη ξεχνάμε ότι η κ.Γκερέκου είχε προσπαθήσει πολύ να δοθεί στη ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και μάλιστα η ΠΕΙΡΑΙΩΣ είχε εξασφαλίσει και οκτώ εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ !

Μετά τον Ερημίτη έρχεται ή σειρά του Μύρτου, του Ναυάγιου, του Πόρτο-Κατσίκι και ουκ έστιν τέλος από τους τοποτηρητές της Μέρκελ στην Αθήνα.
Ένα μεγάλο ΟΧΙ στην περιβαλλοντική μελέτη και ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΑ !

6. Στο θέμα της τροποποίησης του προυπολογισμού αγωνιστήκαμε με τεκμηριωμένο λόγο και ψηφίσαμε:
Να μην φύγει από τον προυπολογισμό ούτε ένα ευρώ από τα μικρά νησιά.
Na μην περικοπούν οι , ελάχιστες άλλωστε, κοινωνικές δαπάνες .
Να γίνει διαφανής διαδικασία για τα Βενετσιάνικα Ναυπηγεία Γουβιών.

Η αντιπεριφεραρχία Κέρκυρας και κατά συνέπεια και η περιφερειαρχία δεν έδειξαν καμμία διπλωματία, δεν δέχτηκαν καμμία δημιουργική μας πρόταση και άκαμπτα μπήκε σε ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για τη τροποποίηση του προυπολογισμού ήταν 11 θετικές και 11 αρνητικές ψήφοι.
Με βάση το γεγονός ότι στην αρχή της συνεδρίασης ήταν 22 παρόντες για να περάσει η ψήφιση της τροποποίησης του προυπολογισμού έπρεπε να είχε λάβει 12 θετικές ψήφους, τις οποίες δεν έλαβε και κατά συνέπεια δεν ψηφίστηκε.
Υπενθυμίζουμε στο λαό της Επτανήσου ότι στη συνεδρίαση της Λευκάδας τον Δεκέμβρη 2012 για τον Προυπολογισμό 2013 δεν είχε συγκεντρώσει και πάλι της πλειοψηφίας των παρόντων.
Το νομικό και πολιτικό θέμα παραμένει.

Έτσι τα μικρά νησιά των Επτανήσων έσωσαν το μικρό κονδύλι τους των 70.000€ για τις συγκοινωνίες εφόσον ασκηθεί εμπρόθεσμα ένσταση.

7. Το θέμα της χωροταξικής μελέτης για τα Επτάνησα ζητήσαμε, μαζί με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να αναβληθεί για μία άλλη εμβόλιμη συνεδρίαση, διότι: α) Οι Δήμοι ζήτησαν χρόνο για να το συζητήσουν στα Δημοτικά Συμβούλια, β) Δεν έχει γίνει καμμία διαβούλευση με το λαό, γ) Η συζήτησή του απαιτεί μία ολόκληρη ημέρα για ένα τόσο σοβαρό θέμα,

Δ) Δεν χωρά άλλη αναβολή στα υπερκατεπείγοντα θέματα για το μη ξεπούλημα του κερδοφόρου Λιμανιού της Κέρκυρας και της απόφασης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο λαός στενάζει και υποφέρει και διαδικαστικά τερτίπια δεν επιτρέπονται και ο κ. Σπύρου προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για τα θέματα αυτά.

Προηγούμενο άρθρο20 προσλήψεις στην Λευκάδα για τον πολιτισμό
Επόμενο άρθροΠροσπάθειες για αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου ύδρευσης